• Посилання скопійовано

Продовження відпустки для догляду за дитиною до 6 років: оформлення

Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 6 років, яку оформлено наказом згідно із заявою працівника та медичною довідкою. Строк дії довідки закінчується 28 травня 2022 р. Чи потрібно щоразу складати новий наказ на кожну довідку? Чи можна буде надавати відпустку без довідки?

Чи складати щоразу новий наказ на кожну довідку?

Відповідно до ч. 6 ст. 179 КЗпП та п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки, у разі якщо дитина потребує домашнього догляду, одному з батьків дитини в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш ніж до досягнення дитиною шестирічного віку.

Таким чином, працівниця може оформляти відпустку для догляду за дитиною до 6 років, що підтверджується поданням роботодавцю заяви та довідки за формою №080-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 11.06.2012 р. №430.

Строк дії довідки встановлюється індивідуально з урахуванням захворювання, його перебігу, ефективності протирецидивних та реабілітаційних заходів і становить не менше ніж 6 місяців (п. 17 Наказу №430).

На підставі вищенаведених документів роботодавець видає наказ про надання відпустки для догляду за дитиною до 6 років на строк, зазначений у довідці (він зазначається в пункті 11).

Якщо до закінчення строку дії довідки стає зрозуміло, що дитина й надалі потребує догляду, слід заздалегідь подбати про оформлення нової довідки, щоб вона була наступною датою після закінчення попередньої. Тоді новий наказ оформлювати не потрібно.

Якщо нова довідка надана через декілька чи більше днів після закінчення строку дії попередньої довідки, то знову пишеться наступна заява та видається новий наказ.

Чи можна надати відпустку для догляду за дитиною до 6 років без довідки?

Згідно з ч. 4 ст. 179 КЗпП та ч. 2 ст. 18 Закону про відпустки підприємства, установи та організації за рахунок власних коштів можуть надавати одному з батьків дитини частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

Але це є правом роботодавця, а не обов’язком.

Тож, якщо працівник не матиме довідки, роботодавець може надати йому або щорічну відпустку (ст. 6 Закону про відпустки), або відпустку без збереження заробітної плати (ст. 18 та 26 Закону про відпустки), або додаткову відпустку (якщо працівник має 2 і більше дітей) (ст. 19 Закону про відпустки).

Інформує профспілка

Продовження відпустки до 6 років

Ідеальний варіант — це коли працівниця заздалегідь подбала про отримання нової довідки за формою №080-1/о і подала її за декілька днів до закінчення строку дії попередньої довідки. Тоді з продовженням відпустки для догляду за дитиною до 6 років жодних проблем не виникає.

Якщо працівниця не встигає вчасно оформити нову довідку, то на період перерви між довідками їй може бути надана щорічна відпустка, соцвідпустка «на дітей» або відпустка без збереження заробітної плати на підставі ст. 18 або 26 Закону про відпустки. Для цього працівниця подає роботодавцеві відповідну заяву.

Інакше (за відсутності заяви про надання відпустки) відсутність на роботі без поважних причин може бути розцінена як прогул, що є порушенням трудової дисципліни. За нього роботодавець має право застосувати дисциплінарне стягнення до працівниці — догану або звільнення (ст. 147 КЗпП).

Відпустка до 6 років без меддовідки

Відповідно до ч. 4 ст. 179 КЗпП і ч. 2 ст. 18 Закону про відпустки підприємства, установи й організації за рахунок власних коштів можуть надавати жінкам частково оплачувану відпустку або відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості, ніж до досягнення дитиною трирічного віку. Це право, а не обов’язок роботодавця.

При цьому довідку лікарсько-консультаційної комісії про те, що дитина потребує домашнього догляду, надавати не обов’язково.

Порядок надання такої відпустки необхідно прописати в колективному договорі.

Лист міської організації профспілки працівників освіти і науки України міста Кропивницького від 25.06.2020 р. №171.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. №322-VIII.
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.1996 р. №504/96-ВР «Про відпустки».
  • Наказ №430 — Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 11.06.2012 р. №430 «Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру