• Посилання скопійовано

Виплата частки в ТОВ нерухомістю

Податківці в IПК ДПСУ від 31.08.2021 р. №3190/IПК/99-00-21-03-02-06 (див. «ДК» №41/2021) розглянули звернення платника податків щодо порядку оподаткування операції виходу зі складу учасників фізособи і повернення раніше внесеного до СК нерухомого майна.

Законодавче регулювання

Право учасника на одержання вартості частини майна ТОВ пропорційно до його частки в статутному капіталі при виході зі складу ТОВ передбачено ч. 2 ст. 148 ЦКУ. Сам порядок і спосіб визначення вартості частини майна, що пропорційна до частки учасника у статутному капіталі, а також порядок і строки її виплати встановлюються статутом і Законом про ТОВ/ТДВ.

Тобто у загальному випадку, що саме отримує учасник на виході з товариства, встановлюють загальні збори учасників. Водночас встановлено умову, що товариство виплачує учаснику, який вийшов зі складу власників, вартість його частки або передає майно лише пропорційно до розміру оплаченої частини частки такого учасника.

Якщо частка виплачується шляхом передачі майна, то його обов'язкова оцінка передбачена у випадку, коли до зазначеного підприємства було внесено майно господарських товариств із державною часткою (часткою комунального майна). Тому для приватних підприємств здійснювати експертну оцінку не обов'язково (якщо це, звісно, не передбачено статутом).

Але, як зазначалося у постанові Київського апеляційного господарського суду від 28.08.2013 р. у справі №5011-73/9425-2012, будь-який учасник ТОВ має право вимагати проведення з ним розрахунків виходячи з дійсної (ринкової) вартості майна товариства. Отже, якщо учасник вимагає, таку оцінку доведеться провести (а перед цим визначити, хто саме її проводитиме й оплачуватиме).

Податок на додану вартість

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (пп. «а» п. 185.1 ПКУ).

За приписами пп. 14.1.191 ПКУ постачання товарів — це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Відповідно до цього податківці у коментованій IПК зазначили, що операція з повернення товариством одному з учасників його внеску у вигляді нерухомого майна підпадає під визначення постачання товару, а отже, є об'єктом оподаткування ПДВ та має оподатковуватися ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%.

Відповідно, якщо підприємство є платником ПДВ, то воно має визначити ПЗ з ПДВ виходячи зі встановленої ціни нерухомості (вартості частки, яка погашається передачею такої нерухомості), а також скласти і зареєструвати ПН як на неплатника ПДВ, якщо учасником є фізособа.

Але якщо нерухомість житлова (об'єкт житлового фонду), то за пп. 197.1.14 ПКУ така операція звільняється від оподаткування ПДВ (крім першого постачання). Хоча на таке постачання теж доведеться скласти ПН (в якій не буде суми ПДВ).

Якщо ж нерухомість у рахунок частки засновнику передається не платником ПДВ, то обсяг такої операції враховується підприємством при розрахунку граничної суми для обов'язкової реєстрації платником ПДВ за п. 181.1 ПКУ.

Водночас обов'язок щодо нарахування та сплати податкових зобов'язань з ПДВ у суб'єкта господарювання виникає з дня реєстрації особи платником ПДВ (або з 11 числа календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу, встановленого п. 181.1 ПКУ).

Нагадаємо!

За позицією податківців, до загального обсягу операцій з постачання товарів або послуг для потреб реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставками 7 та 14 відсотків, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ (а отже, «звільнене» постачання житла також враховується до цього обсягу). Не включається лише обсяг операцій, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, при обчисленні загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг.

Тобто безпосередньо щодо цієї операції у неплатника ПДВ обов'язку нараховувати ПЗ з ПДВ не виникне, проте може виникнути обов'язок реєстрації платником цього податку, якщо внаслідок здійснення такої операції перевищено обсяг доходу, встановлений п. 181.1 ПКУ (незалежно від джерела оплати, яка в цьому випадку здійснюється шляхом взаємозаліку на заборгованість з повернення частки засновнику).

Бухоблік та податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають згідно з положеннями ПКУ.

Тому для платників, які не застосовують податкових різниць, така операція впливає на об'єкт оподаткування податком на прибуток виключно за правилами бухгалтерського обліку:

— належну до виплати вартість частки нараховують записом Д-т 452 К-т 672. Такий запис відображають на дату визначення розміру цієї частки;

— нерухомість (наприклад, офісна будівля) виводять зі складу основних засобів і переводять до групи вибуття записом Д-т 286 К-т 103;

— списують накопичений знос записом Д-т 131 К-т 103;

— передачу нерухомості учаснику відображають записом Д-т 377 К-т 712 (а також Д-т 712 К-т 64, якщо підприємство є платником ПДВ) разом зі списанням залишкової вартості записом Д-т 943 К-т 286;

— після цього провадять взаємозалік з відображенням в обліку запису Д-т 672 К-т 377.

Щодо платників податку, які застосовують податкові різниці, у коментованій IПК податківці зазначили: у податковому обліку проводяться коригування фінансового результату до оподаткування згідно з вимогами п. 138.1 та 138.2 ПКУ для продажу основних засобів. Докладніше ці різниці ми розглядаємо в статті «Податковий облік продажу ОЗ» цього номера «ДК».

Читайте також:

— «Оцінка частки при виході з ТОВ», «ДК» №14-15/2015;

— «Загальні збори — через суд?», «ДК» №40/2015;

— «Вихід зі складу засновників ТОВ», «ДК» №25-26/2016;

— «Відмова від майна при виході з ТОВ», «ДК» №17-18/2017;

— «Вихід учасника з ТОВ: що з дивідендами?», «ДК» №4/2020;

— «Виплати учаснику, який виходить із ТОВ», «ДК» №9/2020.

Податок на доходи фізосіб та військовий збір

Якщо учасник — фізособа, то у товариства неминуче виникне питання щодо цих двох платежів.

Тут треба виокремити дві операції:

1) повернення вкладу учасника шляхом зменшення статутного капіталу підприємства;

2) передання (а фактично продаж у рахунок частки) нерухомого майна засновнику.

Щодо першої податківці у коментованій IПК зазначають, що дохід, який нараховується (виплачується) товариством фізособі (учаснику товариства) у вигляді вартості майна, включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податків як інвестиційний прибуток та оподатковується ПДФО і військовим збором з урахуванням норм п. 170.2 ПКУ.

Iнвестиційний прибуток

Iнвестиційний прибуток — це додатна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається зі суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу.

Підпункт 170.2.2 ПКУ

При цьому підприємство виконує функції податкового агента лише в частині відображення доходу від операцій з інвестиційними активами (без відображення сум податку) у податковому розрахунку (у додатку 4ДФ до єдиної звітності з ознакою доходу «112»).

Своєю чергою, фізична особа самостійно зобов'язана подати річну декларацію про майновий стан і доходи у порядку, встановленому статтею 179 розділу IV ПКУ.

Проте якщо фізособою є нерезидент, то підприємство має виконати всі обов'язки податкового агента в частині як визначення інвестиційного прибутку, так і нарахування й утримання податку. Виплата нерезиденту на руки доходу (а в цьому випадку розміру заборгованості підприємства з погашення засновнику його частки) здійснюється за мінусом таких податків.

I під час укладення договору з нерезидентом, умови якого передбачають отримання таким нерезидентом доходу з джерелом його походження в Україні, резидент зобов'язаний зазначити в договорі ставку податку, що буде застосована до таких доходів.

До речі, якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана ВРУ, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору (п. 3.2 ПКУ).

Щодо другої операції, то тут слід звернути увагу на пп. 164.2.17 ПКУ. Згідно з ним до складу оподатковуваного доходу фізособи включається дохід, отриманий як додаткове благо у вигляді суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у пп. 165.1.53 ПКУ. Крім того, розмір такої знижки оподатковуватиметься й військовим збором за ставкою 1,5%.

Звичайна ціна та ринкова ціна

Звичайна ціна — ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Якщо не доведено зворотне, то вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін. Це визначення не поширюється на операції, що визнаються контрольованими відповідно до статті 39 цього Кодексу.

Абзац 1 пп. 14.1.71 ПКУ

Ринкова ціна — ціна, за якою товари (роботи, послуги) передаються іншому власнику за умови, що продавець бажає передати такі товари (роботи, послуги), а покупець бажає їх отримати на добровільній основі, обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про такі товари (роботи, послуги), а також ціни, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності — однорідних) товарів (робіт, послуг) у порівнянних економічних (комерційних) умовах.

Підпункт 14.1.219 ПКУ

Тобто, якщо підприємство передає засновникам нерухомість в обмін на частку в СК за вартістю, яка є нижчою за ринкову ціну (без жодної доплати), то сума такої різниці підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ як додаткове благо. При цьому податки підлягають утриманню за рахунок такої фізособи. А якщо вона не отримує від товариства інших грошових доходів, то варто домовитися про внесення сплачених товариством ПДФО та ВЗ на рахунок або до каси (тобто компенсації цих сплат) учасником. Адже, якщо товариство сплатить ці податки власним коштом, їх сума теж стане оподатковуваним доходом учасника.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.
  • Закон про ТОВ/ТДВ — Закон України від 06.02.2018 р. №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру