• Посилання скопійовано

Щодо надання заяви-розрахунку (витяг)

Лист Пенсійного фонду України від 21.06.2023 №2800-030401-8/34142

Суттєво. Сформований в е-кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ е-лікарняний вважається поданим страхувальнику для призначення страхової виплати, коли він набуває статусу «готовий до сплати (виданий)».

!  Працедавцям

Розглянувши Ваш запит <…> щодо надання заяви-розрахунку <…>, Пенсійний фонд України повідомляє.

<…>

Згідно із пунктом 1 частини другої статті 8 та пунктом 2 частини першої статті 9 Закону України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон №1105) роботодавець зобов’язаний здійснювати застрахованим особам, у разі настання страхового випадку, відповідний вид страхових виплат, а застрахована особа має право на отримання, у разі настання страхового випадку, страхових виплат, передбачених цим Законом.

Відповідно до абзацу першого частини першої статті 22 Закону №1105 страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та надається за основним місцем роботи (діяльності).

Частиною першою статті 23 Закону №1105 зазначено, що підставою для призначення застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листок непрацездатності.

Частиною п’ятою статті 24 Закону №1105 визначено, що страхові виплати, передбачені цим Законом, здійснюються у разі, якщо звернення за їх призначенням надійшло не пізніше шести календарних місяців з дня відновлення працездатності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, з дня смерті застрахованої особи або члена її сім’ї.

Рішення про призначення страхової виплати приймається страхувальником або уповноваженими ним особами, відповідно до частини третьої статті 22 цього Закону.

Згідно із пунктом 2 розділу II Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.06.2021 №1234 «Про затвердження Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07.07.2021 за №890/36512, листок непрацездатності формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі інформації про медичний висновок (медичні висновки) у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Дати відкриття та закриття листка непрацездатності відповідають датам початку строку дії та закінчення строку дії медичного висновку, на підставі якого сформований цей листок непрацездатності. Листок непрацездатності вважається виданим через сім днів після дати закриття листка непрацездатності та набуває статусу «готовий до сплати (виданий)».

Сформований електронний листок непрацездатності у день створення стає доступним для перегляду в кабінетах страхувальника та застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, але до дати закінчення строку його дії не може бути використаний страхувальником як підстава для нарахування страхової виплати.

Після формування електронного листка непрацездатності в електронному кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України роботодавець, відповідно до статті 24 Закону №1105, протягом десяти робочих днів з дня закінчення строку його дії (зміни статусу на «готовий до сплати») призначає матеріальне забезпечення застрахованій особі.

Отже, сформований в електронному кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України електронний листок непрацездатності вважається поданим страхувальнику для призначення страхової виплати, коли він набуває статусу «готовий до сплати (виданий)».

Враховуючи зазначене, у наведеному в листі випадку роботодавець формує та надає заяву-розрахунок для фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі, у якої відновлення непрацездатності настало у лютому 2022 року, оскільки звернення за призначенням страхової виплати застрахованою особою відбулося, коли електронний листок непрацездатності був сформований в електронному кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України та набув статусу «готовий до сплати (виданий)».

Начальник управління страхових виплат
та соціальних послуг С. ЗАРУБІНА

До змісту номеру