• Посилання скопійовано

Щодо відображення показників Податкової декларації з податку на прибуток підприємств в інтегрованій картці платника

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 11.07.2023 №1783/ІПК/99-00-04-03-01-06

Суттєво. ПКУ не передбачено перенесення надміру сплачених грошових зобов’язань до інтегрованої картки іноземної компанії (організації) з інтегрованої картки її представництва.

!  Нерезидентам і їхнім постійним представництвам

Державна податкова служба України на звернення Нерезидента щодо відображення показників Податкової декларації з податку на прибуток підприємств в інтегрованій картці платника, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Відповідно до інформації, наведеної у зверненні, Нерезидент перебуває на податковому обліку як нерезидент — платник податку на прибуток, який здійснює в Україні діяльність через постійне представництво (далі — Представництво).

Як зазначено у зверненні, у Нерезидента виникли складності з поданням та заповненням Податкової декларації з податку на прибуток підприємств з урахуванням відображення її показників в інформаційній системі ДПС.

У зв’язку з чим Нерезидент просить надати індивідуальну податкову консультацію з таких питань:

1. В інтегрованій картці Представництва чи в інтегрованій картці Нерезидента повинна обліковуватися нарахована та сплачена сума податку на прибуток?

2. У разі якщо нарахування податку на прибуток повинно обліковуватися в інтегрованій картці Нерезидента, то яким чином перенести нарахування податку на прибуток з облікової картки Представництва на облікову картку Нерезидента?

3. У разі якщо сплата податку на прибуток повинна обліковуватися в інтегрованій картці Представництва, то яким чином зарахувати сплачені кошти податку на прибуток з облікової карти Нерезидента на облікову карту Представництва?

Щодо питання 1

Починаючи з 01.01.2021 згідно з пп. 133.2.2 п. 133.2 ст. 133 Кодексу платниками податку на прибуток є нерезиденти, які здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво та/або отримують доходи із джерелом походження з України, та інші нерезиденти, на яких покладено обов’язок сплачувати податок у порядку, встановленому розд. III Кодексу.

Нерезидент, який поставлений на облік як платник податку на прибуток підприємств за місцезнаходженням свого постійного представництва, є правонаступником щодо всіх податкових активів і зобов’язань такого постійного представництва, в тому числі тих, які виникли в податкових періодах, яких на обліку як платник податку перебувало постійне представництво.

Такий нерезидент з моменту постановки на облік як платник податку на прибуток підприємств за місцезнаходженням свого постійного представництва несе відповідальність за правильність обчислення, повноту та своєчасність сплати грошового зобов’язання з податку на прибуток підприємств цього постійного представництва, в тому числі за періоди, у яких на обліку як платник податку перебувало постійне представництво.

За вимогами пп. 141.4.7 п. 141.4 ст. 141 Кодексу суми прибутків нерезидентів, які провадять свою діяльність на території України через постійне представництво, оподатковуються в загальному порядку. При цьому таке постійне представництво прирівнюється з метою оподаткування до платника податку, який провадить свою діяльність незалежно від такого нерезидента.

Постійне представництво визначає обсяг оподатковуваного прибутку, отриманого протягом звітного (податкового) періоду, відповідно до принципу «витягнутої руки». Оподатковуваний прибуток постійного представництва має відповідати прибутку незалежного підприємства, що здійснює таку саму або аналогічну діяльність у таких самих або аналогічних умовах і діє в повній незалежності від нерезидента, постійним представництвом якого воно є.

Нерезидент — платник податку на прибуток підприємств, який визначає оподатковуваний прибуток свого постійного представництва окремо, і фінансова звітність має відображати результати діяльності нерезидента через таке постійне представництво за відповідний звітний період. Зважаючи на застосування принципу «витягнутої руки», фінансовий результат діяльності нерезидента може відрізнятися від фінансового результату діяльності відокремленого підрозділу.

Отже, обов’язок складати та подавати податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за постійне представництво і сплачувати грошові зобов’язання з цього податку покладається на нерезидента після його реєстрації платником податку на прибуток підприємств.

При цьому нарахування та сплата податку на прибуток підприємств має здійснюватися в інтегрованій картці платника Нерезидента за кодом бюджетної класифікації 11020500 «Податок на прибуток іноземних юридичних осіб».

Щодо питань 2 — 3

Після взяття на облік іноземної компанії (організації) як платника податку на прибуток її постійне представництво знімається з обліку як платник податку на прибуток.

При цьому Кодексом не передбачено перенесення надміру сплачених грошових зобов’язань до інтегрованої картки іноземної компанії (організації) з інтегрованої картки її представництва.

Водночас представництво має право на повернення з бюджету сплачених ним помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань у порядку, встановленому статтею 43 Кодексу.

Крім того, інформуємо, на підставі пункту 52-8, підпункту 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу зупинявся(ється) перебіг строків, зокрема щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

До змісту номеру