• Посилання скопійовано

Суть справи

Зміни в застосуванні праці іноземців
Розгляньмо, які наслідки для роботодавців матиме новоприйнятий Закон №2623 (див. «ДК» №40/2022) — зокрема, що зміниться в правилах отримання дозволів на працю іноземців.

Згода на поліпшення держмайна — по-новому
Затверджено новий Порядок надання орендарю згоди орендодавця державного майна на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого державного майна — Порядок №910 (див. «ДК» №40/2022) Розгляньмо, який вигляд тепер має зазначена процедура та в чому її відмінності від попередньої.

Цільова допомога платникові ЄП 2%
СГ — платник ЄП 2%, який потерпів унаслідок військових дій, отримав допомогу від комунальної установи облради на відновлення пошкодженого та зруйнованого майна. Чи є ця допомога об’єктом оподаткування ЄП? На якому рахунку обліковувати?

Табель обліку робочого часу
Хто має вести табель обліку робочого часу? Як заповнювати сам табель? Скільки часу зберігати табель? Яку відповідальність несе роботодавець за неведення табеля? Як його вести під час війни?

Продаж скретч-карток на пальне: що з акцизом?
ДПСУ розповідає, що залежно від оформлення видаткових і податкових накладних операція з реалізації скретч-карток на пальне може мати різні наслідки: реєстрацію платником акцизу чи ні. А на думку ВС*, під час продажу скретч-карток реалізації пального немає.

Заклад не працював: чи платити за ліцензію?
Через війну багато закладів громадського харчування зупиняли діяльність, а згодом поновили її. А що зі сплатою чергових платежів за раніше отримані ліцензії на торгівлю алкоголем? Чи звільняє форс-мажор від такої плати?

Експорт послуг: оподаткування
У попередній статті (див. «ДК» №39/2022) ми розглянули особливості бухгалтерського обліку операцій експорту послуг. Зараз поговоримо про оподаткування.

Карантинний мораторій і податкові перевірки
ВС вважає*, що згідно з Постановою №8 акт перевірки не є доказом. Підставою став скасований, на думку податківців, мораторій на перевірки. Тож судам першої інстанції не треба перевіряти зазначені в акті госпоперації та вимагати у платника первинні документи.

Дивіденди та ПФД у резидента «Дія Сіті»
Підприємство є резидентом «Дія Сіті» з 15.02.2022 р. та платником податку на особливих умовах з 01.07.2022 р. Як має оподатковувати: 1) дивіденди, що виплачуються фізособі (ПДФО та ПнВК); 2) поворотну фінансову допомогу, надану працівникам та юрособі до набуття статусу резидента «Дія Сіті» та після набуття такого статусу?

Як зупинити стягнення штрафів Держпраці
Для зупинення в суді виконання постанови Держпраці про стягнення штрафів роботодавець має подати документи та інші докази, що сплата штрафу призведе до припинення госпдіяльності та до можливих збитків*.

Податок на прибуток з роялті від нерезидента
Підприємство — резидент України уклало ліцензійну угоду з підприємством — резидентом Естонії на право використання продукту на території Естонії, за якою отримує роялті. Як оподатковувати отримані роялті податком на прибуток?

Три ситуації в додатку 5
Як відобразити в додатку 5 Об’єднаної звітності за ІІІ квартал ситуацію: комерційна директорка за сумісництвом має перебувати в декретній відпустці до 07.01.2023 р., але з 10.08.2022 р. вона перервала її та вийшла на роботу, де її відразу перевели на посаду директора підприємства за основним місцем роботи?

Облік фінінвестиції: який метод?
Облік фінінвестиції за методом участі в капіталі ведуть, якщо йдеться про асоційоване або дочірнє підприємство. От тільки з’ясувати, є підприємство асоційованим чи дочірнім, не завжди легко.

До змісту номеру