• Посилання скопійовано

Як оприбуткувати готівку зі скриньки РРО, яка перебуває на ремонті?

Нагадаємо, що штрафи за неоприбуткування готівки скасовані ще в 2019 році — див. нашу публікацію тут, а також нашу консультацію про те, які зараз залишилися штрафні санкції за касові порушення.

За порушення правил оприбуткування готівки адмінштраф теж не передбачений. КУпАП має три статті щодо касових правопорушень: ст. 163-15, 164-2 і 164-4. У цих статтях такого правопорушення, як неоприбуткування або неповне/несвоєчасне оприбуткування готівки, немає. Стаття 163-15 КУпАП встановлює відповідальність за порушення приписів Положення №148 тільки в частині готівкових розрахунків за товари (послуги). Неоприбуткування готівки не є розрахунками за товари (послуги). Решта ж дві статті КУпАП також не стосуються оприбуткування готівки.

Отже, за те, що буде зроблено щось не так і за це оштрафують, можна не хвилюватися. Однак оприбуткувати готівку все ж таки треба. А як це зробити?

Спосіб оприбуткування готівки залежить від умов здійснення готівкових розрахунків (п. 11 Положення №148). Зокрема, якщо у підприємства є каса і воно веде касову книгу, то для оприбуткування готівки таке підприємство повинно «здійснити облік готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів».

Тож, на нашу думку, в зазначеному випадку підприємство може вилучити наявну готівку зі скриньки РРО та оприбуткувати її в касі на підставі прибуткового касового ордера. Але як оформити цю операцію за умов, коли РРО не працює і немає КОРО?

По-перше, у разі виходу з ладу РРО не можна здійснювати розрахункові операції — ст. 5 Закону про РРО.

По-друге, вилучення готівки зі скриньки РРО та оприбуткування її в головній касі — це не розрахункова операція і тому вона зазвичай оформляється службовим вилученням готівки з РРО. Тому ми вважаємо, що під час ремонту РРО можна вилучити з нього готівку (бо це не розрахункова операція) і оприбуткувати її в касі на підставі ПКО.

По-третє, після відновлення роботи РРО слід зареєструвати операцію «службове вилучення» на суму вилученої готівки і після цього зробити Z-звіт.

Тобто, на нашу думку, під час ремонту РРО можна вилучити готівку без одночасної реєстрації операції «службове вилучення», тому що це не розрахункова операція і вона не заборонена ст. 5 Закону про РРО.

Схожа ситуація описана в ІПК ДПСУ від 31.03.2020 р. №1319/6/99-00-05-06-01-06/ІПК. Податківці зазначають, що у разі відновлення електроенергії у інший робочий день, ніж той, коли була відкрита зміна, Z-звіт буде знятий у наступний робочий день, коли суб’єкт господарювання розпочне роботу. У такому випадку доцільно скласти акт, у якому зазначити час відключення електроенергії та час її відновлення. Щодо відповідальності у разі незняття Z-звіту при відключенні електроенергії, то чинним законодавством у такому випадку не передбачені штрафні (фінансові) санкції за не видрукування Z-звіту протягом зміни. Так само можна скласти відповідний акт і у вказаному випадку.

До змісту номеру