• Посилання скопійовано

Облік авто, отриманого за договором фінлізингу, після його арешту

Підприємство використовує у власній діяльності автомобіль, отриманий за договором фінлізингу. Авто потрапило у ДТП, і автомобіль забрали під арешт на невизначений термін. Чи зупиняти щомісячні платежі? Чи й надалі відображати їх у бухгалтерському обліку? Чи нараховувати амортизацію?

Продовження здійснення щомісячних платежів залежить виключно від договору фінлізингу. Якщо за його умовами потрапляння авто в ДТП і неможливість його використання у зв’язку з цим є підставою припинення платежів, то їх нарахування і сплата припиняються.

Але, як правило, таких умов договори фінлізингу не містять. Тому платежі і надалі сплачують і нараховують у загальному порядку, як це було до арешту.

Щодо нарахування амортизації, то це роблять протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), і зупиняють на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації (п. 23 НП(С)БО 7).

Як бачимо, в цьому переліку немає такої підстави призупинення нарахування амортизації, як арешт. Отже, нарахування амортизації триває.

Єдине — може змінитися витратний рахунок, на який відносять нараховану амортизацію. Наприклад, якщо автомобіль використовували в адміндіяльності, то амортизацію списували на рахунок 92. А за період арешту амортизацію слід відносити, на наш погляд, на субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності».

В податковому обліку, на наш погляд, поки що ніяких змін не буде. Від того, що авто потрапило в ДТП і тимчасово не використовується, таке авто не змінює свій початковий характер. Воно залишається ОЗ, призначення якого — використанння у господарській діяльності. Така сама думка наведена в ІПК ДПСУ від 26.10.2020 №4401/ІПК/99-00-05-05-02-06.

Але ж ця ІПК надана конкретному платнику. А умови кожної окремої ситуації можуть відрізнятися. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати ІПК для своєї конкретної ситуації. Може бути, що у певній ситуації податкова бачитиме зміну характеру авто на негосподарський. А це буде причиною нарахувати компенсувальне ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. А також буде причиною припинити нарахування податкової амортизації, якщо підприємство є платником податку на прибуток і коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру