• Посилання скопійовано

Що нового

Вдосконалено держрегулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами

!  Аграріям, імпортерам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.12.2022 через 6 місяців з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами».

Законом, зокрема, передбачено, що пестициди і агрохімікати, що ввозяться на митну територію України для використання, повинні відповідати таким вимогам:

висока біологічна ефективність щодо цільового призначення;

безпечність для здоров’я людини та навколишнього природного середовища за умови дотримання регламентів їх застосування;

відповідність санітарним нормам та іншим нормативно-правовим актам.

Забороняються ввезення на митну територію України, виробництво, торгівля, застосування та рекламування пестицидів і агрохімікатів до їх держреєстрації, крім випадків, встановлених Законом «Про пестициди і агрохімікати».

Використання, застосування, зберігання, транспортування і торгівля пестицидами і агрохімікатами, термін реєстрації яких закінчився, може здійснюватися протягом 2 років після закінчення зазначеного терміну, але не більш як до дати закінчення строку придатності таких пестицидів і агрохімікатів.

Ввезення (пересилання) фізособами на митну територію України будь-яких пестицидів і агрохімікатів забороняється.

Закон України від 16.11.2022 №2775-IX набирає чинності 28.06.2023


Діє Закон про географічні зазначення спиртних напоїв

!  Виробникам спиртних напоїв

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.12.2022 наступного дня набрав чинності Закон «Про географічні зазначення спиртних напоїв».

Закон визначає особливості підготовки до реєстрації, використання та захисту географічних зазначень спиртних напоїв, а також контролю щодо таких географічних зазначень з метою запобігання неправомірному використанню зареєстрованих географічних зазначень спиртних напоїв.

Так, право на реєстрацію географічного зазначення спиртного напою має виробник або об’єднання виробників незалежно від його організаційно-правової форми або складу, які у визначеному географічному місці виробляють спиртний напій, особлива якість, репутація чи інші характеристики якого головним чином зумовлені цим географічним місцем, а у встановлених цим Законом випадках — держава в особі уповноваженого органу державної влади.

Один виробник має право на реєстрацію географічного зазначення спиртного напою, якщо:

він є єдиним виробником спиртного напою у визначеному географічному місці та бажає подати заявку на реєстрацію географічного зазначення;

географічна територія, на якій виробляється спиртний напій, має характеристики, які істотно відрізняються від прилеглих територій, або характеристики спиртного напою відрізняються від спиртних напоїв, що виробляються на прилеглих територіях, або спиртний напій має особливу якість, репутацію чи інші характеристики, головним чином зумовлені його географічним походженням.

Виробники мають право на реєстрацію географічних зазначень виключно для спиртних напоїв, які вони виробляють.

Закон України від 01.12.2022 №2800-IX чинний з 29.12.2022 та вводиться в дію 29.12.2024


Управління хімічною продукцією врегульовано законом

!  Хімікам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.12.2022 наступного дня набрав чинності Закон «Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією».

Закон визначає правові, організаційні та економічні засади у сфері забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією, спрямовані на запобігання небезпечному впливу хімічної продукції на довкілля та здоров’я людини, встановлює вимоги до діяльності суб’єктів господарювання галузі хімічної промисловості, регулює відносини, що виникають у сфері забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією, з урахуванням міжнародних зобов’язань України.

Цей Закон регулює відносини, пов’язані із забезпеченням хімічної безпеки та управлінням хімічною продукцією, включаючи діяльність уповноважених центральних органів виконавчої влади, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб — підприємців, суб’єктів наукової та науково-технічної діяльності.

Дія цього Закону не поширюється на діяльність, пов’язану з виробництвом, імпортом, експортом, обігом, використанням, утилізацією та/або видаленням активних фармацевтичних інгредієнтів, лікарських засобів, а також наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, пестицидів і агрохімікатів, біоцидів, дезінфекційних засобів, тютюнових виробів, нікотиновмісної та кінцевої косметичної продукції.

Окремі положення Закону вводяться в дію з дня набрання для України чинності Мінаматською конвенцією про ртуть.

Закон України від 01.12.2022 №2804-IX чинний з 29.12.2022 та вводиться в дію 29.06.2024


Відстрочки від призову продовжено ще на 3 місяці

!  Громадянам, працедавцям

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 04.11.2022 №1259 «Про продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації».

Передбачено, що строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов’язаним відповідними рішеннями Міністерства економіки згідно з постановою КМУ від 03.03.2022 №194, та строки дії яких не закінчилися, продовжуються автоматично на три місяці.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 №1480 чинна з 31.12.2022


Карантин продовжено до 30 квітня 2023 року

!  Усім

Кабмін вніс зміни до своїх розпорядження від 25.03.2020 №338 і постанови від 09.12.2020 №1236, якими продовжив карантин та режим надзвичайної ситуації для єдиної державної системи цивільного захисту на території України до 30 квітня 2023 року.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.12.2022 №1423 чинна з 27.12.2022


Затверджено переліки ліцензованих та квотованих товарів

!  Експортерам та імпортерам

Кабмін затвердив на 2023 рік:

1) обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню;

2) перелік контрольованих речовин (озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню;

3) перелік товарів та обладнання, що можуть містити контрольовані речовини (озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню (крім товарів та обладнання, що перевозяться у контейнерах з особистими речами);

4) перелік товарів, імпорт яких з Республіки Північна Македонія підлягає ліцензуванню в рамках тарифної квоти відповідно до положень Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія від 18 січня 2001 р.;

5) перелік товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню.

Основні зміни порівняно з 2022 роком — це скасування заборони на експорт гречки та збільшення квоти на експорт коксівного вугілля з 200 тис. т до 600 тис. т.

У 2023 році шляхом введення нульових квот встановлюється фактична заборона на експорт таких товарів: сіль, енергетичне вугілля, мазут, природний газ, паливна деревина, срібло, золото, брухт дорогоцінних металів.

Список товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню, майже не змінився. До нього входять: велика рогата худоба, яловичина і курятина, їстівні субпродукти з м’яса, яйця, жито, овес, гречка (нова позиція), просо, цукор, добрива азотні, фосфорні, калійні.

Не використані у 2022 році суб’єктами ЗЕД ліцензії на експорт (імпорт) товарів, визначених у Постанові КМУ від 29.12.2021 №1424, дійсні до 1 березня 2023 р., якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами України.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 №1466 чинна з 01.012023


Декларації з єдиного податку — за новими формами

!  Платникам ЄП

Мінфін виклав у новій редакції форми:

декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця;

декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи);

декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Декларації оновлено з урахуванням змін, внесених до ПКУ Законом №1914, яким, зокрема, главу 1 розділу ХІV ПКУ доповнено статтею 297-1 щодо визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників єдиного податку.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми декларацій слід буде подавати за періоди починаючи з І кварталу 2023 року. А фізособам-«єдинникам» ІІ групи та платникам IV групи вперше звітувати слід буде за 2023 рік.

Наказ Мінфіну від 24.11.2022 №394 чинний з 30.12.2022


Оновлено форму декларації збору за місця для паркування

!  Платникам паркувального збору

Міністерство фінансів виклало в новій редакції форму Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів, затверджену наказом Мінфіну від 09.07.2015 №636.

10-символьний код КОАТУУ замінено на 19-символьний код КАТОТТГ.

Запроваджено позицію «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

Передбачено можливість зазначити податковий період для декларації у разі ліквідації або реорганізації.

Також вносяться технічні правки:

додаток до декларації доповнено позицією щодо податкового номера платника збору;

таблицю доповнено новими рядками, які надають можливість крім узагальненої суми нарахованого збору, визначати й узагальнені складові розрахунку збору (площу об’єкта оподаткування, кількість днів провадження діяльності з паркування, суму пільг тощо).

До наказу внесено редакційні зміни наказом Мінфіну від 20.12.2022 №445.

Наказ Мінфіну від 30.11.2022 №402
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 04.01.2023 офіційно не опублікований


Заборону на ввезення низки російських товарів продовжено на рік

!  Імпортерам

Кабмін продовжив на один рік, до 31.12.2023 (включно), дію заборони ввезення на митну територію України товарів, що походять з РФ, перелік яких затверджено постановою КМУ від 30.12.2015 №1147.

Так само до 31.12.2023 (включно) продовжено дію заборони ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту та митному режимі тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами вагонів за кодами згідно з УКТЗЕД 8606 30 00 00, 8606 91 80 00, 8606 92 00 00, які з 20 лютого 2014 р. зареєстровані / взяті на облік (були зареєстровані / взяті на облік) за резидентами РФ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 №1448 чинна з 30.12.2022


Типова форма обліку доходів і витрат ФОПами 3-ї групи ЄП, які є платниками ПДВ

!  ФОПам 3-ї групи ЄП — платникам ПДВ

Міністерство фінансів затвердило:

типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами — підприємцями — платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість;

Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами — підприємцями — платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість.

Типова форма ведеться за вибором платника податку в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Хоча наказ ще не набрав чинності, до нього вже внесено редакційні зміни наказом Мінфіну від 20.12.2022 №447.

Наказ Мінфіну від 30.11.2022 №405
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 04.01.2023 офіційно не опублікований


Податкова декларація з транспортного податку — у новій редакції

!  Платникам транспортного податку

Міністерство фінансів виклало в новій редакції форму Податкової декларації з транспортного податку, затверджену наказом Мінфіну від 10.04.2015 №415.

В оновленій формі декларації надається розгорнуте пояснення порядку нарахування штрафної санкції у разі заниження раніше задекларованого ПЗ. Код КОАТУУ (10 символів) замінено на код КАТОТТГ (19 символів). Запроваджено позицію «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

Тимчасом до цього наказу внесено редакційні зміни наказом Мінфіну від 20.12.2022 №444.

Наказ Мінфіну від 30.11.2022 №401
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 04.01.2023 офіційно не опублікований


Декларація з турзбору — за оновленою формою

!  Місцям тимчасового розміщення

Міністерство фінансів виклало в новій редакції форму Податкової декларації з туристичного збору, затверджену наказом Мінфіну від 09.07.2015 №636.

10-символьний код КОАТУУ замінено на 19-символьний код КАТОТТГ.

Запроваджено позицію «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

Додаток до декларації доповнено позицією щодо податкового номера платника збору, змінено формат рядка 3 таблиці, який надає можливість визначати не тільки узагальнену суму нарахованого збору, а й узагальнені складові розрахунку збору (кількість діб проживання, суму пільг тощо).

До цього наказу внесено редакційні правки наказом Мінфіну від 20.12.2022 №446.

Наказ Мінфіну від 30.11.2022 №403
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 04.01.2023 офіційно не опублікований


Нова форма розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва

!  Сільгосптоваровиробникам

Міністерство аграрної політики та продовольства виклало в новій редакції Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва, затверджений наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 №772.

Сільгосптоваровиробники (юрособи) подають Розрахунок для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку не пізніше 20 лютого поточного року за місцезнаходженням сільгосптоваровиробника та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Наказ Мінагрополітики від 29.11.2022 №955 чинний з 23.12.2022


НКРЕКП визначила ставку внеску на регулювання на I квартал 2023 року

!  Підприємствам енергетики та комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на I квартал 2023 року у розмірі 0,084%.

Постанова НКРЕКП від 20.12.2022 №1787 чинна з 20.12.2022


Нова процедура встановлення категорій готелям

!  Готелям

Міністерство інфраструктури затвердило:

Положення про Комісію із встановлення категорій готелям та іншим об’єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання);

Положення про Комісію з апеляцій;

форму Свідоцтва про встановлення категорії готелю чи іншому об’єкту, що призначається для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання).

Зокрема, визначено, що розгляд документів про результати оцінювання готелю та пропозиції щодо встановлення йому відповідної категорії і прийняття рішення здійснюється Комісією із встановлення категорій готелям та іншим об’єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання) (далі — Комісія), у строк, що не перевищує 14 днів.

За результатами розгляду документів про результати оцінювання готелю та пропозицій щодо встановлення йому відповідної категорії Комісія приймає рішення про можливість встановлення готелю запропонованої категорії, про неможливість присвоєння категорії, на яку претендує власник готелю або уповноважена ним особа, та встановлення нижчої категорії або про відмову в установленні готелю відповідної категорії.

Наказ Мінінфраструктури від 17.11.2022 №858 чинний з 30.12.2022

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру