• Посилання скопійовано

Що нового

Набрав чинності Закон щодо уточнення переліку первинних водокористувачів

! Водокористувачам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 01.10.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до статті 42 Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів». Закон вводиться в дію через три місяці після набрання чинності, за цей час Кабмін має забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації положень цього Закону.

Законом, зокрема, уточнено, що первинні водокористувачі — це ті, які мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води, а також отримують воду з каналів зрошувальних і осушувальних систем, водосховищ, ставків, водогосподарських систем, каналів та водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів.

Забір та використання води первинними водокористувачами з каналів зрошувальних і осушувальних систем, водосховищ, ставків, водогосподарських систем, каналів та водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів здійснюються на платній основі на підставі договору з підприємствами, установами та організаціями, що забезпечують перерозподіл (перекидання) водних ресурсів, у тому числі в маловодні регіони, та за наявності дозволу на спеціальне водокористування. Укладення договору є обов'язковим.

Перелік підприємств, установ та організацій, що забезпечують перерозподіл (перекидання) водних ресурсів, у тому числі у маловодні регіони, затверджується Кабміном.

Закон України від 08.09.2021 р. №1726-IX
чинний з 02.10.2021 р. і вводиться в дію з 02.01.2022 р.


Опубліковано ще один закон про єдину правову долю землі і нерухомості

! Власникам нерухомості

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 01.10.2021 р. через три місяці з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переходу прав на земельну ділянку у зв'язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розміщено».

Закон викладає в новій редакції статтю 120 ЗКУ та статтю 377 ЦКУ, які називатимуться «Перехід права на земельну ділянку у разі набуття права власності на об'єкт нерухомого майна (житловий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об'єкт незавершеного будівництва, що розміщені на ній».

Серед іншого Законом встановлено обов'язковість одночасного оформлення прав на земельну ділянку у зв'язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна (житловий будинок, будівлю або споруду), який на ній розташовано, а також зворотній порядок одночасного переходу прав на нерухоме майно у випадку переходу прав на земельну ділянку, на якій розташовано зазначене нерухоме майно (житловий будинок, будівля або споруда).

Законом уніфіковано зазначені правила для переходу прав власності та всіх видів користування земельною ділянкою у випадку переходу права власності або права користування земельною ділянкою (сервітут, суперфіцій, емфітевзис (сільськогосподарські будівлі), постійне користування тощо) у разі набуття права власності на розташовані на такій земельній ділянці об'єкти нерухомого майна (житловий будинок, будівлю або споруду).

Зазначимо, що аналогічні зміни до цих статей ЗКУ та ЦКУ вносяться також Законом від 02.02.2021 р. №1174-IX, який офіційно опублікований у «Голосі України» 28.09.2021 р. і набирає чинності 28.10.2021 р., про що ми писали в «ДК» №40/2021. Навіщо знадобилося приймати два однакові закони, не повідомляється.

Закон України від 08.09.2021 р. №1720-IX набирає чинності з 01.01.2022 р.


Уточнено питання забезпечення організації пасажирських автоперевезень

! Пасажирським автоперевізникам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 01.10.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про автомобільний транспорт» щодо організації пасажирських перевезень».

Закон викладає статтю 7 Закону про автотранспорт у новій редакції, згідно з якою забезпечення організації пасажирських перевезень покладається:

на міських, приміських і міжміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі території однієї територіальної громади, — на виконавчий орган ради, що представляє інтереси відповідної територіальної громади;

на міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що проходять територією двох або більше територіальних громад та не виходять за межі території АРК чи області, — на РМ АРК або облдержадміністрації;

на міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що виходять за межі території області (міжобласні маршрути), і міжнародних автобусних маршрутах загального користування — на центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері транспорту;

на автобусному маршруті загального користування прямого сполучення місто Київ — міжнародний аеропорт «Бориспіль» — на КМДА.

Договори про організацію перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування, укладені до набрання чинності цим Законом, діють до закінчення строку дії таких договорів.

Закон України від 07.09.2021 р. №1712-IX чинний з 02.10.2021 р.


Офшорів побільшало

! Платникам податків

Кабмін вніс зміну у додаток до Розпорядження КМУ від 23.02.2011 р. №143 «Про віднесення держав до переліку офшорних зон», якою включив до цього переліку Сінт-Мартен (Карибський регіон).

Сінт-Мартен — самокерована держава у складі Королівства Нідерландів, яка займає південну частину острова Святого Мартина (група Малих Антильських островів). Північну частину острова займає французька заморська спільнота Сен-Мартен.

Розпорядження Кабміну від 29.09.2021 р. №1177-р чинне з 29.09.2021 р.


Затверджено Реєстр великих платників податків на 2022 рік

! Платникам податків

Державна податкова служба України затвердила Реєстр великих платників податків на 2022 рік.

Загалом до Реєстру включено 1341 платника.

Великі платників податків, що включені до Реєстру, закріплені за міжрегіональними управліннями ДПС по роботі з великими платниками податків згідно з додатком до наказу.

Наказ ДПС від 24.09.2021 р. №838 чинний з 24.09.2021 р.


З 1 жовтня діють оновлені правила постачання гарячої води

! Комунальникам і споживачам

Кабмін виклав у новій редакції Правила надання послуги з постачання гарячої води, затверджені постановою КМУ від 11.12.2019 р. №1182.

Ці правила регулюють відносини між суб'єктом господарювання, що провадить господарську діяльність з постачання гарячої води, та індивідуальним і колективним споживачем, який отримує або має намір отримати послугу з постачання гарячої води, та визначають вимоги до якості послуги, одиниці вимірювання обсягу спожитої споживачем гарячої води, порядок оплати.

Також викладено у новій редакції затверджені тією ж постановою:

Типовий договір з індивідуальним споживачем про надання послуги з постачання гарячої води (зі здійсненням обслуговування і поточного ремонту внутрішньобудинкової системи постачання гарячої води);

Типовий договір з індивідуальним споживачем про надання послуги з постачання гарячої води;

Типовий колективний договір про надання послуги з постачання гарячої води;

Типовий договір з колективним споживачем про надання послуги з постачання гарячої води;

Типовий договір з власником (користувачем) будівлі про надання послуги з постачання гарячої води.

Прийняті зміни є комплексними і спрямовані на забезпечення рівних умов отримання вищезазначених послуг зі споживачами як у багатоквартирних будинках, так і індивідуальних (садибних) житлових будинках.

Найбільше зміни торкнулися регулювання договірних відносин зі споживачами. Задля забезпечення прав усіх категорій споживачів, для тих, які не обрали жодну форму договору з виконавцем послуги, запроваджено публічний договір приєднання про надання послуг постачання теплової енергії та гарячої води (замість письмової форми договору).

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.09.2021 р. №1023 чинна з 01.10.2021 р.


Затверджено нову форму Звіту про заборгованість з оплати праці

! Працедавцям

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці», яка вводиться в дію починаючи зі звіту за січень 2022 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2022 р. втрачає чинність Наказ Держстату від 21.07.2020 р. №222 «Про затвердження форми державного статистичного спостереження №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці».

Наказ Держстату від 25.06.2021 р. №136 чинний з 25.06.2021 р.


Нові форми сільгоспзвітів

! Сільгосптоваровиробникам

Державна служба статистики України затвердила і вводить у дію форми державних статистичних спостережень:

зі звіту за 2021 рік — №21-заг (річна) «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства»;

зі звіту за I квартал 2022 року — №13-заг (квартальна) «Звіт про надходження молока сирого на переробні підприємства»;

зі звіту за січень 2022 року — №21-заг (місячна) «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства».

Зазначені форми державних статистичних спостережень поширюються на юросіб відповідно до затверджених методологій.

Водночас втрачає чинність Наказ Держстату від 10.05.2019 р. №151 «Про затвердження форм державних статистичних спостережень з питань реалізації продукції сільського господарства та надходження її на перероблення» у частині форми державного статистичного спостереження №21-заг (річна) «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства» — з 01.01.2022 р. та в цілому — з 01.02.2022 р.

Наказ Держстату від 25.06.2021 р. №165 чинний з 25.06.2021 р.


Земельні торги — за новими вимогами

! Учасникам земельних торгів

Кабмін затвердив вимоги щодо підготовки до проведення та проведення земельних торгів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису).

Ці вимоги визначають: порядок функціонування та адміністрування електронної торгової системи; технічні вимоги до реалізації переважного права купівлі земельної ділянки у власність у разі продажу її через електронний аукціон; порядок відшкодування переможцем земельних торгів витрат (видатків), здійснених на підготовку лота для продажу на земельних торгах; розмір, порядок сплати та повернення винагороди, що сплачується переможцем земельних торгів оператору електронного майданчика; строк повернення оператором електронного майданчика всім учасникам земельних торгів, які не визнані переможцями, сплачених сум гарантійних внесків; технічні вимоги щодо підготовки до проведення та проведення земельних торгів, встановлення та оприлюднення їх результатів, визначення розміру, порядку сплати, повернення реєстраційних, гарантійних внесків учасників та винагороди, що сплачується переможцем аукціону оператору електронного майданчика; форми документації щодо лота земельних торгів для розміщення в електронній торговій системі; перелік документів, що підтверджують відповідність особи, яка бажає взяти участь у земельних торгах щодо земельної ділянки сільськогосподарського призначення, вимогам ст. 130 ЗКУ; вимоги до заяви про участь у земельних торгах; порядок визначення статусу учасника земельних торгів; порядок реєстрації учасників для участі в земельних торгах; порядок підписання організатором та переможцем торгів шляхом накладення кваліфікованих електронних підписів протоколу про результати земельних торгів та договору за результатами проведення земельних торгів; строк перерахування суми гарантійного внеску оператором електронного майданчика, сплаченого на його рахунок переможцем, на відповідні бюджетні рахунки у разі продажу земельної ділянки державної чи комунальної власності, прав суперфіцію, емфітевзису на неї, проведення земельних торгів з набуття права оренди такої земельної ділянки; порядок та строк сплати переможцем земельних торгів ціни продажу земельної ділянки, плати за користування земельною ділянкою, право користування якою набуто на земельних торгах, а також суми витрат на підготовку лота до продажу відповідно до положень ЗКУ.

Адміністратором електронної торгової системи визначено ДП «Прозорро.Продажі», що належить до сфери управління Мінекономіки.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.09.2021 р. №1013 чинна з 05.10.2021 р.


Заборону імпорту електроенергії з РФ та Білорусі продовжено до 1 листопада

! Електроенергетикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла до Постанови НКРЕКП від 26.05.2021 р. №853 «Про доступ до пропускної спроможності міждержавних перетинів» зміну, якою продовжила до 01.11.2021 р. обмеження до 0 МВт доступної пропускної спроможності для імпорту електроенергії в Україну, що розподіляється на місячних та добових аукціонах, у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного співтовариства.

Постанова НКРЕКП від 29.09.2021 р. №1664 чинна з 29.09.2021 р.


Порядок розкриття банківської таємниці удосконалено

! Банкам та їхнім клієнтам

Нацбанк затвердив зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою НБУ від 14.07.2006 р. №267.

Зокрема, викладено в новій редакції главу 3 «Порядок та межі розкриття інформації, що становить банківську таємницю».

Зокрема уточнено, що банк розкриває інформацію, що становить банківську таємницю, на письмовий запит власника або з його письмового дозволу в обсязі, визначеному в такому письмовому запиті або дозволі.

Iнформація щодо рахунку умовного зберігання (ескроу) та операцій за ним розкривається банками на письмовий запит бенефіціара. Iнформація про залишок коштів на банківському рахунку, майнові права на кошти на якому є предметом обтяження, операції за ним, обтяження, щодо яких до банку надійшли повідомлення, серед яких узяті банком на облік, інші обмеження права розпоряджання рахунком розкривається також на письмовий запит обтяжувача, якщо право обтяжувача на отримання відповідної інформації передбачено правочином, на підставі якого виникає таке обтяження.

Письмовий запит та/або дозвіл клієнта до банку про розкриття інформації, що становить банківську таємницю і власником якої є такий клієнт, письмовий запит бенефіціара за рахунком умовного зберігання (ескроу) та операцій за ним, письмовий запит обтяжувача щодо залишку коштів на банківському рахунку, майнові права на кошти на якому є предметом обтяження, складаються за довільною формою в паперовому або електронному вигляді.

Постанова Національного банку України від 04.10.2021 р. №98 чинна з 06.10.2021 р.


Права банків у спецдекларуванні розширено

! Банкам та їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування, затвердженого постановою НБУ від 05.08.2021 р. №83.

Зокрема, Положення доповнено нормою (новий абзац п. 5), відповідно до якої банк має право з метою встановлення джерел походження коштів звертатися із запитом до державних органів, державних реєстраторів, а також органів виконавчої влади, правоохоронних органів, які надають відповідь згідно з Порядком надання державними органами, державними реєстраторами на запит суб'єкта первинного фінансового моніторингу інформації про клієнта.

Постанова правління НБУ від 30.09.2021 р. №97 чинна з 02.10.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру