• Посилання скопійовано

Донарахування ЄСВ та додаток 4ДФ об’єднаної звітності

Чи донараховувати ЄСВ до МЗП, якщо працівник працює на пів ставки та відпрацював неповний місяць (перебував у відпустці без збереження зарплати)? А якщо працівник — особа з інвалідністю? Якщо немає нарахування зарплати в березні, чи заповнювати додаток 4ДФ? Другу частину зарплати за лютий виплатили 31 березня, податки сплатили повністю в лютому: як відобразити це в додатку 4ДФ?

Чи донараховувати ЄСВ до МЗП?

Якщо працівникові, який працює за основним місцем роботи, за відповідний місяць нараховано певну суму зарплатних виплат, то і ЄСВ треба донарахувати до мінімального розміру, щоб виконати умови, передбачені абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ.

Тобто слід розрахувати різницю між мінімальною зарплатою і фактично нарахованою зарплатою за місяць та донарахувати на неї ЄСВ.

Тому, якщо працівник працює на умовах неповного робочого часу і не відпрацював повністю місяць, бо перебував у відпустці за власний рахунок, то й розмір мінімальної зарплати для порівняння визначається пропорційно до відпрацьованого часу.

Приклад. Працівникові за основним місцем роботи встановлено оклад 7000,00 грн, але працює він на 0,5 ставки, через перебування у відпустці за власний рахунок у лютому 2022 р. оплата відбувається пропорційно до відпрацьованого часу та становить 2800,00 грн.

Нарахувати і сплатити ЄСВ потрібно на рівні мінімального страхового внеску в розмірі 1430,00 грн (2800,00 грн х 22% + (6500,00 грн - 2800,00 грн) х 22%).

Якщо працівник — особа з інвалідністю

Якщо основний працівник є особою з інвалідністю, то, якщо частину місяця він перебував у відпустці без збереження зарплати, ЄСВ нараховується з фактичної бази, навіть якщо її сума менша за мінімальну зарплату (абз. 3 пп. 6 п. 2 розділу ІІІ Інструкції №449).

Чи заповнювати додаток 4ДФ, якщо немає нарахувань

Додаток 4ДФ об’єднаної звітності щодо працівників, які за звітний місяць не мали зарплати, не заповнюють і не подають. Це випливає з пп. «б» п. 176.2 ПКУ, де зазначено, що податковий агент подає Податковий розрахунок лише у разі нарахування сум доходів фізособі протягом звітного періоду.

Заповнення додатка 4ДФ

У пп. 2 п. 4 розділу ІV Порядку №4 прописано порядок відображення сум нарахованого/перерахованого доходу фізособам та нарахованих/перерахованих податків та зборів.

Так, заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни наступного місяця, має бути відображена в 4ДФ за той період, до якого входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. Наприклад, у 4ДФ за січень відображають заробітну плату, яка нарахована у січні та виплачена в лютому, за лютий (нарахована у лютому та виплачена в березні), за березень (нарахована в березні та виплачена у квітні).

Якщо заробітна плата виплачується несвоєчасно, то відомості про нараховану/виплачену зарплату, а також утриманий/перерахований з неї ПДФО і ВЗ відображають у додатку 4ДФ за фактом нарахування/виплати, а саме:

  • у графі 3а — всю суму нарахованої зарплати за лютий;
  • у графі 3 — тільки фактичну суму зарплати (аванс), виплачену працівникам у лютому. Виплачену зарплату за другу половину місяця (лютого) потрібно буде відобразити у березні;
  • у графі 4а та 4 — суму нарахованого/перерахованого ПДФО в рівних сумах, бо сплачені вчасно;
  • у графі 5а та 5 — суму нарахованого/перерахованого ВЗ у рівних сумах, бо вони також сплачені вчасно.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Інструкція №449 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. №449.
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. №4.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру