• Посилання скопійовано

Чи потрібно реєструвати через РРО операції з передання покупцю товарів, оплата за які надійде пізніше?

Податківці в ІПК від 28.08.2021 р. №3152/ІПК/99-00-07-05-02-06 нагадують, що у випадку здійснення розрахункових операцій у розумінні Закону про РРО у продавця виникає обов’язок застосовування РРО та/або ПРРО. І далі говорять, що у разі застосування ЕПЗ розрахунковою операцією для СГ є надходження грошових коштів на розрахунковий рахунок згідно з виписки фінансової установи або момент вручення такого товару споживачу.

Іншими словами, якщо продавець передає товар покупцю з умовою подальшої оплати, таку операцію слід зареєструвати через РРО, навіть якщо кошти фактично не сплачені! Щоправда, так треба робити лише, якщо продавець точно впевнений, що оплата буде здійснена за допомогою картки. І далі, якщо оплата надійде, її вже не потрібно буде реєструвати через РРО. Таким чином, додається додатковий облік першої-другої події для реєстрації операцій через РРО.

А якщо покупець згодом передумає і оплатить отриманий товар через банк (клієнт-банк), а не платіжною карткою? Виходить, що через РРО зареєстрували зайву операцію? Але це ще півбіди, головне — не заплутатися при визначенні суми доходу від продажу товарів — що надійшло через банк і не потрапило у Z-звіт РРО, що надійшло через банк і потрапило у Z-звіт РРО.

А якщо відвантажений товар так і не буде оплачено? Тому ми дотримуємося думки, що через РРО треба реєструвати тільки оплату товарів, а не їх відвантаження.

До змісту номеру