• Посилання скопійовано

Пожежники як нова категорія працівників

З 1 січня набрав чинності Закон №2750, яким запроваджено нову категорію працівників — члени пожежно-рятувальних підрозділів. З’ясуймо, хто може ними стати та які додаткові трудові гарантії матимуть такі працівники.

З 1 січня 2023 року набрав чинності Закон від 16.11.2022 №2750-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони». Здавалося б, до чого тут роботодавці та працівники?

Річ у тім, що цим Законом внесено зміни до КЗпП і Закону про відпустки, а також ще низки інших трудових нормативно-правових актів.

А найголовніше те, що з 01.01.2023 з’явилася ще одна категорія працівників — члени пожежно-рятувальних підрозділів.

Члени пожежно-рятувальних підрозділів: нова категорія працівників

Згідно зі ст. 22 глави 5 Кодексу цивільного захисту України (КЦЗУ), до сил цивільного захисту належать з-поміж інших пожежно-рятувальні підрозділи (частини) та добровільні формування цивільного захисту.

У статті 63 КЦЗУ зазначається, що для здійснення заходів із запобігання виникненню пожеж, їх гасіння, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт органи місцевого самоврядування, громадські організації, суб’єкти господарювання, інші юрособи можуть утворювати пожежно-рятувальні підрозділи для забезпечення добровільної пожежної охорони.

Пожежно-рятувальні підрозділи для забезпечення добровільної пожежної охорони можуть утворюватися:

1) органами місцевого самоврядування — з числа осіб, які постійно мешкають на відповідній території;

2) громадськими організаціями — з числа членів таких організацій;

3) суб’єктами господарювання, іншими юрособами — з числа їхніх працівників.

Щоб стати членом пожежно-рятувального підрозділу для забезпечення добровільної пожежної охорони, особа має звернутися із заявою до суб’єкта, який утворив пожежно-рятувальний підрозділ для забезпечення добровільної пожежної охорони.

Членом пожежно-рятувального підрозділу може бути особа, яка:

1) досягла 18 років;

2) має повну цивільну дієздатність;

3) здатна за станом здоров’я виконувати покладені на неї обов’язки, що підтверджується попередніми та періодичними медичними оглядами.

І найцікавіше для роботодавця, що на період залучення членів пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони до гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, проходження підготовки, перепідготовки за ними зберігаються місце роботи (посада) та середня заробітна плата за основним місцем роботи.

Збереження середньої заробітної плати: зміни у КЗпП

Щоб не було сумнівів, чи зберігати середню зарплату за членами пожежно-рятувальних підрозділів, відповідні зміни внесли і до частини 2 ст. 119 КЗпП.

Тобто працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених Кодексом цивільного захисту України, законами «Про військовий обов’язок і військову службу» і «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

Переважне право в разі скорочення, але є нюанс

З 01.01.2023 стаття 42 КЗпП також зазнала змін.

Нагадаємо, що у ст. 42 КЗпП ідеться про переважне право на залишення на роботі в разі вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці.

У разі скорочення чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

Тож за рівних умов продуктивності праці і кваліфікації перевага у залишенні на роботі з-поміж інших категорій працівників надається в тому числі працівникам, які є членами пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони не менше ніж рік.

Наголошуємо, що перевага надається за умови, що працівник є членом пожежно-рятувального підрозділу не менше ніж рік. Тобто в разі скорочення працівників на підприємствах про таку пільгову категорію працівників кадровики згадуватимуть не раніше ніж із січня 2024 року.

Зміни у Законі про відпустки

До ст. 25 Закону про відпустки додали ще одну категорію працівників, яким надаватиметься відпустка без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку.

Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням надається в обов’язковому порядку працівникові, який є членом пожежно-рятувального підрозділу для забезпечення добровільної пожежної охорони не менше ніж рік, — тривалістю до 5 календарних днів щороку, а члену добровільних формувань цивільного захисту — тривалістю до 5 календарних днів у рік залучення їх до виконання завдань із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у складі добровільних формувань цивільного захисту.

Також щорічні відпустки за бажанням працівника у зручний для нього час надаються працівникам, які є членами пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони не менше ніж рік (п. 9.1 частини 14 ст. 10 Закону про відпустки).

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 №322-VIII.
  • КЦЗУ — Кодекс цивільного захисту України від 02.10.2012 №5403-VI.
  • Закон №2750 — Закон України від 16.11.2022 №2750-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони».
  • Закон про альтернативну службу — Закон України від 12.12.1991 №1975-XII «Про альтернативну (невійськову) службу».
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.1996 №504/96-ВР «Про відпустки».
  • Закон про військовий обов’язок — Закон України від 25.03.1992 №2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу».
  • Закон про мобілізацію — Закон України від 21.10.1993 №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Автор: Галина Казначей

До змісту номеру