• Посилання скопійовано

Що нового

Відновлено обов’язкову реєстрацію ПН і відповідальність за несплату податків під час війни

! Платникам податків

ВРУ на засіданні 12 травня прийняла в цілому законопроєкт №7360. Станом на 18.05.2022 р. документ підписаний головою Верховної Ради та переданий на підпис Президенту.

Основні зміни, що запроваджуються цим законом:

1) відновлення податкового обов’язку платників податків, які мають можливість виконувати свої податкові обов’язки, в частині:

  • дотримання термінів реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН,
  • подання податкової звітності,
  • сплати податків;

2) відновлення камеральних та документальних перевірок податкової звітності;

3) відновлення бюджетного відшкодування ПДВ.

Зміни до ПКУ в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, набирають чинності з 02.06.2022 р., але не раніше дня офіційного опублікування Закону.

Докладніше див. у статтях «Закон №2260: зміни для ПДВ» та «Подання звітності та сплата податків під час війни: що змінилося?» в цьому номері «ДК». Текст закону див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Закон України від 12.05.2022 р. №2260-ІХ
набере чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 18.05.2022 р. офіційно не опублікований


Оновлено форму декларації про відходи

! СГ у сфері поводження з відходами

Кабмін затвердив форму декларації про відходи та Порядок її подання.

Дія Порядку поширюється на суб’єктів господарювання у сфері поводження з відходами, діяльність яких призводить виключно до утворення відходів, для яких показник загального утворення відходів становить від 50 до 1000 умовних одиниць.

Декларація подається заявником один раз на рік до 20 лютого року, що настає за звітним, в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг шляхом заповнення затвердженої форми.

Декларація подається заявником, що пройшов автентифікацію з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті відповідно до вимог Закону «Про електронні довірчі послуги», або інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначного встановлення особи.

Вперше подати декларацію за новою формою слід буде до 20 лютого 2023 року за 2022 рік.

Водночас втратила чинність Постанова КМУ від 18.02.2016 р. №118 «Про затвердження Порядку подання декларації про відходи та її форми».

Текст Порядку див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК»

Постанова КМУ від 07.05.2022 р. №556 чинна з 13.05.2022 р.


Зупинено перебіг деяких строків у сфері спільного інвестування

! Інвестфондам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зупинила перебіг деяких строків з дати введення воєнного стану і до дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану.

Докладніше див. у тексті рішення в рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Рішення НКЦПФР від 12.05.2022 р. №369 чинне з 12.05.2022 р.


Призупинено держрегулювання цін на бензин та дизпаливо

! Власникам ТЗ, АЗС

Уряд призупинив держрегулювання цін на моторне паливо. З операторами ринку досягнута домовленість про максимальну вартість бензину і дизпалива на АЗС. Уряд очікує, що максимальні ціни на дизельне паливо не перевищать 58 грн/л, а на бензин — 52 грн/л.

Усна заява міністерки економіки Юлії Свириденко в ефірі телемарафону 17.05.2022 р.


Нова форма статзвіту №14-ЗЕЗ (квартальна)

! Юрособам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №14-ЗЕЗ (квартальна) «Звіт про придбання (продаж) товарів для забезпечення життєдіяльності транспортних засобів, потреб пасажирів та членів екіпажу», яка вводиться в дію зі звіту за I квартал 2023 року. Граничний термін подання — 15-го числа місяця, наступного за звітним періодом.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2023 р. втратить чинність Наказ Держстату від 22.06.2021 р. №126 «Про затвердження форми державного статистичного спостереження №14-ЗЕЗ (квартальна) «Звіт про придбання (продаж) товарів для забезпечення життєдіяльності транспортних засобів, потреб пасажирів та членів екіпажу».

Наказ Держстату від 12.05.2022 р. №84 чинний з 12.05.2022 р.


Затверджено нову форму Звіту про оплату населенням житлокомунпослуг

! Підприємствам ЖКГ

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-заборгованість (ЖКГ) (квартальна) «Звіт про оплату населенням житлово-комунальних послуг», яка вводиться в дію зі звіту за I квартал 2023 року.

Граничний термін — 25-го числа місяця, наступного за звітним періодом.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2023 р. втратить чинність Наказ Держстату від 22.06.2021 р. №122 «Про затвердження форми державного статистичного спостереження №1-заборгованість (ЖКГ) (квартальна) «Звіт про оплату населенням житлово-комунальних послуг».

Наказ Держстату від 12.05.2022 р. №85 чинний з 12.05.2022 р.


