• Посилання скопійовано

Юрособа перераховує частку доходу від продажу нежитлового приміщення іншій юрособі: який код вказувати?

Дохід від продажу нежитлового приміщення розподіляється між двома учасниками-юрособами. Як має бути складена податкова накладна учасником №2 при отриманні своєї частки доходу від учасника №1?

Правила формування податкових зобов'язань і податкового кредиту з ПДВ та їх коригування, а також складання податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних і їх реєстрації в ЄРПН встановлено ст. 187, 192, 198 і 201 розділу V ПКУ.

Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) (п. 201.7 ПКУ). Перелік обов'язкових реквізитів, які зазначають у податковій накладній/розрахунку коригування до податкової накладної, визначено у пп. «а» — «і» п. 201.1 ПКУ. Зокрема, такими реквізитами є:

— опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг (реквізит має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг);

— код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі — ДКПП);

— платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП не повністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду.

На сьогодні при складанні податкової накладної запроваджено заповнення коду товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних та імпортних товарів — 10 знаків, для інших товарів — не менше 4 знаків), а для послуг — коду послуги згідно з ДКПП.

Отже, коди УКТ ЗЕД зазначають у тому разі, якщо відбувається постачання саме товару (при цьому товаром може бути і, наприклад, будівля), яке оформлюється видатковими накладними або актами приймання-передачі. А коди згідно з ДКПП застосовують у разі надання саме послуг, що оформлюється актом наданих послуг (виконаних робіт) або інших документів пов'язаних з виконанням робіт, у т. ч. будівельних.

Згідно з пп. 14.1.244 ПКУ, товари — матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі земельні ділянки, земельні частки (паї), а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення.

Постачання товарів — будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Разом з тим, постачання послуг — будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються у процесі вчинення певної дії чи провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Податківці в IПК від 22.06.2017 р. №788/6/99-99-15-03-02-15/IПК чітко не сказали, який же код УКТ ЗЕД зазначати у графі 3.1 розділу Б податкової накладної, але послалися на Довідник умовних кодів товарів, яких немає в УКТ ЗЕД, розміщений на офіційному вебпорталі ДПС.

А ось в іншому роз'ясненні вони вже висловилися конкретніше і уточнили, що позаяк УКТ ЗЕД не містить кодів таких товарів, як майнові права на квартири, майнові права на паркувальні місця, майнові права на нежитлові приміщення, то для їх відображення у податкових накладних юрособа повинна скористатись умовними кодами товарів, які згідно з пп. 2 п. 16 Порядку №13071 оприлюднено на сайті ДПС.

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

Зокрема, умовними кодами товарів, яких немає в УКТ ЗЕД, передбачено код 00115 «нежитлове приміщення». Назву приміщення у графі 2 розділу Б податкової накладної зазначають так, як її зазначено у договорі купівлі-продажу такого приміщення.

Отже, враховуючи, що юрособа здійснює саме постачання такої нерухомості (а не надає послуги з її спорудження), вважаємо, що у податковій накладній має зазначатися саме умовний код УКТ ЗЕД (у цьому разі — 00115), а не код ДКПП, як у разі якби юрособа надавала саме послуги з будівництва, а не продавала готовий об'єкт.

Марія НОВІКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру