• Посилання скопійовано

ПДВ з перехідних операцій при переході з 4-ї групи ЄП на 3-тю групу за ставкою 2%

Платник податку 4-ї групи переходить на 3-тю групу єдиного податку зі сплатою 2%. У II кварталі все ж продає свою продукцію, яка вирощена раніше. До цієї продукції включено витрати, зроблені з ПДВ. Який перерахунок ПДВ потрібно здійснити у разі повернення на платника ПДВ і 4-ту групу?

Якщо платник єдиного податку 4-ї групи до переходу на 3-тю групу єдиного податку зі сплатою єдиного податку за ставкою 2% перебував у статусі платника ПДВ, то після відновлення правил нарахування та сплати ПДВ такий платник ПДВ у податковій звітності за перший звітний період відповідно до пункту 198.5 статті 198 Кодексу повинен нарахувати податкові зобов’язання на вартість товарів, послуг, використаних (поставлених, реалізованих) в неоподатковуваних операціях, суми податку з яких були включені до складу податкового кредиту на дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки, виходячи з вартості придбання таких товарів, послуг.

Такі операції повинні бути відображені у відповідних рядках рядка 4 «Нараховано податкових зобов’язань відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 Податкового кодексу України за операціями, що оподатковуються» податкової декларації з ПДВ.

Відповідно, платник зобов’язаний забезпечити складання не пізніше останнього дня першого звітного періоду після завершення використання спрощеної системи оподаткування і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних зведену податкову накладну за такими товарами/послугами.

Пресслужба Державної податкової служби України

До змісту номеру