• Посилання скопійовано

Як відкликати працівника із щорічної відпустки під час війни?

Це також важливе на сьогодні питання, особливо для підприємств критичної інфраструктури.

Про загальні мирні правила ми докладно писали тут.

На жаль, на час війни законодавчо це питання чітко не вирішене.

Відповідно до ст. 79 КЗпП та ст. 12 Закону про відпустки, відкликання зі щорічної відпустки допускається за згодою працівника і для:

— відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків;

— відвернення нещасних випадків, простою;

— відвернення загибелі чи псування майна підприємства, установи, організації;

— в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

Як бачимо, воєнний стан в цьому переліку не зазначений. Тому доведеться аналізувати інші випадки та інше законодавство.

Одразу зазначимо, що в спеціальному воєнно-трудовому Законі №2136 про відкликання з відпусток не сказано ані слова. Немає відповідних норм і в Законі про воєнний стан. А в Законі №2011 йдеться лише про відкликання з відпустки військовослужбовців (п. 16 ст. 10-1).

Таким чином, роботодавець може під час війни відмовити у наданні відпустки. А ось для відкликання із вже наданої щорічної оплачуваної відпустки до її закінчення потрібна конкретна і поважна підстава і війна нею не є. З іншого боку, наприклад, виробнича аварія, спричинена бойовими діями, такою підставою цілком може бути. І саме цю підставу треба зазначити в наказі про відкликання з відпустки, про який треба як найшвидше повідомити працівника.

Проте тут виникає інше питання — чи обов’язково працівнику під час війни виконувати такий наказ?

З приводу згоди працівника в законі сказано просто — «за згодою», без уточнення, що її потрібно надати письмово. З іншого боку, якщо ця згода не буде письмовою, роботодавець не зможе підтвердити її отримання. Тому у перший же робочий день після відкликання з відпустки працівник повинен написати заяву про згоду або ж у наказі про відкликання з відпустки зазначити, що з наказом ознайомлений і заперечень не має.

У разі відмови працівника виходити з відпустки на роботу (а він має на це право) притягнути його до дисциплінарної відповідальності неможливо, оскільки такий невихід не є порушенням трудової дисципліни. Тим більше, якщо працівник вважатиме, що його повернення до місця роботи може бути небезпечним через ведення там бойових дій.

Отримавши згоду від працівника на його відкликання з відпустки, роботодавець може видати відповідний наказ. У наказі обов’язково потрібно зазначити такі дані:

— дату, коли працівник має стати до роботи;

— кількість невикористаних днів щорічної відпустки;

— термін надання невикористаних днів щорічної відпустки (цей пункт не є обов’язковим, це питання можна урегулювати пізніше окремою заявою).

У випадку відкликання працівника зі щорічної відпустки бухгалтер повинен перерахувати відпусткові. Оскільки відпусткові виплачуються перед відпусткою, то після їх сторнування надміру видані кошти треба буде або повернути роботодавцю в касу або на поточний рахунок, або утримати (не видати) працівнику при наступній виплаті зарплати. У разі надання працівникові невикористаних днів щорічної відпустки далі потрібно проводити новий розрахунок середнього заробітку (див. лист Мінсоцполітики від 09.06.2004 р. №18-311-1).

До змісту номеру