• Посилання скопійовано

Порівняння даних видаткової накладної та ТТН-ліс

Підприємство — неплатник ПДВ на єдиному податку займається чищенням та продажем деревини. Помилково у ТТН-ліс було нараховано суму ПДВ та надіслано на загальний сервер ДП «Лісогосподарський Інноваційно-Аналітичний Центр». Чи можна сформувати видаткові накладні на реалізацію лісопродукції без ПДВ? Чи обов’язково мають збігатися суми у ТТН-ліс та у видатковій накладній?

Відповідно до ст. 4 Закону №2860 обсяг внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених не має перевищувати 25 мільйонів кубічних метрів на рік незалежно від обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених попереднього року.

Моніторинг внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених, а також контроль за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених, встановленого цією статтею, здійснює Держлісагентство згідно з Порядком №1142.

Пунктом 6 Порядку №1142 визначено, що електронний облік деревини ведуть лісокористувачі відповідно до Інструкції №621, яка набрала чинності з 29.10.2021 р.

Згідно з Інструкцією №621 під час перевезення деревини автомобільним транспортом та її реалізації слід застосовувати електронну ТТН-ліс за формою ЕО-6 — додаток 6 до Інструкції.

Згідно з п. 3 Інструкції №621 основними завданнями електронного обліку деревини є:

  • своєчасне та достовірне відображення інформації про рух деревини;
  • моніторинг використання лісових ресурсів;
  • підтвердження походження, заготівлі та реалізації лісоматеріалів необроблених, запобігання їх нелегальному обігу;
  • систематизація та узагальнення інформації про походження, заготівлю та реалізацію деревини лісокористувачами.

Рух деревини та облік її реалізації здійснюють на підставі ТТН-ліс:

  • вивезення деревини з місць заготівлі на склади лісокористувача (нижні, проміжні склади, цехи переробки та інші підрозділи) власним чи найманим транспортом здійснюється на підставі ТТН-ліс, сформованої в КПК (Кишеньковий персональний комп’ютер);
  • переміщення деревини між складами підрозділу лісокористувача, де одна й та сама відповідальна особа, здійснюється на підставі ТТН-ліс;
  • облік реалізації деревини відбувається за допомогою КПК шляхом створення ТТН-ліс.

З вищенаведених норм і положень випливає, що ТТН-ліс використовується для обліку фізичного руху деревини та обліку обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених у кубічних метрах. При цьому вартість лісоматеріалів та сума ПДВ до уваги не беруться.

Право на нарахування ПДВ і складання податкової накладної мають лише зареєстровані платники ПДВ — п. 201.8 ПКУ.

Для платника єдиного податку, зокрема 3-ї групи і неплатника ПДВ, податкового обліку як такого немає. Він нараховує єдиний податок на суми виручки, отриманої в грошовій формі на рахунок та до каси. Позаяк неплатник ПДВ не має права нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ, він може складати видаткові накладні тільки без ПДВ. Наявність або відсутність ТТН-ліс не впливає на бухгалтерський облік реалізації продукції та на обчислення єдиного податку.

Тож у ТТН-ліс має бути правильно відображений обсяг лісоматеріалів у метрах кубічних з метою контролю цього обсягу, а у видатковій накладній — правильно відображені показники, необхідні для бухгалтерського обліку відповідної господарської операції:

  • кількість товару;
  • ціна та вартість товару.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №2860 — Закон України від 08.09.2005 р. №2860-IV «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів».
  • Інструкція №621 — Інструкція з ведення електронного обліку деревини, затверджена наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 27.09.2021 р. №621.
  • Порядок №1142 — Порядок проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених і контролю за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених, затверджений постановою КМУ від 04.12.2019 р. №1142.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру