• Посилання скопійовано

Чи потрібно при викупі боргу застосовувати РРО?

Ломбард планує провести операцію перекредитування — викуп боргу клієнта в іншого ломбарду, з оформленням кредиту цьому клієнтові. Чи потрібно такі операції проводити через РРО?

РРО використовують під час здійснення розрахункових операцій у разі продажу товарів, надання послуг (ст. 3 Закону про РРО1).

1 Закон України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Розрахункова операція — приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів до банку покупця (ст. 2 Закону про РРО).

Дивимося також відповідь податкової на запитання у ЗIР, підкатегорія 109.02: «Чи застосовуються РРО або ПРРО при наданні ломбардами фінансових послуг?».

Податкова відповідає, що РРО застосовується при наданні ломбардами коштів у позику.

Тобто ломбард застосовує РРО, якщо він надає клієнтові з каси кошти в позику, а також під час повернення клієнтом коштів позики до каси ломбарду та під час отримання ломбардом до каси оплати власних послуг. Те саме — у разі проведення цих операцій із застосуванням банківської картки клієнта.

Якщо ломбард викуповує кредит в іншого ломбарду, сплачуючи з власного банківського рахунку на рахунок іншого ломбарду, РРО не застосовується, бо така операція не є розрахунковою.

Якщо поряд із цим на суму викупленого кредиту клієнту оформляється новий кредит, без видачі коштів, підстав для застосування РРО також немає.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру