• Посилання скопійовано

Повідомлення про КIК: Мінфін затвердив форму

Законом №466 запроваджено оподаткування прибутку контрольованих резидентами іноземних компаній. Почнеться оподаткування КIК 2022 року. Наразі вже є форма Повідомлення про КIК. Кому і як треба подавати податківцям цей документ?

Нагадаємо, що контрольована іноземна компанія (далі — КIК) — це компанія, яка зареєстрована за кордоном і перебуває під контролем резидента України — фізичної або юридичної особи.

До категорії КIК потрапляють не тільки юрособи, а й партнерства, трасти, фонди та благодійні організації, утворення без статусу юрособи.

Оподаткування КIК регламентоване ст. 39-2 ПКУ, яка набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Iноземна компанія визнається КIК, якщо резидент — контролююча особа:

— володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50 відсотків, або

— володіє часткою в іноземній юрособі у розмірі більше ніж 10 відсотків, за умови що декілька фізосіб — резидентів України та/або юросіб — резидентів України володіють частками в іноземній юрособі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

— окремо або разом з іншими резидентами України — пов'язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юрособою.

Резидент має КIК: що це для нього означає?

Контролюючі особи мають низку обов'язків:

— подавати звітність щодо КIК;

— подавати Повідомлення щодо КIК;

— сплачувати податки щодо КIК;

— складати фінансову звітність КIК, проводити аудит КIК;

— готувати документацію з ТЦУ щодо КIК;

— КIК підлягає податковому контролю.

Для перехідного періоду 2022 — 2023 рр. установлено такі правила оподаткування КIК (п. 54 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ):

— першим звітним (податковим) роком для звіту про контрольовані іноземні компанії є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року — звітний період, що розпочинається у 2022 році). Тобто перший звіт про КIК будемо подавати у 2023 році. Раніше не було чіткої відповіді на запитання, за який рік уперше потрібно подавати звіт про КIК;

— як виняток, дозволено відзвітувати про КIК за 2022 рік під час подання звітності за 2023 рік (тобто звітувати аж у 2024 році!) — контролюючі особи мають право подати звіт про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або декларації з податку на прибуток за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку КIК, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються;

— у 2022 — 2023 рр. частку володіння в іноземній юрособі тимчасово збільшено з 10% до 25% і більше за умови, що декілька фізосіб — резидентів України та/або юросіб — резидентів України володіють частками в іноземній юрособі, розмір яких сукупно становить 50% і більше.

Тобто у звітних періодах 2022 — 2023 років зменшено коло платників, які будуть зобов'язані звітувати про КIК за ці два роки;

підпункти 39-2.3.2.1 — 39-2.3.2.4 ПКУ застосовуються щодо звітних періодів, які розпочинаються з 1 січня 2023 року.

Але зараз ми поговоримо лише про один з обов'язків (хронологічно — найперший) резидента. Бо звітність буде пізніше. А спочатку, якщо у резидента з'явилася КIК, він має повідомити про це податківців!

Форма Повідомлення про КIК

Фізособа — резидент України або юрособа — резидент України зобов'язана повідомляти контролюючий орган, зокрема, про кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юрособі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юрособою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до ст. 39-2 ПКУ (пп. 39-2.5.5 ПКУ). Вимоги не застосовуються, тільки якщо КIК є публічною компанією.

Повідомлення надсилається до ДПС протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю).

Мінфін Наказом №512 затвердив форму та Порядок надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юрособі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юрособи.

Цей наказ уже зареєстровано в Мін'юсті й офіційно опубліковано в «Офіційному віснику України» №92 від 03.12.2021 р., але набере чинності вже з 01.01.2022 р.

Порядок заповнення та надсилання Повідомлення про КIК

Повідомлення про КIК містить п'ять розділів.

Розділ I. Дані щодо фізичної особи — резидента або юридичної особи — резидента (контролюючої особи), що надсилає Повідомлення.

Розділ II. Дані щодо іноземної юридичної особи або утворення без статусу юридичної особи.

Розділ III. Iнформація щодо набуття/відчуження частки в іноземній юридичній особі.

Розділ IV. Iнформація щодо початку/припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою.

Розділ V. Iнформація щодо майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

У розділі I зазначать дані про особу, яка подає Повідомлення про КIК, назву органу ДПС, до якого подається Повідомлення, а також одну або декілька причин подання Повідомлення. Перелік таких причин (усього їх десять) наведено у самій формі Повідомлення у примітках «**».

Нагадаємо!

Повідомлення подається у разі набуття/відчуження частки в іноземній юрособі, майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юрособи; початку/припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юрособою стосовно частки в активах, доходах чи прибутку.

Причину зазначають позначкою «V» у відповідній комірці реквізиту 5 розділу I Повідомлення. Номер причини проставляти не потрібно.

У розділі II Повідомлення наводять такі дані щодо іноземної юрособи або утворення без статусу юрособи:

— статус: юридична особа або утворення без статусу юридичної особи. Заповнюють лише один із реквізитів 6.1 або 6.2;

— повне найменування українською та англійською мовою. Зверніть увагу: зазначення найменування КIК іншими мовами (наприклад, німецькою, польською тощо) не передбачено. Тож якщо КIК не є резидентом англомовної країни, її назву слід перекласти англійською мовою;

— назву держави (території) та код країни, резидентом якої є КIК. Назву держави та код країни зазначають згідно з Класифікацією держав світу від 16.01.2003 р.

У розділі III наводять таку інформацію щодо набуття/відчуження частки в іноземній юрособі:

— розмір набутої частки у відсотках з окремим зазначенням частки прямого та опосередкованого володіння та дату її набуття;

— у разі наявності опосередкованого володіння — інформацію щодо осіб, через яких здійснюється опосередковане володіння;

— у разі наявності осіб-резидентів, спільно з якими здійснюється володіння частками в іноземній юрособі, — інформацію про таких осіб;

— у разі відчуження частки — тільки її розмір та дату відчуження.

У розділі IV наводять інформацію щодо початку/припинення здійснення фактичного контролю над КIК:

— у разі початку контролю — дату початку та ставлять позначку щодо обставин фактичного контролю. Позначок може бути більше ніж одна, крім цього, перелік обставин не є виключним: у реквізиті 19.6 зазначають іншу обставину, яка дає фактичний контроль над КIК, але якої немає серед реквізитів 19.1 — 19.5;

— у разі припинення контролю — тільки дату припинення.

В останньому розділі V наводять інформацію щодо майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юрособи. Як було уточнено вище, Повідомлення подають і в разі набуття частки в утворенні без статусу юрособи. Слід зазначити дату заснування, створення або набуття майнових прав, надати опис таких прав (назва, вартість у валюті контракту тощо), а у разі ліквідації або відчуження майнових прав — тільки дату такої події.

Останній реквізит 24 призначено для надання додаткової інформації (пояснення) до Повідомлення загалом. Його заповнюють за наявності такої інформації.

Як подати Повідомлення?

Повідомлення надсилається до контролюючого органу за основним місцем обліку резидента — контролюючої особи засобами електронного зв'язку в електронній формі.

Повідомлення надсилається щодо кожної КIК окремо.

Відповідальність за неповідомлення

За неподання контролюючою особою повідомлення про набуття/відчуження частки в іноземної юрособи передбачено штрафні санкції (п. 120.7 ПКУ):

— «Неповідомлення контролюючою особою контролюючого органу про набуття частки в іноземній юридичній особі, утворенні без статусу юридичної особи, або про початок здійснення фактичного контролю за іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі, або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою у строки, передбачені підпунктом 39-2.5.5 пункту 39-2.5 статті 39-2 цього Кодексу, —

— тягне за собою накладення штрафу в розмірі 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний такий факт».

На 1 січня 2022 року цей прожитковий мінімум планується в розмірі 2481 грн, тож штраф може становити аж 744300 грн.

Для перехідного періоду 2022 — 2023 рр. установлено такі правила звільнення від відповідальності (п. 54 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ):

— штрафні санкції та пеня за порушення вимог статті 39-2 ПКУ під час визначення та обчислення прибутку контрольованої іноземної компанії не застосовуються за результатами 2022 — 2023 звітних (податкових) років;

— до платника податків, його посадових осіб не застосовується за результатами 2022 — 2023 звітних (податкових) років адміністративна та кримінальна відповідальність за будь-які порушення, пов'язані із застосуванням норм статті 39-2 ПКУ.

Як бачимо, перехідні норми, що пом'якшують відповідальність за недотримання норм ст. 39-2 ПКУ, не стосуються штрафу за неподання Повідомлення про КIК.

Отже, з 1 січня 2022 року всім особам, що контролюють КIК, потрібно буде подати Повідомлення.

Але чи потрібно подати Повідомлення про КIК, частка в яких була набута до 1 січня 2022 року, в Законі №466 не визначено. Тож чекаємо на роз'яснення від ДПСУ.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №466 — Закон України від 16.01.2020 р. №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».
  • Наказ №512 — Наказ Мінфіну від 22.09.2021 р. №512 «Про затвердження форми та Порядку надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи».

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру