• Посилання скопійовано

Неправильний IПН покупця: як виправити?

ДПСУ в IПК від 06.09.2021 р. №3359/IПК/99-00-21-03-02-06 (див. «ДК» №42/2021) проконсультувала щодо порядку відображення показників у звітності з ПДВ у разі виправлення помилки, допущеної в IПН покупця при складанні податкової накладної (зазначено умовний IПН неплатника ПДВ).

Як виправити помилку в IПН у податковій накладній?

З роз'яснення податківців можна зробити висновок, що помилка в IПН покупця виправляється лише шляхом складання і реєстрації ПН із правильним кодом, а помилкова ПН підлягає сторнуванню.

Отже, для виправлення такої помилки платникові податку необхідно:

— скласти розрахунок коригування до помилкової ПН, в якому вивести в нуль її показники (причина коригування «103» — повернення товару або авансових платежів). Такий розрахунок коригування складають на дату виявлення помилки. Якщо у ПН було неправильно зазначено умовний IПН неплатника ПДВ, то такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником;

— скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну, в якій зазначити правильний IПН покупця та дату складання, що відповідає даті виникнення податкових зобов'язань продавця (тобто дату складання податкової накладної із «неправильним» IПН покупця).

Як виправити помилку в IПН у декларації?

Насамперед податківці наголошують, що інформація, зазначена у податковій накладній, не підтвердженій первинними документами, і розрахунку коригування до неї, не підлягає відображенню у звітності з ПДВ.

Тобто у декларації мають бути відображені лише «правильні» податкові накладні та дані. А отже, платникові податків доведеться виправляти IПН у декларації, подавши уточнюючий розрахунок.

Проте проблема полягає в тому, що чинна (починаючи з 01.03.2021 р.) форма додатка 5 до декларації містить показники, відмінні від тих, що містилися у додатку 5 до декларації за попередньою формою (у цьому випадку тією, яка була чинна у податковий період, який підлягає уточненню). Зокрема, у додатку 1 до декларації за формою, чинною з 01.03.2021 р., об'єднано більшість показників додатків 1 та 5 до декларації за попередньою формою.

У зв'язку з цим податківці роз'яснюють, що уточнені показники слід вписувати до відповідних за змістом рядків додатка 1 до декларації за чинною формою.

Проте якщо у додатку 5 до декларації за попередньою формою наводили розшифрування податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів та періодів складання відповідних податкових накладних, то до оновленої форми додатка 1 вносять відомості лише про суми ПДВ, зазначені у податкових накладних/розрахунках коригування до податкових накладних, не зареєстрованих в ЄРПН, виписаних таким постачальником, та про податковий кредит з урахуванням його коригування.

Виходить, помилка була допущена у показниках додатка 5 до декларації за попередньою формою, які не містяться в додатку 1 за чинною формою. На це ДПСУ зазначає, що такі показники не можуть бути уточнені.

Але ми вважаємо, що платник податків все-таки може подати уточнюючий розрахунок, у якому всі показники відобразити без змін (бо помилка лише в IПН і до викривлення суми податкових зобов'язань не призвела), додатків не подавати (бо у них змін також не було), а лише подати доповнення (за довільною формою) відповідно до п. 46.4 ПКУ. У ньому слід описати ситуацію, що виникла, зазначити дані, що змінюються, та уточнити вжиті заходи щодо виправлення помилки у податковій накладній (складання та реєстрація нової ПН з правильним IПН та сторнування суми ПДВ з ПН з помилковим IПН на неплатника).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру