• Посилання скопійовано

Щодо місця зберігання марок акцизного податку

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 12.04.2021 р. №1479/IПК/99-00-09-03-02-06

Щодо місця зберігання марок акцизного податку

Суттєво. Акцизні марки можна зберігати у місці, відмінному від місцезнаходження виробництва, зазначеного у ліцензії, за умови дотримання в повному обсязі вимог до такого приміщення.

! Платникам акцизного податку

Державна податкова служба України, відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула звернення Товариства стосовно надання індивідуальної податкової консультації щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства і повідомляє таке.

Пунктом 52-8 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема, статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі. Постановою Кабінету Міністрів України від 17.02.2021 р. №104 продовжено дію карантину до 30 квітня 2021 року.

У зверненні Товариство запитує, чи може воно зберігати марки акцизного податку у приміщенні за місцезнаходженням Товариства (за юридичною адресою), яке є відмінним від місцезнаходження виробництва, яке зазначене у ліцензії на виробництво алкогольних напоїв, та відповідає вимогам п. 7 Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1251 (далі — Положення)?

До зазначеного запитання.

Згідно із п. 7 Положення:

Продавець зберігає марки в своїх приміщеннях або згідно з договором у приміщеннях банківських установ.

Приміщення, в яких зберігаються марки, повинні бути ізольованими, технічно укріпленими, обладнані засобами охоронно-пожежної сигналізації. Під час продажу марок двері приміщення повинні бути замкнутими зсередини.

Доступ до приміщення особам, не причетним до продажу марок, забороняється.

Марки повинні зберігатися у металевих шафах, які після закінчення роботи замикаються та опечатуються. Матеріально відповідальна особа, що займається продажем марок, зберігає ключі від металевих шаф та печатку і зобов'язана забезпечувати здійснення заходів до їх схоронності. Забороняється передавати ключі і печатку стороннім особам або виготовляти їх дублікати. Ключі від приміщення, де розміщуються марки, зберігаються в порядку, визначеному керівником продавця марок, що здійснює їх продаж.

Аналогічні умови для зберігання марок повинні створити їх покупці.

Таким чином, Товариство може зберігати марки акцизного податку у приміщенні за місцезнаходженням Товариства, яке є відмінним від місцезнаходження виробництва, яке зазначене у ліцензії на виробництво алкогольних напоїв, за умови дотримання в повному обсязі вимог до такого приміщення, встановлених п. 7 Положення.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру