• Посилання скопійовано

Помилковий IПН у єдиній звітності

У період карантину не застосовується фінштраф за помилковий ідентифікаційний код в єдиній звітності, але адмінштраф може бути.

Податківці в IПК від 07.07.2021 р. №2669/IПК/99-00-04-03-03-06 (див. «ДК» №29/2021) нагадали, що за виправлення помилки в ідентифікаційному коді (насправді тепер це «Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта») фізособи в єдиній звітності відповідно до п. 119.1 ПКУ передбачено штраф у розмірі 1020 грн.

Окремо податківці наголосили, що на період карантину (з 1 березня 2020 року до останнього дня місяця дії карантину) фінансові штрафи за таке порушення не застосовуються.

Нагадаємо, що наразі карантин діє до 31 жовтня.

Але передбачені п. 119.1 ПКУ штрафи не застосовуватимуться і після карантину — у випадках, якщо недостовірні відомості або помилки в податковій звітності про суми доходів, нараховані (сплачені) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), виникли у зв'язку з виконанням податковим агентом вимог п. 169.4 ПКУ, тобто внаслідок перерахунку доходів та ПДФО.

I ще! За п. 119.3 ПКУ штрафи, передбачені п. 119.1 ПКУ, не застосовуються у випадках, якщо помилки щодо ідентифікаційного номера у звіті були виправлені податковими агентами самостійно, у тому числі протягом 30 к. д. з дня надходження повідомлень про помилки, виявлені контролюючим органом. Тобто навіть після карантину такий фінштраф може бути застосований, тільки якщо помилки виявить ДПС (самостійне виправлення не штрафується). Та й у разі виявлення помилки податківцями фінштраф застосовується, лише якщо податковий агент не виправить її у межах 30 к. д. з дня надходження повідомлення.

А ось щодо адмінштрафів мораторію на час карантину немає. Тому податківці у коментованій IПК вказали на ст. 165-1 КУпАП із розмірами адмінштрафу від 510 до 680 грн.

Як виправити помилку в коді?

Якщо треба виправити «недохідні» дані про працівника (наприклад, ідентифікаційний номер), то подають «Звітний новий» (якщо помилку виявлено до закінчення граничного строку подання звітності) або «Уточнюючий» типи.

Iдентифікаційний номер фізособи зазначають в єдиній звітності, як правило, лише в додатках (крім кодів керівника та головного бухгалтера, які наводять наприкінці кожної частини звітності). Проте подати окремо додаток для виправлення в ньому помилки не вдасться. Щоразу треба буде подавати основну частину звітності (тобто безпосередньо податковий розрахунок), яка буде порожня, а до неї додавати додатки, в яких було зазначено помилковий код.

Щодо додатка 4ДФ, то коригують його показники таким чином. У розділі I для заміни помилкової інформації на правильну потрібно повністю заповнити два рядки, один з яких вилучає попередньо внесену інформацію, а другий вносить правильну інформацію. Тоді в першому рядку повторюють раніше наведені дані щодо такої фізичної особи (і правильні, і неправильні), при цьому в графі 10 проставляють «1» — рядок на вилучення, в другому треба навести всі правильні дані про таку фізичну особу, а в графі 10 проставити «0» — рядок на введення.

Щодо додатка 1, то в ньому цю помилку виправляють аналогічно до наведеного вище, тільки роль графи 10 у таблиці відіграє графа 25 (із тими самими ознаками 1 і 0).

У додатку 5 цю помилку теж виправляють аналогічно, а роль графи 10 відіграє графа 20.

Тобто правила виправлення «недохідних» помилок у таблицях єдиної звітності уніфікували. I тепер воно здійснюється однаково.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру