• Посилання скопійовано

Щодо надання заяви-розрахунку для отримання допомоги по вагітності та пологах (витяг)

Лист Пенсійного фонду України від 07.08.2023 №2800-030401-8/44176

Суттєво. Страхувальник формує на вебпорталі електронних послуг ПФУ заяву-розрахунок, в якій зазначає період наданої застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

!  Працедавцям

Розглянувши Ваш інформаційний запит <…> щодо надання заяви-розрахунку для отримання допомоги по вагітності та пологах <…>, Пенсійний фонд України повідомляє.

<…>

Відповідно до внесених змін Законом України від 13.07.2023 №3238-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами» до абзацу другого і третього частини першої статті 18 Закону України від 23.09.99 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (в редакції Закону України від 21.09.2022 №2620-IX) (далі — Закон №1105) допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох і більше дітей — 70) календарних днів після пологів. За бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань частина відпустки тривалістю 70 календарних днів, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів починаючи з дня пологів. При цьому загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнених пологів).

Жінкам, віднесеним до 1 — 3 категорій осіб, які постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за весь період зазначеної відпустки, тривалість якої становить 90 календарних днів до пологів та 90 календарних днів після пологів. За бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань частина відпустки тривалістю 90 календарних днів, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів починаючи з дня пологів.

Розмір допомоги по вагітності та пологах обчислюється сумарно за всі дні відпустки по вагітності та пологах та надається в повному обсязі застрахованій особі незалежно від кількості використаних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами до пологів.

Відповідно до абзацу першого частини першої статті 18 Закону №1105 допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Згідно із частиною 1 статті 22 Закону №1105 допомога по вагітності та пологах застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності).

Частиною першою статті 23 Закону №1105 передбачено, що підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або документа, що засвідчує факт усиновлення дитини, встановлення опіки над дитиною, листок непрацездатності.

Нормою статті 26 Закону №1105 визначено, що підставою для фінансування страхувальників Пенсійним фондом України є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми страхових виплат за їх видами.

Відповідно до Постанови правління Пенсійного фонду України від 21.12.2022 №28-3 «Деякі питання фінансування для здійснення виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29.12.2022 за №1703/39039, фінансування для здійснення страхових виплат, визначених Законом №1105, здійснюється централізовано Пенсійним фондом України на підставі заяв-розрахунків, що містять інформацію про нараховані застрахованим особам суми страхових виплат за їх видами.

Заява-розрахунок та повідомлення про виплату коштів застрахованим особам подаються страхувальниками через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, а також можуть подаватися у паперовій формі разом з електронною формою на електронному носії інформації головним управлінням Пенсійного фонду України в областях та м. Києві за основним місцем обліку страхувальників.

З урахуванням зазначеного страхувальник формує на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України заяву-розрахунок, форма якої затверджена Порядком фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 №12, в якій зазначає період наданої застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Додатково повідомляємо, що механізму повернення раніше призначеної та виплаченої застрахованій особі допомоги по вагітності та пологах законодавством не передбачено.

Заступник начальника управління — начальник відділу контролю
правильності розрахунку виплат у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності
управління страхових виплат та соціальних послуг Г. ХАРЧЕНКО

До змісту номеру