• Посилання скопійовано

Які зміни відбулися в 2022 році у випуску платіжних карт та еквайрингу?

НБУ постановою від 29.07.2022 р. №164 затвердив Положення про порядок емісії та еквайрингу платіжних інструментів. Воно набирає чинності з дня введення в дію Закону України «Про платіжні послуги». А це відбулося 1 серпня 2022 року.

Одночасно втратили чинність постанова НБУ від 05.11.2014 р. №705 «Про здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів» та низка інших постанов, які вносили до неї зміни.

Нове Положення встановлює загальні вимоги НБУ до емісії/еквайрингу платіжних інструментів, що емітуються (включаючи електронні платіжні засоби, передплачені платіжні інструменти), та здійснення розрахунків з їх використанням.

При цьому під платіжними інструментами розуміється персоналізований засіб, пристрій та/або набір процедур, що відповідають вимогам законодавства та погоджені користувачем і надавачем платіжних послуг для надання платіжної інструкції. А під платіжними послугами — передбачена однойменним Законом діяльність надавача платіжних послуг з виконання та/або супроводження платіжних операцій.

Тобто, простіше кажучи, НБУ переглянув порядок здійснення платежів, зокрема, банками за дорученням клієнтів і за допомогою платіжних карток. Докладний аналіз цього ми робили тут.

До змісту номеру