• Посилання скопійовано

Щодо податкової накладної, складеної без факту здійснення господарської операції, і розрахунку коригування до неї та їх впливу на показники в СЕА ПДВ

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 10.07.2023 №1778/ІПК/99-00-04-02-03-06

Суттєво. Суми ПДВ, зазначені в помилково складеній ПН і РК до неї, при їх реєстрації в ЄРПН враховуються при обчисленні реєстраційної суми, у тому числі при розрахунку показника ∑Перевищ.

!  Платникам ПДВ

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення Товариства щодо податкової накладної, складеної без факту здійснення господарської операції, і розрахунку коригування до неї та їх впливу на показники в системі електронного адміністрування податку на додану вартість (далі — СЕА ПДВ), керуючись статтею 52 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариством було складено та зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) помилкову податкову накладну, до якої у наступному звітному періоді зареєстровано в ЄРПН розрахунок коригування, яким показники такої податкової накладної виведено в нуль.

Враховуючи вищевикладене, Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо причин виникнення в СЕА ПДВ показника ∑Перевищ, якщо така помилкова податкова накладна та розрахунок коригування до неї в податковій звітності з ПДВ не відображено.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами Кодексу (пункт 1.1 статті 1 розділу І Кодексу).

Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які визначені Кодексом.

Відповідно до пункту 44.1 статті 44 розділу ІІ Кодексу для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим пункту 44.1 статті 44 розділу ІІ Кодексу.

Згідно з пунктом 201.10 статті 201 розділу V Кодексу при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку — продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Пунктом 192.1 статті 192 розділу V Кодексу передбачено можливість складання розрахунку коригування до податкової накладної у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН у строки, визначені Кодексом.

Згідно з пунктом 1 розділу III Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 №21 (далі — Порядок №21), до податкової декларації з ПДВ вносяться дані податкового обліку платника окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку.

Дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника (пункт 6 розділу III Порядку №21).

Правові основи функціонування СЕА ПДВ регулюються статтею 200-1 розділу V Кодексу, пунктами 33, 34 і 34-1 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу та регламентуються Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 №569 (далі — Порядок №569).

Платники ПДВ мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН на суму податку (∑Накл), обчислену за формулою, встановленою пунктом 200‑1.3 статті 200-1 розділу V Кодексу та пунктом 9 Порядку №569 (далі — реєстраційна сума). Обрахунок реєстраційної суми, а також складових формули, на підставі якої визначається така сума, здійснюється автоматично.

Однією із складових зазначеної формули є показник ∑Перевищ — загальна сума перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (пункт 200‑1.3 статті 200-1 розділу V Кодексу).

Загальна сума перевищення (∑Перевищ) визначається за кожний звітний (податковий) період наростаючим підсумком (пункт 9 Порядку №569).

Отже, показник ∑Перевищ розраховується автоматично після прийняття звітності за відповідний звітний (податковий) період на основі задекларованих даних платника та даних ЄРПН, відповідно суми ПДВ, зазначені в помилково складеній податковій накладній і розрахунку коригування до неї, при їх реєстрації в ЄРПН враховуються у відповідних обсягах при обчисленні реєстраційної суми, у тому числі при розрахунку показника ∑Перевищ.

Варто зазначити, що показник ∑Перевищ не розраховується, якщо до помилково складеної податкової накладної складено розрахунок коригування у тому ж звітному податковому періоді, за умови його своєчасної реєстрації в ЄРПН.

Поряд з цим інформуємо, на підставі пункту 52-8, підпункту 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу зупинявся(ється) перебіг строків, зокрема щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 розділу ІІ Кодексу).

До змісту номеру