• Посилання скопійовано

Практикант ПТУ: відображення в Об’єднаній звітності

У ФОПа проходить виробничу практику учень профтехучилища. Як в Об’єднаному звіті відобразити зарплату, нараховану учневі за фактично виконану роботу згідно з виробничим завданням, та за яким кодом? Чи відображається інформація про початок і закінчення виробничої практики учня у додатку 5 цього звіту?

Учні ПТНЗ під час практики отримують зарплату за фактично виконаний обсяг робіт згідно з виробничим завданням. Зарплата нараховується за установленою системою оплати праці — за нормами, розцінками, ставками (окладами), з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок (п. 17 Порядку надання робочих місць для проходження учнями, слухачами закладів професійної (професійно-технічної) освіти виробничого навчання та виробничої практики, затвердженого постановою КМУ від 07.06.1999 р. №992).

Така заробітна плата є базою для оподаткування ПДФО (18%), військовим збором (1,5%) та нарахування ЄСВ (22% або 8,41% — якщо практикант є особою з інвалідністю) на загальних підставах. Проте до заробітної плати, нарахованої учню, не застосовують податкову соціальну пільгу, якщо він одночасно із зарплатою отримує стипендію з бюджету (пп. 169.2.3 ПКУ).

Отже, нараховану зарплату практиканту (учню ПТУ) відображають в Об’єднаній звітності в таких додатках:

— у додатку 1 — як звичайного працівника з кодом категорії застрахованої особи «1»;

— у додатку 4ДФ — за ознакою доходу «101»;

— у додатку 5 таких осіб відображати не потрібно.

 

Від редакції: хоча незарахування практиканта до штату і, відповідно, його невідображення в додатку 5 є загальноприйнятою практикою, проте це не зовсім правильно. За нормами трудового законодавства треба було би укладати строковий трудовий договір (див. «ДК» №23/2016).

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру