• Посилання скопійовано

Що нового

Нульову ставку акцизу на пальне скасовано

!  Усім

28 вересня 2022 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану» (законопроєкт №7668‑д). Відповідно до Закону відновлюється справляння акцизу у розмірі:

— бензин — 100 €/1000 л;

— дизель — 100 €/1000 л;

— біопаливо 100 €/1000 л;

— газ — 52 €/1000 л.

ПДВ для всього цього залишається на рівні 7%.

Водночас надано пільгу для пального на потреби Міноборони (нові пункти 44 та 45 підрозділу 5 розділу XX ПКУ) — акциз на таке пальне буде 0€/1000 літрів. Ця пільга діятиме виключно для Міноборони на період воєнного та надзвичайного стану.

Закон України від 21.09.2022 р. №2618-IX
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 28.09.2022 р. офіційно не опублікований


Порядок застосування заходів впливу за порушення на платіжному ринку

!  Небанківським надавачам фінансових платіжних послуг

Нацбанк затвердив Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення вимог законодавства, що регулює діяльність на платіжному ринку.

Положення визначає порядок та критерії застосування Нацбанком заходів впливу у сфері державного регулювання платіжного ринку в разі порушення небанківськими надавачами фінансових платіжних послуг та надавачами обмежених платіжних послуг вимог законодавства, що регулює діяльність на платіжному ринку, та в разі недостатності заходів з управління ризиками, що вживаються для захисту інтересів споживачів платіжних послуг, а також порядок застосування штрафних санкцій за порушення небанківськими надавачами фінансових платіжних послуг прав споживачів фінансових платіжних послуг, що визначені ч. 2 ст. 41-1 Закону про фінпослуги.

Визначено, що вимоги Положення з дня набрання чинності цією постановою поширюються на небанківські фінустанови, операторів поштового зв’язку, які мають ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, видану НБУ до дня введення в дію Закону про платіжні послуги, небанківських надавачів платіжних послуг (крім надавачів нефінансових платіжних послуг), надавачів обмежених платіжних послуг у разі порушення ними законодавства, що регулює діяльність на платіжному ринку.

Постанова Національного банку України від 22.09.2022 р. №206 чинна з 24.09.2022 р.


Нові форми довідок про прогнозований обсяг потреби в спирті етиловому

!  СГ, які використовують у виробництві етиловий спирт

Міністерство фінансів затвердило:

форму Довідки про прогнозований обсяг потреби в спирті етиловому для виготовлення окремих видів продукції;

форму Довідки про цільове використання спирту етилового.

Зазначені довідки вимагаються відповідно до п. 10, 11 Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, спирту етилового денатурованого (технічного) та біоетанолу, які використовуються суб’єктами господарювання для виробництва окремих видів продукції (затверджений постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1257) як підстава для взяття на облік податкового векселя.

ДПС має забезпечити прийняття від суб’єктів господарювання вищезгаданих довідок в електронній формі, адже для погашення податкового векселя векселедавець подає векселедержателю довідку про цільове використання спирту етилового у перерахунку на 100-відсотковий спирт етиловий у формі електронного документа.

Водночас втратить чинність Наказ ДПАУ від 19.04.2011 р. №224 «Про затвердження форм Довідки про прогнозований обсяг потреби в спирті етиловому для виготовлення окремих видів продукції, Довідки про цільове використання спирту етилового та Журналу обліку погашення податкових векселів».

Наказом Мінфіну від 16.09.2022 р. №294 до цього наказу внесено дрібні редакційні зміни.

Наказ Мінфіну від 25.08.2022 р. №255
набирає чинності через 30 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 28.09.2022 р. офіційно не опублікований


Набуття пакетів акцій в період воєнного стану має особливості

!  Інвесторам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку визначила особливості набуття значного, контрольного, значного контрольного, домінуючого контрольного пакетів акцій в період воєнного стану.

Такими особливостями є зупинення перебігу низки строків з дня введення воєнного стану і до дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану на території України.

Рішення НКЦПФР від 09.09.2022 р. №1157 чинне з 10.09.2022 р.


Змінено форму акта про ведення нерезидентом госпдіяльності без взяття на облік

!  Нерезидентам і їхнім представникам, у т. ч. неофіційним

Міністерство фінансів виклало в новій редакції форму Акта про встановлення факту ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік, затверджену наказом Мінфіну від 30.10.2017 р. №892.

Нова назва документа — Акт про встановлення ознак ведення нерезидентом господарської діяльності на території України без взяття на податковий облік нерезидента, зокрема, здійснення резидентом діяльності в інтересах нерезидента через відокремлені підрозділи, у тому числі, що має ознаки постійного представництва.

Наказом Мінфіну від 14.09.2022 р. №288 до цього наказу внесено дрібні редакційні зміни.

Наказ Мінфіну від 25.08.2022 р. №259
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.09.2022 р. офіційно не опублікований


Як підтвердити факт вирощування багаторічних насаджень

!  Орендарям, емфітевтам

Міністерство аграрної політики та продовольства України відповідно до абз. 6 пп. 3 п. 1 розділу I Закону від 17.12.2021 р. №1989-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства та садівництва» затвердило Порядок підтвердження факту вирощування багаторічних насаджень особою, яка має намір здійснити викуп земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної, комунальної власності орендарями, емфітевтами.

Особа, яка має намір здійснити викуп земельної ділянки, подає до органу, до повноважень якого належить розпорядження земельними ділянками відповідно до ст. 122 ЗКУ (Держгеокадастр), документи для підтвердження факту вирощування багаторічних насаджень:

заяву в паперовій або електронній формі (додаток 1 до Порядку);

два примірники акта інвентаризації багаторічних насаджень на земельній ділянці (в друкованому вигляді) (додаток 2);

витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку з відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

копію техдокументації із землеустрою щодо інвентаризації земель, розробленої на замовлення орендаря, емфітевта на земельну ділянку під багаторічними насадженнями, яку має намір здійснити викуп орендар, емфітевт, у строк не пізніше ніж за 3 місяці до дати подання документів до Держгеокадастру, завірену розробником;

проєкт створення багаторічних насаджень на земельній ділянці, яку мають намір викупити;

оборотно-сальдову відомість на кінець останнього звітного періоду, підписану керівником підприємства (для юросіб), або інший документ, що підтверджує право володіння та/або висадки багаторічних насаджень орендарем, емфітевтом (для фізосіб).

Держгеокадастр розглядає документи протягом 30 к. д. з можливістю продовження ще на 15 к. д. з письмовим повідомленням заявника.

У разі позитивного рішення підписується акт інвентаризації багаторічних насаджень на земельній ділянці у двох примірниках, перший з яких зберігається в Держгеокадастрі, другий повертається заявнику.

Наказ Мінагрополітики від 08.08.2022 р. №537 набирає чинності з 01.01.2024 р.


Зміни в Положенні про кваліфікаційне свідоцтво сільськогосподарського дорадника

!  Сільгоспдорадникам

Міністерство аграрної політики та продовольства внесло зміни до Положення про кваліфікаційне свідоцтво сільськогосподарського дорадника та сільськогосподарського експерта-дорадника, затвердженого наказом Мінагрополітики від 26.06.2005 р. №176.

Крім технічних та редакційних правок, Положення доповнено нормою, відповідно до якої у разі закінчення строку дії кваліфікаційного свідоцтва сільськогосподарського дорадника та сільськогосподарського експерта-дорадника у період дії введеного в Україні воєнного стану строк їх дії продовжується на період дії введеного в Україні воєнного стану та протягом 6 місяців з дня його припинення або скасування в Україні.

Тим часом наказом Мінагрополітики від 19.09.2022 р. №702 до цього наказу внесено дрібні редакційні зміни.

Наказ Мінагрополітики від 31.08.2022 р. №632
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.09.2022 р. офіційно не опублікований


Верифікація юросіб під час воєнного стану — за спрощеною процедурою

!  Суб’єктам первинного фінмоніторингу

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку передбачила для суб’єктів первинного фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює НКЦПФР, можливість застосування спрощеної процедури здійснення заходів належної перевірки, передбачених Законом про фінмоніторинг, для верифікації клієнтів юросіб (фізосіб представників юросіб), ділові відносини з якими становлять низький ризик.

Така спрощена процедура може застосовуватися з дня набрання чинності цим рішенням протягом дії воєнного стану на період до його припинення або скасування.

Спрощена процедура не поширюється на клієнтів, кінцеві бенефіціарні власники яких є резидентами Російської Федерації / Республіки Білорусь.

Рішення НКЦПФР від 20.09.2022 р. №1191 чинне з 21.09.2022 р.


Зміни в зберіганні активів інституційних інвесторів депозитарними установами

!  Депозитаріям та недержавним пенсійним фондам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Положення про діяльність депозитарних установ щодо зберігання активів інституційних інвесторів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 20.06.2013 р. №1106.

Змінами уточнено, що у разі дострокового розірвання договору про обслуговування зберігачем ПФ в односторонньому порядку з боку зберігача ПФ рада ПФ зобов’язана обрати нового зберігача ПФ не пізніше 60 днів (раніше було — не пізніше ніж через 2 місяці) після отримання повідомлення від зберігача ПФ про дострокове розірвання договору (якщо більший строк не встановлено договором).

У разі розірвання радою ПФ договору про обслуговування зберігачем ПФ або закінчення строку його дії та неприйняття нею рішення щодо його подовження рада ПФ зобов’язана повідомити про це із зазначенням підстав розірвання/неподовження договору НКЦПФР, зберігача ПФ, адміністратора ПФ, компанію з управління активами ПФ, яка здійснює управління активами цього ПФ. Договір про обслуговування зберігачем ПФ з новим зберігачем ПФ повинен бути укладений радою ПФ не пізніше ніж за 10 робочих днів до дня закінчення строку дії або розірвання (припинення дії) попереднього договору.

Водночас втрачає чинність розпорядження Держкомфінпослуг від 13.11.2008 р. №1337 «Про встановлення терміну укладання радою недержавного пенсійного фонду договору про обслуговування недержавного пенсійного фонду з іншим зберігачем у разі закінчення строку або розірвання договору про обслуговування зберігачем недержавного пенсійного фонду».

Рішення НКЦПФР від 01.09.2022 р. №1130
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.09.2022 р. офіційно не опубліковане


Урегульовано окремі питання щодо договорів про надання фінпослуг НПФ

!  Недержавним пенсійним фондам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку встановила, що рада НПФ повинна надавати адміністратору, з яким укладений договір про адміністрування ПФ, у формі та спосіб, що визначені цим договором, повідомлення про укладання (переукладання), пролонгацію (подовження строку дії) та розірвання (припинення дії) договору(ів) про управління активами ПФ та договору про обслуговування ПФ зберігачем або про закінчення строку дії таких договорів у випадку, якщо відповідний договір не був подовжений, а також внесення змін до договорів стосовно строку дії таких договорів, протягом 3 р. д. з дати настання відповідної події.

Таке повідомлення повинно містити інформацію про вид події щодо договору(ів), про який(і) надається інформація, дату її виникнення та реквізити такого(их) договору(ів), а в разі повідомлення про розірвання (припинення дії) договору — також підставу розірвання (припинення дії).

Рада ПФ у випадку розірвання (припинення дії) договору про адміністрування ПФ з адміністратором та укладання договору про адміністрування ПФ з іншим адміністратором повинна протягом 3 р. д. з дати його укладення надати новому адміністратору інформацію про укладені нею договори про управління активами ПФ та про обслуговування ПФ зберігачем, чинні станом на дату укладання з новим адміністратором договору про адміністрування ПФ.

Водночас внесено зміни до Положення про порядок складання, подання та оприлюднення адміністратором недержавного пенсійного фонду звітних даних, у тому числі звітності з недержавного пенсійного забезпечення, затвердженого рішенням НКЦПФР від 23.07.2020 р. №379. Зміни передбачають складання та подання адміністратором НПФ до НКЦПФР нерегулярних даних. Нерегулярні дані є даними щодо діяльності пенсійних фондів та їх адміністрування, складаються з довідки про укладені радою ПФ договори, яка подається стосовно договору про адміністрування ПФ, договору про управління активами ПФ, договору про обслуговування ПФ зберігачем після отримання від ради ПФ повідомлення про його(їх) укладання (переукладання), пролонгацію (подовження строку дії), розірвання (припинення дії), про закінчення строку дії договору(ів) у випадку, якщо такий(і) договір(ори) не був(ли) подовжений(і), або внесення змін до договору(ів) стосовно строку дії такого (таких) договору(ів).

Адміністратор НПФ подає нерегулярні дані до НКЦПФР протягом 3 р. д. з дня отримання від ради ПФ вищезазначеного повідомлення.

Рішення НКЦПФР від 16.08.2022 р. №1097
набирає чинності через 90 к. д. з дня, наступного після дня припинення
або скасування воєнного стану в Україні, але не раніше дня офіційного опублікування


Діє механізм визначення витрат та втрат паливно-енергетичних ресурсів

!  СГ сфери енергетики

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Методику визначення витрат та втрат паливно-енергетичних ресурсів для врахування в тарифах на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання.

Ця Методика встановлює механізм визначення витрат та втрат паливно-енергетичних ресурсів суб’єктами природних монополій і суб’єктами господарювання на суміжних ринках, які провадять або мають намір провадити господарську діяльність з виробництва теплової енергії, її транспортування магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами та постачання, які є ліцензіатами НКРЕКП, РМ АРК, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

Визначені ліцензіатами за цією Методикою витрати та втрати паливно-енергетичних ресурсів враховуються у тарифах на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання.

Методика не застосовується для визначення витрат та втрат паливно-енергетичних ресурсів для врахування в тарифах:

на виробництво теплової енергії теплоелектроцентралями, теплоелектростанціями, атомними електростанціями, когенераційними установками;

на теплову енергію, її виробництво на установках з використанням альтернативних джерел енергії для потреб установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету, а також для потреб населення, порядок формування та встановлення яких визначено ч. 4 та 5 ст. 20 Закону про теплопостачання.

Постанова НКРЕКП від 20.09.2022 р. №1188 чинна з 24.09.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру