• Посилання скопійовано

Виплата зарплати за заявою працівника

Відповідно до ст. 24 Закону «Про оплату праці» за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через банки. Чи обов’язкова така письмова згода?

Заробітна плата працівників підприємств на території України виплачується у грошових знаках, що мають законний обіг на території України (ст. 23 Закону про оплату праці). Це означає, що у загальному випадку за замовчуванням, коли жодних заяв працівник не писав, зарплата виплачується готівкою. Виплата заробітної плати здійснюється за місцем роботи (ст. 24 Закону про оплату праці).

Повторимо, що для отримання зарплати готівкою за місцем роботи працівникам не потрібно писати жодних заяв, бо це основний спосіб виплати зарплати, визначений законом, який не потребує згоди працівника. Решта форм та способів виплати заробітної плати потребують згоди працівника, яка зазвичай оформлюється його заявою на ім’я керівника роботодавця.

Як варіант, ч. 5 ст. 24 Закону про оплату праці передбачає додаткову можливість за особистою письмовою згодою працівника виплату заробітної плати здійснювати через банки/небанківських надавачів платіжних послуг, які отримали право на відкриття і ведення обслуговування рахунків відповідно до Закону України «Про платіжні послуги», поштовими переказами на зазначений ними рахунок (адресу) з обов’язковою оплатою цих послуг коштом роботодавця.

Водночас частиною 1 ст. 25 Закону про оплату праці забороняється у будь-який спосіб обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, крім випадків, передбачених законодавством.

Отже, кожен працівник має право вільно обирати банк, у тому числі і для отримання заробітної плати, й обмежити його вибір роботодавець не може, незважаючи на те що підприємство вже має укладений договір з окремим банком, скажімо, на так званий зарплатний проєкт. Це право захищене законами та Конституцією України. При цьому працівник має самостійно укласти договір з установою банку про відкриття рахунку.

Свій вибір працівник має зафіксувати в заяві із зазначенням реквізитів банку для перерахування зарплати і подати роботодавцю на розгляд. Заява може бути такого змісту: «Прошу з 1 червня 2023 року здійснювати перерахування моєї заробітної плати, відпусткових, відрядних, лікарняних та інших належних мені виплат за законодавством на мій рахунок у банку: ПАТ «Банк», реквізити: … [або зазначити «за довідкою з реквізитами» і цю довідку додати до заяви як додаток]».

Крім того, законом не передбачено обов’язку працівника укладати договір про відкриття рахунку для виплати заробітної плати саме з тим банком, що зазначений роботодавцем. У разі звернення працівника до суду договір, який працівник вимушено уклав із банком під примусом роботодавця, може бути визнано недійсним.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру