• Посилання скопійовано

Щодо деяких питань оподаткування доходів, отриманих від реалізації криптовалюти

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 10.06.2021 р. №2327/IПК/99-00-04-03-03-09

Щодо деяких питань оподаткування доходів, отриманих від реалізації криптовалюти

Суттєво. Дохід фізособи від продажу криптовалюти включається до загального річного оподатковуваного доходу як іноземний дохід або як інший дохід, оподаткуванню підлягає сума коштів, отримана від операцій з криптовалютою.

! Фізособам

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), розглянула Ваше звернення щодо деяких питань оподаткування доходів, отриманих від реалізації криптовалюти, з урахуванням фактично викладених обставин, у межах компетенції повідомляє таке.

Платник податку повідомив, що у 2018 році придбав за особисті кошти криптовалюту. Дану криптовалюту він бажає вивести з біржі на свій банківський рахунок та у разі її продажу включити до доходів. Отже, платник податку просить надати індивідуальну податкову консультацію з питання оподаткування доходу від продажу криптовалюти та відображення зазначеного доходу в декларації про майновий стан і доходи (далі — Декларація) та оподаткування криптовалюти у вигляді подарунка.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб врегульовано розділом IV ПКУ, згідно з п. 163.1 ст. 163 якого об'єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід та іноземні доходи — доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Оподаткування іноземних доходів встановлено п. 170.11 ст. 170 ПКУ.

Крім того, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема: дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом IV ПКУ (пп. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 ПКУ), інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Статтею 174 ПКУ встановлено порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, відповідно до п. 174.6 якої об'єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ст. 174 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розділом IV ПКУ для оподаткування спадщини.

Перелік об'єктів дарування, які підлягають оподаткуванню, визначено п. 174.1 ст. 174 ПКУ.

Разом з тим вартість будь-якого об'єкта дарування, що даруються обдарованим, які не зазначені у пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 ПКУ, оподатковується за ставкою 5 відс., визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ (пп. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПКУ).

Водночас пп. 174.2.3 п. 174.2 ст. 174 ПКУ встановлено, що для будь-якого об'єкта дарування, що даруються обдаровуваному від дарувальника-нерезидента, та для будь-якого об'єкта дарування, що дарується обдаровуваному-нерезиденту від дарувальника-резидента, застосовується ставка податку 18 відс., визначена п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Також доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб і військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Так, платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок і військовий збір з таких доходів (пп. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ).

Податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).

Порядок заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи визначено Iнструкцією щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. №859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.12.2020 р. №783).

На сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема, відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею. Разом з тим з метою врегулювання правовідносин щодо обігу, зберігання, володіння, використання та проведення операцій за допомогою криптоактивів в Україні, а також визначення загальних засад функціонування та правового регулювання ринку віртуальних активів в Україні на сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано відповідні проекти законів.

Враховуючи викладене, дохід, отриманий фізичною особою від продажу криптовалюти, включається до загального річного оподатковуваного доходу як іноземний дохід, якщо джерело виплати цього доходу є іноземним, або як інший дохід, якщо виплата доходу здійснюється фізичною особою — резидентом на території України.

При цьому оподаткуванню підлягає сума коштів, яка отримується платником податків від операцій з криптовалютою.

Разом з тим відповідно до абзацу першого ст. 1 Закону України від 2 вересня 1993 року №3425-XII «Про нотаріат» (далі — Закон №3425) нотаріат в Україні — це система органів і посадових осіб, на які покладено обов'язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені цим Законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Згідно зі ст. 46 Закону №3425 нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, має право витребовувати від фізичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

Відповідно до абзацу 2 ст. 2-1 Закону №3425 контроль за організацією нотаріату, перевірка організації нотаріальної діяльності нотаріусів, дотримання ними порядку вчинення нотаріальних дій та виконання правил нотаріального діловодства здійснюються Міністерством юстиції України.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру