• Посилання скопійовано

Відпустка при народженні дитини: думка Мінекономіки

У які строки надавати батькам відпустку при народженні? З якого дня слід обчислювати початок тримісячного строку? В які строки оплачувати цю відпустку? Відповідь на ці запитання надало Мінекономіки в листі від 27.08.2021 р. №4712-06/42842-07 (див. «ДК» №42/2021).

Про відпустку при народженні дитини ми вже писали в «ДК» №29/2021. Тому зараз лише нагадаємо, що вона надається тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) одному з працівників (згідно зі ст. 77-3 КЗпП):

1) чоловікові, дружина якого народила дитину;

2) батькові дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права й обов'язки;

3) бабі або дідові чи іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір'ю (одиноким батьком).

Право на таку відпустку з'явилося з 09.05.2021 р. завдяки Закону №1401 для забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною.

У які строки надається відпустка?

У ст. 19-1 Закону про відпустки зазначається, що одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини надається не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. А в Порядку №693 уточнено, що ця відпустка має бути використана працівником не пізніше 104-го дня з дня народження дитини.

Як ці норми застосовуються на практиці?

Наприклад, якщо дитина народилася 16.06.2021 р., то останній день, коли можна звернутися за такою відпусткою, — 16.09.2021 р. При цьому максимальний термін останнього дня перебування у цій відпустці — 27.09.2021 р. (104-й день з дня народження дитини). Та якщо порахувати кількість днів відпустки з 16.09.2021 р. до 27.09.2021 р. включно, виходить лише 12 календарних днів!

Або інший приклад: дитина народилася 31.08.2021 р. Позаяк 31 листопада не існує, постає запитання: який останній день, коли зацікавлена особа може звернутися за такою відпусткою? Наприклад, це 30.11.2021 р. (не 1 грудня). У такому разі останнім днем перебування у відпустці (104-й день з дня народження дитини) буде 12.12.2021 р. Тобто кількість днів відпустки з 30.11.2021 р. до 12.12.2021 р. — 13 к. д., а не 14, які нібито обіцяє батькові КЗпП!

Але зверніть увагу: КЗпП не гарантує відпустку фіксованої тривалості. У ст. 77-3 КЗпП сказано, що тривалість відпустки становить «до» 14 календарних днів. А 12 і 13 в це «до» якраз входять.

Тому виникає правило: якщо відпустку було надано в останні дні тримісячного строку, вона може бути коротшою за 14 днів, адже термін її закінчення не може перевищити 104 дні з дня народження дитини.

Також між фахівцями та консультантами виникали спори, з якого дня починати обчислення тримісячного строку: з дня народження чи з наступного дня після народження. Чому так?

Річ у тім, що деякі фахівці орієнтувалися саме на ст. 253 ЦКУ: «Перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок».

Та фахівці Мінекономіки зазначили, що виходячи зі змісту статті 19-1 Закону про відпустки обчислення тримісячного строку слід починати саме з дня народження дитини. Тобто якщо дитина народилася 31 серпня, то початок тримісячного строку рахуємо саме з 31 серпня (включно).

Відпустка при народженні та карантинна відпустка

Під час карантину деякі працівники перебувають у тривалій безоплатній відпустці. А відпустка при народженні дитини оплатна. I, звісно, працівники бажають скористатися нею (справа тут не так у вільному часі, що його працівник має, як у відпусткових). Але щоб отримати гроші, карантинну відпустку доведеться перервати.

Фахівці Мінекономіки зазначили: позаяк законодавством про працю не передбачено надання двох відпусток одночасно, щоб скористатися правом на відпустку при народженні дитини, працівник має перервати відпустку без збереження зарплати. Припинення відпустки відбувається шляхом видання роботодавцем наказу (розпорядження) про припинення відповідної відпустки на підставі заяви працівника.

Позаяк така відпустка є добровільною, то роботодавець має видати на підставі цієї заяви наказ про її припинення. I вже після того працівник може подати нову заяву із проханням надати відпустку при народженні дитини. А в роботодавця почне боліти голова не лише де взяти кошти на оплату такої відпустки, а й коли це треба зробити за законом.

Коли сплачувати відпусткові?

А це питання непросте. Адже є суперечність між Порядком №693, КЗпП і Законом про відпустки.

У ст. 21 Закону про відпустки зазначається, що заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку. Аналогічна норма міститься й у ст. 115 КЗпП.

А у Порядку №693 наголошується, що граничний строк виплати заробітної плати працівникам за час цієї відпустки не може перевищувати трьох днів з дня її початку. Тобто Порядок №693 допускає, що відпусткові можуть бути виплачені вже під час такої відпустки.

Яка з цих норм має більшу силу?

Фахівці Мінекономіки роблять дуже неочікуваний висновок всупереч ст. 19-1 Закону про відпустки, але не всупереч його ст. 21. Вони кажуть, що заява про надання відпустки при народженні дитини має бути надана роботодавцю з урахуванням того, що роботодавець повинен вчасно виконати норми статті 115 КЗпП та статті 21 Закону про відпустки!

Тобто фахівці Мінекономіки вважають, що закон у цій ситуації має більшу силу, ніж підзаконний нормативний документ, виданий КМУ спеціально під цей вид відпустки (чому було не врахувати норми закону відразу — незрозуміло), і відпусткові треба сплатити заздалегідь. I це попри попередні роз'яснення Мінсоцполітики, що працівник має право зазначити у заяві зручні для нього строки отримання відпусткових, про що ми писали в «ДК» №28/2019. Хоча старі роз'яснення стосувалися щорічних відпусток, а відпустка при народженні — соціальна (тобто іншого виду).

Ба більше, по суті, Мінекономіки у роз'ясненні позбавляє працівника права вирішувати, коли саме подавати заяву на цю відпустку! Вже жодних «зручно» і «сьогодні на сьогодні» — працівник має подати заяву так, щоб роботодавець встиг виплатити йому відпусткові за три дні до початку відпустки.

Тут ще раз нагадаємо: листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Тому сподіваємося, що Мінекономіки змінить свою позицію на лояльнішу до працівників та роботодавців. А наразі, яких строків дотримуватися при оплаті і чи надавати відпустку при народженні «сьогодні на сьогодні», кожен роботодавець вирішує самостійно. Якщо такі відпусткові все ж таки будуть виплачені і строк затримки їх виплати становитиме лише кілька днів, ми не бачимо підстав застосовувати до роботодавця штрафи з боку Держпраці (хіба що буде зазначено про це в акті перевірки і в приписі як рекомендація на майбутнє, якщо інспектори з праці вважатимуть це порушенням).

Нормативна база

  • Закон №1401 — Закон України від 15.04.2021 р. №1401-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною».
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.1996 р. №504/96-ВР «Про відпустки».
  • Порядок №693 — Порядок надання відпустки при народженні дитини, затверджений постановою КМУ від 07.07.2021 р. №693.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру