• Посилання скопійовано

У підприємства промисловості простій: чи платити податок на нерухомість?

Переробне підприємство має на балансі будівлі, які підпадають під пільгу за пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ. Протягом певного періоду виробнича діяльність не здійснюється, є тільки витрати з обслуговування будівель. Чи платити податок на нерухомість?

Згідно з пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ, не є об’єктом оподаткування будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B — F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Тож якщо підприємство з основною діяльністю у секціях B — F КВЕД ДК 009:2010 має будівлі з кодом 125, то вони не будуть об’єктом оподаткування, якщо:

— використовуються за призначенням у господарській діяльності;

— не здаються їхніми власниками в оренду, лізинг, позичку.

Якщо ж такі будівлі не використовуються за призначенням у господарській діяльності або здаються в оренду тощо, пільга не застосовується і податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, слід сплачувати.

Проблема описаної ситуації — чи є тимчасове невикористання будівель унаслідок простою тощо невикористанням за призначенням у господарській діяльності?

За буквального розуміння норми пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ тимчасове невикористання будівель унаслідок будь-якого призупинення діяльності є невикористанням за призначенням у господарській діяльності. Тому щодо таких будівель потрібно подавати декларацію, нараховувати та сплачувати податок.

Подібним чином відповідає і податкова на запитання в ЗІР (106.02): «Чи є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівлі промисловості (їх частки), що тимчасово не використовуються у господарській діяльності СГ у зв’язку з реконструкцією, простоєм тощо?».

Податкова пише, що ПКУ не містить норм щодо припинення виконання податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нерухомості, що перебувають у власності СГ, але тимчасово не використовуються у його діяльності у зв’язку з реконструкцією, простоєм тощо, тому за такі будівлі податок сплачується на загальних підставах.

На жаль, таке розуміння підтримується і судовими органами — див., приміром, постанову ВС від 17.02.2020 у справі №820/3556/17.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру