• Посилання скопійовано

Форма №20-ОПП на передачу в суборенду частини орендованого приміщення

Підприємство орендує склад. Подали форму №20-ОПП: код ознаки — 1; тип об’єкта — 468; найменування — нежитлові приміщення; ідентифікатор об’єкта — 46800002; стан об’єкта — 8; вид права — 8. Частину приміщення здали в суборенду. Як виокремити цю частину та заповнити форму №20-ОПП?

Форма №20-ОПП на отримання в оренду

Форма №20-ОПП «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» наведена в додатку 10 до Порядку №15881. Особливості подання і заповнення форми наведені в п. 8.1 — п. 8.8 Порядку №1588 і в додатку «Пам’ятка для заповнення…» до форми №20-ОПП, який наведено на звороті цієї форми.

1 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588.

Дивимося в Пам’ятку.

Код ознаки «1» (в колонці 2 розділу 3 форми №20-ОПП) — це первинне надання інформації про об’єкти оподаткування.

Тип об’єкта «468» (в колонці 3 розділу 3 форми №20-ОПП) — це склад. Тип об’єкта визначається згідно з Довідником типів об’єктів оподаткування, який розміщується на сайті ДПС.

Найменування приміщення (в колонці 4 розділу 3 форми №20-ОПП) — «нежитлові приміщення». У Пам’ятці не наведено рекомендацій щодо того, як заповнювати цей показник. На наш погляд, слід наводити те найменування, яке є у відповідних документах (договір оренди тощо). Якщо підприємство орендувало склад, то потрібно так і написати: «Склад». Хоча «нежитлове приміщення», на наш погляд, також не буде помилкою.

Ідентифікатор об’єкта (в колонці 5 розділу 3 форми №20-ОПП) — «46800002». Згідно з Пам’яткою ідентифікатор складається з двох частин. Перша — тип об’єкта. Друга — номер, яким містить п’ять знаків. Якщо встановлено ідентифікатор «46800002» (склад за номером S2), можна припустити, що ще є «46800001» (склад за номером 1). Але не буде порушенням, якщо складу 1 немає, а є тільки один, з ідентифікатором «46800002».

Стан об’єкта (в колонці 9 розділу 3 форми №20‑ОПП) — «8». Згідно з Пам’яткою це об’єкт, який орендується.

Вид права (в колонці 10 розділу 3 форми №20‑ОПП) — «8». Згідно з Пам’яткою це право короткострокового користування, оренди або найму. Тобто це оренда строком не більше ніж рік.

Якщо ж оренда строком більше ніж рік, потрібно зазначити вид права — «7» (право довгострокового користування або оренди».

Якщо підприємство орендувало склад строком не більше ніж рік, то форма №20-ОПП заповнена правильно.

Якщо ж строк оренди більше ніж рік, то в колонці 10 вид права має бути «7», а не «8». У такому разі слід виправити інформацію про оренду.

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (116.11): «Як СГ здійснити самостійне виправлення помилок у повідомленні за ф. №20‑ОПП, в тому числі у графах 6 — 7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування»?».

ДПС зазначає, що потрібно подати повідомлення за ф. №20-ОПП з виправленою інформацією (оновленою) інформацією, у графі 2 «Код ознаки надання інформації» розд. 3 проставляється значення «3» — зміна відомостей про об’єкт оподаткування». При цьому таке повідомлення подається разом із супровідним листом, в якому зазначається факт виправлення помилок у відомостях про об’єкт оподаткування.

Решта рядків заповнюються правильними показниками.

Якщо підприємство робитиме виправлення, то, на наш погляд, треба буде виправити і назву, зазначивши ту, яка наведена у договорі оренди, первинних документах на передачу складу в оренду.

Передача в оренду частини складу

Яким чином заповнювати форму №20-ОПП в цій ситуації, в Порядку №1588 і в Пам’ятці нічого не сказано.

Але щодо цього читаємо відповідь ДПС на питання в ЗІР (116.11): «Чи подає СГ — власник нерухомого майна повідомлення за ф. №20‑ОПП у разі надання в оренду частини приміщень (окремих кімнат, офісів, квадратних метрів)?».

ДПС відповідає, що форма №20-ОПП подається.

Застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування (наприклад, якщо подається інформація про об’єкти оподаткування — офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію про один із типів об’єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин).

Якщо в оренду надаються однотипні об’єкти оподаткування з різним місцезнаходженням, інформація у повідомленні за ф. №20-ОПП відображається щодо кожного об’єкта окремо. Принцип укрупнення інформації не застосовується, якщо надається інформація про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, у повідомленні за ф. №20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці).

З наведеного можемо зрозуміти, що якщо підприємство передає в суборенду частину складу, в колонці 4 «Найменування» воно однаково зазначає всю назву орендованого об’єкта (склад, нежитлове приміщення тощо).

Інші колонки розділу 3 форми №20-ОПП, на наш погляд, заповнюють таким чином:

— код ознаки надання інформації (колонка 2) — «1» (первинне надання інформації);

— тип об’єкта оподаткування (колонка 3) — «468» (склад). Позаяк застосовується принцип укрупнення, то при наданні в суборенду частини складу зазначають тип усього об’єкта;

— ідентифікатор об’єкта (колонка 5) — «46800003» і так далі. Тобто кожній переданій в суборенду частині присвоюється окремий номер;

— стан об’єкта оподаткування (колонка 9) — «9» (здається в оренду);

— вид права на об’єкт (колонка 10) — «7» чи «8», залежно від строку оренди переданої в суборенду частини складу. Тут має стояти той самий вид права, що і в початковій формі №20‑ОПП, поданій на оренду складу.

Решту показників форми №20-ОПП заповнюють у загальному порядку (територія, де розташований об’єкт, місцезнаходження тощо).

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру