• Посилання скопійовано

Відстрочка від мобілізації за науковий ступінь

Чи може бути відстрочка від військового обов’язку, якщо директор ТОВ має науковий ступінь, чи це стосується тільки науково-дослідних установ?

Статтею 23 Закону від 21.10.1993 №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» надано право на отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, зокрема, науковим і науково-педагогічним працівникам закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічним працівникам закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Тож бачимо, що для відстрочки від мобілізації, крім ученого звання та наукового ступеня, працівник має працювати в освітній, науковій установі (немає значення, державна чи приватна) за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Позаяк згідно зі ст. 1 Закону від 26.11.2015 №848-VIII «Про наукову і науково-технічну діяльність» наукова (науково-дослідна, науково-технологічна, науково-технічна, науково-практична) установа — юридична особа незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, утворена в установленому законодавством порядку, для якої наукова та (або) науково-технічна діяльність є основною.

Отже, якщо директор, який має науковий ступінь, працює в освітньому, науковому приватному підприємстві, то він має право на відстрочку від мобілізації. Для цього потрібно звернутися до ТЦК та СП за своїм місцем обліку з наданням підтвердних документів.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру