• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 15.04.2021 р. №1544/IПК/99-00-09-03-02-06

Товариство — оптовий торговець алкогольними напоями звернулося до податківців із запитанням, чи зобов'язане воно, за умови отримання ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, вимагати чи перевіряти наявність у покупців (контрагентів) ліцензій на право здійснення роздрібної та/або оптової торгівлі алкогольними напоями.

Податківці у відповідь надали таку інформацію:

— оптова торгівля алкоголем може здійснюватися тільки за наявності ліцензії на оптову торгівлю алкоголем;

— роздрібна торгівля алкоголем теж може здійснюватися лише за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем;

— перевірити наявність оптової чи роздрібної ліцензії у покупця можна за даними Ліцензійного реєстру діючих ліцензій на оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах.

Проте прямої відповіді на запитання, чи зобов'язаний оптовий торговець алкогольними напоями перевіряти наявність ліцензій у покупців, податківці в коментованій IПК не надали.

А от у ЗIР, підкатегорія 113.021, податківці зазначають, що такого обов'язку немає.

1 Відповідь на запитання: «Чи повинні СГ, які отримали ліцензію на право здійснення оптової торгівлі, при реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів вимагати від СГ — покупців ліцензію на право здійснення оптової чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами?».

Статтею 15 Закону №481 передбачено порядок ліцензування оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями, а у ст. 15-3 Закону №481 передбачено низку обмежень щодо продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Проте ст. 15 Закону №481 не містить вимоги до продавця перевіряти наявність ліцензій у покупця, а ст. 15-3 Закону №481 — заборони на оптовий продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які не мають ліцензії на право здійснення оптової чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Таким чином, відповідальність за оптову чи роздрібну торгівлю алкогольними напоями без ліцензій покладається саме на того, хто продає алкогольні напої без ліцензії.

У зазначеному випадку оптовий торговець алкогольними напоями, який продає ці товари за наявності у себе оптової ліцензії, не зобов'язаний перевіряти наявність оптових чи роздрібних ліцензій у своїх покупців. Покупці самостійно несуть відповідальність за порушення норм Закону №481, зокрема за подальший продаж алкогольних напоїв без ліцензій.

При цьому податківці у ЗIР, підкатегорія 113.02, звертають увагу на те, що під час заповнення товарно-транспортної накладної на переміщення алкогольних напоїв (форма 1-ТН) у рядку «Одержувач» такої накладної зазначаються, зокрема, номер і дата видачі ліцензії, що засвідчує право суб'єкта господарювання — одержувача на провадження конкретного виду діяльності. Отже, щоб заповнити цей реквізит у формі 1-ТН, потрібно перевірити відповідну інформацію у Ліцензійному реєстрі.

Однак, на нашу думку, це не зумовлює обов'язку продавця неодмінно перевіряти цю інформацію і відмовляти у продажу товарів тим суб'єктам, які не мають ліцензій. Закон цього не вимагає, а форма первинного документа не може створювати додаткові обов'язки, не передбачені законодавством.

Тож якщо у покупця немає ліцензії або продавець не перевірив її наявність у Ліцензійному реєстрі, то продавець може не заповнювати цей реквізит у формі 1-ТН. Оскільки, повторюємо, закон не передбачає такого обов'язку, то й відповідальності за незаповнення цього реквізиту немає.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру