• Посилання скопійовано

ПДВ за касовим методом з перехідних операцій при переході на ЄП

Юрособа — платник ПДВ, яка застосовує касовий метод ПДВ, з 01.04.2022 перейшла на ЄП (2%). У березні 2022 р. надано послуги, ПДВ відображено за кредитом субрахунку 6431. У квітні отримано оплату. Але ПЗ не нараховано, тому що реєстрація платником ПДВ була призупинена. З 01.08.2023 юрособа повернулася на попередню систему оподаткування та ПДВ. Що робити із залишком ПДВ на субрахунку 6431?

Платники єдиного податку третьої групи на ЄП (2%) звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їх реєстрація платником ПДВ є призупиненою (пп. 9.5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ).

Під призупиненням реєстрації платником ПДВ мається на увазі, що для платників ЄП групи 3 (2%) призупиняються права й обов’язки платника ПДВ, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ (у тому числі щодо формування податкового кредиту) на період використання особливостей оподаткування на ЄП (2%).

Операції, здійснені платником ЄП (2%), вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ.

З наведеного випливає, що в описаній ситуації у юрособи взагалі не виникатиме обов’язків щодо нарахування ПДВ.

А як бути зі сумою ПДВ, отриманою у вартості оплати у квітні 2022 року?

Дивимося відповідь ДПС на запитання щодо оподаткування ПДВ перехідних операцій (рубрика «Запитання-відповіді», «ДК» №16/2022).

Запитання таке: «Чи будуть оподатковуватися кошти, отримані в рахунок погашення заборгованості, по яких тільки визначено дохід (ПДВ обчислювався за касовим методом)?».

ДПС відповідає: якщо товари відвантажували у період застосування касового методу оподаткування ПДВ, то отримані кошти у період перебування платника податку на спрощеній системі оподаткування за такими операціями включатимуться до доходу, що оподатковуватиметься за ставкою ЄП 2%.

Тож, якщо оплату отримано у квітні 2022 р., всю суму такої оплати разом з ПДВ слід було включати до складу доходу, який оподатковується ЄП.

І в бухгалтерському обліку, на наш погляд, таку суму ПДВ слід було віднести до складу доходу: Д-т 6432 К-т 719.

Якщо юрособа цього не зробила, на наш погляд, потрібно зробити виправлення в порядку, прийнятому для виправлення помилок.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру