• Посилання скопійовано

Єдина звітність не за того

В IПК ДПС від 12.08.2021 р. №2993/IПК/99-00-04-03-03-05 (див. «ДК» №35/2021) розглянуто, як виправити ситуацію, коли єдину звітність подали за неуповноважений підрозділ замість головного підприємства.

Нагадаємо правила заповнення єдиної звітності (Розрахунку) податковими агентами у разі наявності відокремлених підрозділів.

По-перше, при поданні платником Розрахунку юрособою (головним підприємством — ГП) такий Розрахунок міститиме інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ як щодо застрахованих осіб ГП, так і щодо всіх застрахованих осіб його структурних підрозділів.

По-друге, ГП має заповнювати окремий Розрахунок за відокремлений підрозділ із зазначенням у рядку «033» повного найменування відокремленого підрозділу, за який подає такий Розрахунок та додаток №4ДФ.

По-третє, якщо підприємство має декілька неуповноважених підрозділів, розташованих у різних територіальних громадах (районах, місцях), та перебуває за них на обліку в різних ДПI, то податковий агент подає розрахунки з додатками 4ДФ щодо кожного такого підрозділу, в якому зазначає рядок «033» з обов'язковою повною назвою відокремленого підрозділу.

Якщо підприємство має декілька неуповноважених підрозділів на території однієї територіальної громади (району, міста) та перебуває за них на обліку в одній ДПС, то за такі підрозділи платник податку подає один Розрахунок. У ньому зазначає рядок «033» з обов'язковою повною назвою одного з таких відокремлених підрозділів, та додаток 4ДФ до Розрахунку, в якому відображає інформацію щодо всіх найманих осіб цих підрозділів.

Податківці у коментованій IПК навели найпоширеніші помилки щодо рядка 033:

— не заповнено рядок 033 заголовної частини Розрахунку;

— у звітах за відокремлений підрозділ зазначено показники з ЄСВ.

Так, у разі незаповнення цього рядка у Розрахунку він вважається поданим платником податку як за ГП-юрособу. Відповідно, якщо такий неправильно заповнений «звітний» Розрахунок прийнято ПФУ першим, то він трактується як поданий за юридичну особу, а приймання ще одного «звітного» Розрахунку за юридичну особу в інформаційно-телекомунікаційних системах ПФУ не передбачено.

Тож для подання Розрахунку за ГП, як вимагають податківці, слід подати Розрахунок з типом «Уточнюючий».

I ще податківці нагадали: у разі виявлення помилок при заповненні Розрахунку (у тому числі за відокремлені підрозділи) та додатка №4ДФ проводять коригування відповідно до розділу 5 Порядку №4.

Згідно з п. 2 розділу 5 Порядку №4 поданим і прийнятим до граничного строку подання вважається Розрахунок, який прийнятий контролюючим органом та пройшов всі контролі, у тому числі під час завантаження до Реєстру страхувальників та до Реєстру застрахованих осіб, залишається чинним під час прийняття контролюючим органом наступного Розрахунку за такий звітний (податковий) період.

На підставі такого Розрахунку коригують необхідні реквізити та показники як у межах звітного (податкового) періоду, так і поза його межами.

Водночас за потреби коригувань Розрахунку з типом «Звітний» до закінчення строку його подання подають Розрахунок із типом «Звітний новий» (п. 3 розділу 5 Порядку).

За потреби коригувань Розрахунку з типом «Звітний новий» до закінчення строку його подання подають Розрахунок із типом «Звітний новий» (п. 4 розділу 5 Порядку). При цьому згідно з п. 5 розділу 5 Порядку Розрахунок з типом «Уточнюючий» подають після закінчення строку подання Розрахунку з типом «Звітний» та/або «Звітний новий». Уточнюючий Розрахунок може подаватися як за звітний період, так і за попередні періоди.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру