• Посилання скопійовано

Щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності (витяг)

Лист Пенсійного фонду України від 06.06.2023 №2800-030402-8/30960

Суттєво. Заяву-розрахунок на фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності подає працедавець, з яким працівник перебував у трудових відносинах на час настання у нього тимчасової непрацездатності.

!  Працедавцям

Розглянувши Ваш інформаційний запит <…> щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, Пенсійний фонд України повідомляє.

<…>

Відповідно до абзацу третього частини третьої статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон №1105) допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (оподатковуваного доходу). При цьому перші сімнадцять днів тимчасової непрацездатності оплачуються роботодавцем за рахунок коштів підприємства, установи, організації.

Відповідно до Постанови правління Пенсійного фонду України від 21.12.2022 №28-3 «Деякі питання фінансування для здійснення виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29.12.2022 за №1703/39039, фінансування для здійснення страхових виплат, визначених Законом №1105, здійснюється централізовано Пенсійним фондом України на підставі заяв-розрахунків, що містять інформацію про нараховані застрахованим особам суми страхових виплат за їх видами.

Заява-розрахунок та повідомлення про виплату коштів застрахованим особам подаються страхувальниками через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, а також можуть подаватися у паперовій формі разом з електронною формою на електронному носії інформації головним управлінням Пенсійного фонду України в областях та м. Києві за основним місцем обліку страхувальників.

Отже, роботодавцю, з яким працівник знаходиться в трудових відносинах на час настання у нього тимчасової непрацездатності, необхідно сформувати заяву-розрахунок для здійснення фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання в кабінеті страхувальника на вебпорталі Пенсійного фонду України або надати заяву-розрахунок до сервісного центру Пенсійного фонду України, незалежно від того, що травму працівник отримав під час роботи на іншому підприємстві.

Начальник управління страхових виплат
та соціальних послуг С. ЗАРУБІНА

До змісту номеру