• Посилання скопійовано

Хто повинен видавати чек РРО у разі надсилання товарів поштою на умовах післяплати?

В ІПК від 31.08.2021 р. №3162/ІПК/13-01-07-09-10 податківці відповіли на запитання: чи потрібно проводити через РРО/ПРРО оплату покупцями товару при його отриманні у відділеннях підприємств, що надають послуги доставки, якщо такі підприємства приймають у покупця кошти, надають чек РРО/ПРРО, і з часом перераховують кошти продавцю на розрахунковий рахунок?

Відповідь така: якщо згідно з умовами укладеного договору між продавцем та службою доставки продавець передає товари для доставки споживачу і така служба доставки зобов’язана передати споживачеві право власності на них, в межах договору купівлі-продажу, укладеного продавцем зі споживачем, то саме служба доставки зобов’язана видати такому споживачеві відповідний розрахунковий документ, що підтверджує факт оплати товарів, а продавцеві не потрібно дублювати дії служби доставки в частині застосування РРО/ПРРО.

Ця позиція ґрунтується на приписах ст. 3 Закону про РРО, яка стосується також і тих СГ, які здійснюють операції з приймання готівки. Таким СГ в даному випадку є служба доставки.

Отже, якщо продавець надсилає товар поштою на умовах післяплати, то така післяплата здійснюється покупцем при отриманні товару на пошті. І саме пошта (служба доставки), яка приймає у покупця готівку, повинна сформувати чек РРО/ПРРО та надати його отримувачу.

Зауважимо, що хоча у ст. 3 Закону про РРО йдеться лише про приймання готівки, на практиці служби доставки повинні видавати чек РРО також і на оплати за допомогою платіжних карток і мобільних платіжних інструментів.

Таку ж відповідь податківці надають і в ІПК від 19.08.2021 р. №3091/ІПК/99-00-07-05-01-06. А саме: РРО та/або програмний РРО застосовується службою доставки безпосередньо при передачі товару покупцю у своєму відділенні, як підтвердження права власності на товар, який був ним замовлений, в межах купівлі-продажу товару. Також у передбачених законодавством випадках продавець зобов’язаний вкласти у поштове відправлення гарантійний талон, технічний паспорт або інший документ, що його замінює, який має містити обов’язкові реквізити. Тобто чек РРО/ПРРО покупцю надає служба доставки, а сам продавець повинен надати покупцю документи на товар — гарантійний талон, техпаспорт тощо.

Надалі служба доставки періодично акумулює кошти, отримані від покупців, та надсилає їх продавцю одним платежем. На практиці таким періодом є один банківський день. Тож в ІПК від 19.08.2021 р. №3091/ІПК/99-00-07-05-01-06 податківці нагадують, що коли служба доставки перераховує продавцю ці акумульовані кошти, для продавця це не є розрахунковою операцією. Переказ коштів з рахунку служби доставки на розрахунковий рахунок продавця товарів є окремою господарською операцією, яка не стосується договорів купівлі—продажу товарів, що продавець укладає з покупцями. Ми вже коментували цю ситуацію тут.

До змісту номеру