• Посилання скопійовано

Директор за кордоном: відпустка та тимчасове виконання обов’язків?

Директор з лютого 2022 р. виїхала за кордон, зарплата їй не нараховується. Як правильно документально оформити? Яку відпустку надати? Яка заява потрібна? Що проставити в табелі?

Роботу директора, яка через війну виїхала за кордон, можна оформити так:

1) оформити відпустку без збереження зарплати, скориставшись карантином. Це передбачено ст. 84 КЗпП, ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки:

  • карантин продовжили до 31 березня включно Постановою Кабміну від 15.12.2021 р. №1336, якою внесено зміни до постанови від 09.12.2020 р. №1236;
  • карантин продовжили до 31 травня включно Постановою Кабміну від 23.02.2022 р. №229, якою внесено зміни до постанови від 09.12.2020 р. №1236;
  • карантин продовжили до 31 серпня включно Постановою Кабміну від 27.05.2022 р. №630, якою внесено зміни до постанови від 09.12.2020 №1236.

2) оформити відпустку без збереження зарплати на час воєнного стану. Це передбачено ч. 2 ст. 12 Закону №2136. Нагадаємо, що воєнний стан продовжено до 23 серпня 2022 р.

3) оформити основну щорічну відпустку.

Зразок 1

Хто повинен виконувати функції директора?

У разі відсутності директора його обов’язки покладаються на:

  • заступника;
  • іншого працівника підприємства, якщо заступника немає. І тут все залежить від того, чи має право директор делегувати право підпису, чи ні.

Директор має право делегувати право підпису

Директор може передати свої повноваження в повному обсязі іншій особі на час своєї відсутності, але тільки якщо йому надано таке право установчими документами підприємства.

Тобто за відсутності заступника та наявності у директора права делегувати виконання своїх повноважень іншій особі директор видає наказ про те, що на період його відпустки без збереження заробітної плати призначається особу, яка виконуватиме його обов’язки (див. зразок 2).

Зразок 2

Директор без права делегування підпису

Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 207 ЦКУ, правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства.

Тобто щоб особа, яка заміщатиме директора, могла представляти інтереси підприємства у правовідносинах з третіми особами, потрібно видати їй довіреність. Або ж засновник міг включити до ЄДР відомості про інших осіб, які, окрім директора, то вони можуть діяти від імені підприємства без довіреності.

Звертаємо увагу: якщо Статут не надає директору можливості передати свої повноваження іншій особі, то питання щодо заміни повинне вирішуватися загальними зборами учасників.

Повідомляти держреєстратора про те, що функції директора на час його відпустки без збереження зарплати виконуватиме інша особа (на підставі рішення, протоколу, наказу, довіреності), не потрібно, оскільки до ЄДР вносять відомості про зміну керівника, а в даному випадку директор не змінюється і його повноваження не припиняються.

Нагадаємо, що працівникові, який буде виконувати тимчасово обов’язки директора та не є його штатним заступником, виплачують різницю в окладах.

До змісту номеру