Нова форма статзвіту №1-КЗР (річна)

! Готелям, хостелам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-КЗР (річна) «Звіт про діяльність колективного засобу розміщення», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік. Граничний термін подання — 28.02.2023 р.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність Наказ Держстату від 25.06.2021 р. №137 «Про затвердження форми державного статистичного спостереження №1-КЗР (річна) «Звіт про діяльність колективного засобу розміщування».

Наказ Держстату від 12.05.2022 р. №86 чинний з 12.05.2022 р.


Оновлено форми звітів з праці

! Працедавцям

Державна служба статистики України затвердила такі форми державного статистичного спостереження:

№1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці» — вводиться у дію зі звіту за I квартал 2023 року;

№1-ПВ (місячна) «Звіт із праці» — вводиться у дію зі звіту за січень 2023 року.

Зазначені форми державного статистичного спостереження поширюються на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології. Термін подання звітів — не пізніше 7-го числа місяця, наступного за звітним періодом.

Водночас з 01.02.2023 р. втратить чинність Наказ Держстату від 25.06.2021 р. №135 «Про затвердження форм державного статистичного спостереження №1-ПВ (місячна) «Звіт із праці» та №1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці».

Наказ Держстату від 12.05.2022 р. №87 чинний з 12.05.2022 р.


Особливості держфінконтролю в умовах воєнного стану

! Держорганам

Кабмін визначив, що Державна аудиторська служба та її міжрегіональні територіальні органи під час воєнного стану та протягом місяця після його припинення або скасування виконують свої повноваження з урахуванням таких особливостей:

  • здійснюють заходи державного фінансового контролю з урахуванням воєнного стану;
  • до тривалості заходів державного фінансового контролю (інспектування, державного фінансового аудиту, перевірки закупівель) та інших строків, визначених порядками проведення цих заходів державного фінансового контролю, не включається строк, протягом якого такий захід (організація проведення, оформлення, реалізація) не здійснювався у зв’язку з обставинами, обумовленими воєнним станом;
  • надання документів під час заходів державного фінансового контролю, зустрічних звірок, збору інформації та документування процесу державного фінансового контролю, реалізація матеріалів за його результатами здійснюються в паперовій та/або електронній формі.

Постанова КМУ від 07.05.2022 р. №561 чинна з 18.05.2022 р.


Отримати «права» стало простіше

! Кандидатам у водії, автошколам

Кабмін визначив, що у період воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення чи скасування:

  • практичний іспит для одержання посвідчення водія на право керування транспортними засобами відповідної категорії складається особою в будь-якому територіальному органі з надання сервісних послуг МВС (сервісному центрі) незалежно від місця складення теоретичного іспиту за умови наявності в Єдиному держреєстрі МВС відомостей про успішне складення такою особою теоретичного іспиту;
  • навчання з теоретичної підготовки осіб, які проходять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, можуть здійснюватися дистанційно за допомогою технічних засобів електронної комунікації, у тому числі Інтернету;
  • видача посвідчення водія здійснюється уповноваженим працівником у будь-якому сервісному центрі незалежно від місця складення теоретичного та/або практичного іспиту за умови наявності в Єдиному держреєстрі МВС відомостей про успішне складення особою теоретичного та/або практичного іспиту;
  • у разі потреби акредитовані заклади та їхні філії (інші відокремлені підрозділи), що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв ТЗ, можуть зменшити до 20% зміст тем відповідних навчальних розділів теоретичного модуля для підготовки або перепідготовки водіїв ТЗ категорій B, C1, C, C1E, CE;
  • навчання з практичного керування ТЗ категорій B, C1E, CE проводяться не більше 5 годин щодня;
  • робочі програми та плани з підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв (з урахуванням збільшення щоденної кількості годин навчання з практичного керування транспортними засобами категорій B, C1, C, C1E, CE та в разі зменшення до 20% змісту тем відповідних навчальних розділів теоретичного модуля) акредитованими закладами та/або їх філіями (іншими відокремленими підрозділами), що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв ТЗ, з сервісними центрами не погоджуються.

Постанова КМУ від 10.05.2022 р. №584
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.05.2022 р. офіційно не опублікована


Перелік товарів критичного імпорту вкотре оновлено

! Імпортерам

Кабмін постановою від 07.05.2022 р. №554 вніс зміни до переліку товарів критичного імпорту, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2022 р. №153. Хоча деякі позиції вилучено, загалом перелік розширився.

Нагадаємо, під час дії воєнного стану дозволено придбавати валюту для імпорту товарів (а також послуг) лише з цього переліку.

Постанова КМУ від 07.05.2022 р. №554 чинна з 12.05.2022 р.


Зміни в Типовому договорі оренди землі

! Власникам та орендарям земельних ділянок

Кабмін зупинив реалізацію пілотного проєкту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками, запровадженого Постановою КМУ від 29.12.2021 р. №1438 «Деякі питання реалізації пілотного проєкту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками», на період дії воєнного стану та протягом місяця після його припинення або скасування.

Внесено зміни до Типового договору оренди землі, затвердженого постановою КМУ від 03.03.2004 р. №220. Зокрема, його доповнено положенням, згідно з яким після закінчення строку дії договору оренди землі, укладеного для ведення товарного сільськогосподарського виробництва під час дії воєнного стану, орендар не має переважного права поновити його на новий строк.

Також внесено зміни до Положення про Державний фонд документації із землеустрою та оцінки земель, затвердженого постановою КМУ від 17.11.2004 р. №1553.

Постанова КМУ від 10.05.2022 р. №563 чинна з 14.05.2022 р.


Обмеження у функціонуванні Держземкадастру в умовах воєнного стану

! Землевласникам і землекористувачам

Кабмін врегулював деякі питання ведення та функціонування Державного земельного кадастру в умовах воєнного стану.

Відповідно до постанови КМУ, низка дій з даними Держземкадастру має здійснюватись з урахуванням переліку державних кадастрових реєстраторів, які в умовах воєнного стану здійснюють визначені Законом України «Про Державний земельний кадастр» повноваження, який затверджується Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру за погодженням з Міністерством аграрної політики та продовольства (далі — перелік). Перелік може передбачати обмеження (умови) прийняття включеними до нього державними кадастровими реєстраторами рішень про внесення відомостей (змін до них) до Держземкадастру, надання таких відомостей, а також відмову у внесенні або наданні відомостей, здійснення інших повноважень, визначених Законом про Держземкадастр.

Постанова КМУ від 07.05.2022 р. №564 чинна з 14.05.2022 р.


Нові такси для обчислення розміру шкоди природно-заповідному фонду

! Усім

Кабмін затвердив спеціальні такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду внаслідок:

  • незаконної рубки або пошкодження дерев та рослин, що мають здерев’яніле стебло, до ступеня припинення росту (додаток 1);
  • пошкодження дерев та рослин, що мають здерев’яніле стебло, до ступеня неприпинення росту (додаток 2);
  • знищення або пошкодження лісових культур, природного підросту та самосіву, сіянців і саджанців (додаток 3);
  • знищення або пошкодження газонів та квітників (додаток 4);
  • самовільної заготівлі сіна або випасання худоби (додаток 5);
  • незаконного збору або знищення дикорослих трав’янистих рослин, лісової підстилки, лікарських рослин, дикорослих плодів, горіхів, ягід, другорядних лісових матеріалів (додаток 6);
  • незаконного добування чи знищення об’єктів тваринного світу, пошкодження або знищення їхніх жител та споруд, місць перебування і розмноження (додаток 7);
  • пошкодження карстово-спелеологічних, геологічних та гідрологічних об’єктів (додаток 8);
  • проїзду транспорту, прольоту та посадки літальних апаратів (додаток 9);
  • самовільного зайняття земельних ділянок, невиконання умов знімання, збереження і нанесення родючого шару ґрунту, забруднення та засмічення їх територій (додаток 10);
  • знищення або пошкодження інформаційно-охоронних та інших знаків (додаток 11);
  • знищення або пошкодження осушувальних канав, дренажних і протиерозійних систем, доріг та інших об’єктів (додаток 12).

Установлено, що індексація вищезгаданих такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної природно-заповідному фонду підприємствами, установами, організаціями та громадянами, проводиться згідно з Порядком проведення індексації такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної природно-заповідному фонду підприємствами, установами, організаціями та громадянами, що також затверджений цією постановою.

Водночас дія цієї постанови не поширюється на види рослин і тварин, занесених до Червоної книги України.

Постанова КМУ від 10.05.2022 р. №575 чинна з 17.05.2022 р.


НКРЕКП може проводити позапланові перевірки підприємств енергетики та ЖКП

! Підприємствам енергетики та комунпослуг, держпідприємствам

Кабмін вніс зміну до своєї Постанови від 13.03.2022 р. №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

Визначено, що протягом періоду воєнного стану позапланові заходи державного нагляду (контролю) (позапланові невиїзні перевірки) за дотриманням суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, законодавства у відповідних сферах та ліцензійних умов, здійснюються за рішенням НКРЕКП за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

Відповідно до зміни в п. 2 постанови КМУ від 26.04.2022 р. №481, закордонне відрядження членів виконавчого органу та керівника СГ, функції з управління яким або корпоративними правами держави якого здійснює КМУ, погоджується прем’єр-міністром України або першим віце-прем’єр-міністром України.

Постанова КМУ від 13.05.2022 р. №573 чинна з 17.05.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру