• Посилання скопійовано

Суть справи

Складання ПН у нетипових випадках
Як заповнювати ПН у разі постачання товарів у наборі? Які нюанси оформлення ПН за щоденними підсумками? Що буде з ПН у разі cплати авансу? Як скласти ПН на подарункові сертифікати?

Щорічні відпустки у 2023 році
Хоч і війна, та літо за розкладом і в розпалі. Тож у бухгалтерів виникають запитання щодо надання й оплати відпусток. Сьогодні відповімо на деякі із запитань, що ставляться найчастіше.

Право на відпустки працівників освіти
У листі МОН від 12.06.2023 №1/8371-23 (див. «ДК» №26/2023) надано відповіді на низку запитань щодо щорічних відпусток (у т. ч. за період простою). Проаналізуймо їх, тим більше що не всі з них стосуються лише працівників освіти.

Скасування пільгових ставок на пальне
З 1 липня 2023 року скасовується ставка ПДВ 7% на пальне, нафту і сирі нафтопродукти та повертаються стандартні ставки акцизу на ці товари.

Облік майна, арештованого АРМА
ТОВ має активи (основні засоби, матеріали) резидента Республіки Білорусь, отримані як внесок до статутного капіталу. У зв’язку з воєнним станом активи арештовані АРМА, планується їх передача в управління іншій особі. Як відображати це в бухгалтерському обліку? Чи нараховувати ПДВ при передачі в управління?

Використання КОРО
Якщо з тієї чи іншої причини використовувати РРО стало неможливо, слід перейти на використання книги обліку розрахункових операцій (КОРО). Розгляньмо основні аспекти.

Помилка в КАТОТТГ в акцизній декларації
ФОП, платник акцизного податку, зареєстрований за основним місцем реєстрації в одному місці, а торговельна точка розташована в іншій територіальній громаді. Протягом року в додатку 6 до акцизної декларації зазначали код території за основним місцем обліку, податок також сплачували на рахунок за основним місцем обліку, а не за місцем ведення діяльності. Як виправити помилку?

Блокування ПН/РК і розгляд скарг з 8 липня
8 липня 2023 року набере чинності постанова КМУ від 2 червня 2023 р. №574. Нею внесено зміни до порядку зупинення реєстрації ПН/РК, а також до порядку розгляду скарг на такі рішення. Що цікавого принесе ця постанова? На що слід звернути увагу платникам ПДВ?

Контрагент змінив ПДВ-статус
Між підприємством і його контрагентом відбулася перша податкова подія — відвантаження товарів, надання послуг, чи отримання товарів, послуг, чи здійснення або отримання передоплати. А вже під час другої події з’ясувалося, що контрагент став платником ПДВ чи реєстрація таким платником анульована. Які наслідки для підприємства?

Воєнний стан і пролонгація оренди паю
ВС вважає, що в період із 7 квітня 2022 року до 19 листопада 2022 року договори оренди земельної ділянки вважаються автоматично поновленими на один рік без волевиявлення сторін договору, строк яких закінчився у цей проміжок часу.

До змісту номеру