• Посилання скопійовано

Щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання житла та його подальшої реалізації покупцям

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 17.06.2021 р. №2469/IПК/99-00-21-03-02-06

Щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання житла та його подальшої реалізації покупцям

Суттєво. Якщо забудовник здійснює будівництво житла за допомогою підрядника, то операція з постачання послуг зі спорудження житла таким підрядником є першим постачанням житла й оподатковується ПДВ за ставкою 20%.

! Забудовникам

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання житла та його подальшої реалізації покупцям, надіслане до ДПС листом ГУ ДПС у Київській області, та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариство діє від свого імені, в інтересах та за рахунок корпоративного інвестиційного фонду (далі — Фонд), з яким у Товариства укладено договір на управління активами, має намір придбати у Замовника будівництва майнові права на житлову нерухомість в будинку, який наразі споруджується. Предметом договору купівлі-продажу є майнові права на квартиру, які після прийняття об'єкта будівництва в експлуатацію реалізуються шляхом реєстрації Фондом права власності, в установленому законом порядку. Згідно з договором, Фонд повинен оплатити Замовнику будівництва повну вартість майнових прав на квартиру, що включає ПДВ, та після прийняття об'єкта будівництва в експлуатацію — зареєструвати право власності на дану квартиру. Після такої реєстрації Фонд планує продати квартиру як об'єкт нерухомого майна.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу I ПКУ).

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Згідно з підпунктами «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників ПДВ з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 розділу V ПКУ розташоване на митній території України.

Особливості оподаткування ПДВ операцій з постачання житла (об'єктів житлового фонду) визначено у підпункті 197.1.14 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ.

Відповідно до підпункту 197.1.14 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання, якщо інше не передбачено цим підпунктом.

У цьому підпункті перше постачання житла (об'єкта житлового фонду) означає:

а) першу передачу готового новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) зі спорудження такого житла за рахунок замовника;

б) перший продаж реконструйованого або капітально відремонтованого житла (об'єкта житлового фонду) покупцю, який є особою, іншою, ніж власник такого об'єкта на момент виведення його з експлуатації (використання) у зв'язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом, або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) на таку реконструкцію чи капітальний ремонт за рахунок замовника.

Щодо питання 1

Якщо забудовник (Замовник) здійснює будівництво житла (об'єкта житлового фонду) за допомогою підрядної організації (будівельної організації), то операція такої підрядної організації (надавача послуг) з постачання послуг зі спорудження житла є першим постачанням житла відповідно до підпункту 197.1.14 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ. Така операція є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується за ставкою 20 відсотків.

Щодо питання 2

Операції з подальшого постачання готового новозбудованого житла, в тому числі покупцям — фізичним особам, звільняються від оподаткування ПДВ згідно з підпунктом 197.1.14 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ.

Щодо питання 3

Відповідно до пункту 181.1 статті 181 розділу V ПКУ, у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 розділу V ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої — третьої груп.

Згідно із розділами V та ХХ ПКУ до оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7 та 14 відсотків, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

При цьому обсяг операцій, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, при обрахунку загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг не включається.

Таким чином, операції з подальшого продажу житлової нерухомості (квартири) є об'єктом оподаткування ПДВ та включаються до загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг для цілей реєстрації особи як платника ПДВ.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 розділу II ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру