• Посилання скопійовано

Медогляд за повісткою та е-лікарняний

Працівника викликали до військкомату повісткою, який скерував його до лікарні для проходження медогляду. У лікарні відкрили е-лікарняний на підприємство. Працівник повістку не віддав, начебто її забрав військкомат. Які дії роботодавця, якщо жодного офіційного документа немає? Чи повинні були відкривати лікарняний на підприємство, якщо його скерував військкомат?

Відповідно до п. 3 ст. 22 Закону від 21.10.1993 №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», громадяни України під час мобілізації зобов’язані з’являтися за викликом до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для уточнення їхніх облікових даних та визначення їх призначення на особливий період.

Тож, якщо працівникові було вручено повістку, він мав обов’язково з’явитися до ТЦКіСП, де попередньо, перед мобілізацією, скеровують на медкомісію. Результати обстеження (висновок) про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби військово-лікарської комісії має бути зазначено у картці.

Якщо на початку проходження медкомісії у працівника було виявлено захворювання, яке підлягає лікуванню, лікар міг відкрити е-лікарняний до повного одужання працівника, після чого той продовжить подальше проходження медкомісії. Звичайно ж, лікарняний відкривається на підприємство, з яким працівник перебуває у трудових відносинах, і тут ролі не відіграє, чи до лікарні скерував військкомат, чи працівник звернувся сам. Такий лікарняний підлягає оплаті в загальному порядку.

Після одужання працівника, який і надалі проходитиме медкомісію, попросіть його взяти у військкоматі повістку на проходження військово-лікарської комісії чи хоча б її (фото)копію.

Якщо працівник цього зробити не може, то роботодавець самостійно може звернутися до ТЦКіСП (військкомату) із запитом щодо надання інформації про працівника для забезпечення його встановленими законодавством гарантіями на час військового стану.

При позитивному висновку медкомісії працівникові буде видано ще одну повістку — мобілізаційний припис, який і буде підставою для роботодавця для оформлення наказу на увільнення працівника від роботи у зв’язку з мобілізацією.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру