• Посилання скопійовано

Несвоєчасно списана кредиторська заборгованість: облік та оподаткування

ТОВ, платник податку на прибуток (без різниць) і ПДВ, у 2010 — 2012 рр. придбало товари у кількох фірм, за які оплату не проведено. Відображався ПК. Окремі з цих фірм припинили діяльність у 2011, 2014, 2021 роках. Але заборгованість не списали. Як це зробити тепер?

Якщо на дату балансу раніше визнане зобов’язання не підлягає погашенню, то його суму включають до складу доходу звітного періоду (п. 5 НП(С)БО 11).

Тож якщо у відповідному періоді (2011, 2014, 2021 рр.) контрагенти ТОВ, у яких придбано товари і перед якими є зобов’язання, припиняли діяльність, то в таких періодах ТОВ мало списувати зобов’язання: Д-т 631 К-т 717.

Якщо підприємство не зробило цього своєчасно і виявило помилку щойно тепер, 2023 року, таку помилку потрібно виправити.

Як виправити помилку?

Ця помилка впливає на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку), тому згідно з п. 4 НП(С)БО 6 виправляють її шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок року: Д-т 631 К-т 44.

Помилку виправляють датою її виявлення. Наприклад, якщо виявлено 21.08.2023, то саме цією датою і виправляють. Зробити виправлення, на наш погляд, доречно на підставі інвентаризації. Тобто керівник ТОВ призначає інвентаризаційну комісію і проведення інвентаризації кредиторської заборгованості. Комісія з’ясовує дати припинення контрагентів, за якими значиться кредиторська заборгованість, і в протоколі комісії записує власну пропозицію: списати заборгованість з балансу. Керівник ТОВ затверджує інвентаризаційні документи. Такі документи є підставою для списання.

На підставі затверджених керівником інвентаризаційних документів бухгалтер складає бухгалтерську довідку, згідно з якою заборгованість списують з балансу.

Якщо ТОВ нараховуватиме ПДВ (див. нижче), то таке нарахування відображатиме проведенням: Д-т 44 К-т 641.

ПДВ

Дивимося відповідь ДПС на запитання в ЗІР (101.24): «Як у податковому обліку з ПДВ покупця відображається операція зі списання кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності, за отриманими товарами/послугами, розрахунки за які не проведено з постачальниками-резидентами?».

ДПС відповідає, що платникові податку — покупцю треба нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ з використанням механізму, визначеного п. 198.5 ПКУ, у податковому періоді, в якому кредиторська заборгованість списується, та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну ПН.

Припускаємо, що саме такий підхід податківців може застосовуватися і в описаній ситуації. Тобто якщо заборгованість списують, приміром, 21.08.2023, то саме на цю дату слід скласти ПН, з подальшою реєстрацією в ЄРПН.

Хоча, на наш погляд, підстав для подібного коригування ПК немає. Адже про це у п. 198.5 ПКУ жодного слова.

Крім того, ми розглядаємо ситуацію, коли ТОВ виправляє помилку. Тобто, навіть якщо припустити, що коригувати ПК потрібно, то це слід було робити у відповідних періодах (2011, 2014, 2021 роках). Саме в цих періодах слід було складати ПН і відображати в деклараціях.

Але виправити помилки можна тільки протягом строків давності, встановлених ПКУ (див. п. 50.1 ПКУ). І податковий орган може провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня (2555 дня — у разі проведення перевірки операції відповідно до статей 39 і 39-2 ПКУ), наступного за останнім днем граничного строку подання податкової декларації (див. п. 102.1 ПКУ).

Таким чином, уже немає підстав для виправлення помилок при списанні кредиторської заборгованості за 2011 і 2014 роки. А щодо заборгованості, не списаної в 2021 році, то строк податкової давності ще не минув. Проте, на наш погляд, ПН потрібно скласти датою, коли слід було списувати заборгованість — тією датою в 2021 році, якою припинено діяльність контрагента. І тоді потрібно буде подавати уточнюючу декларацію за такий період, сплачувати недоплату, якщо вона виникає.

Але ми навели власний погляд на ситуацію. У ПКУ такої процедури не прописано. Думка ДПС з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Податок на прибуток

З підстав, наведених вище (минув строк податкової давності), виправлення за 2011 і 2014 роки, на наш погляд, не впливають на податковий облік податку на прибуток. А помилку 2021 року слід виправляти в загальному порядку, подаючи уточнюючу декларацію за 2021 рік (до якої додається уточнююча фінансова звітність за 2021 рік), або в поточній декларації за 2023 рік (через додаток ВП і додаючи уточнюючу фінансову звітність за 2021 рік).

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру