• Посилання скопійовано

Щодо подання вперше Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за податковий (звітний) період

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 02.04.2021 р. №1318/IПК/99-00-21-02-01-06

Щодо подання вперше Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за податковий (звітний) період

Суттєво. Подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за формою, яка враховує зміни, внесені Наказом №649, уперше здійснюється за звітний (податковий) період — I квартал 2021 року.

! Платникам податку на прибуток

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), у межах повноважень повідомляє.

У зверненні зазначено, що наказ Мінфіну від 29.10.2020 р. №649 не містить застереження про те, що він набуває чинності з 01.01.2021 р. У зв'язку з цим виникає питання щодо подання вперше Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за податковий (звітний) період.

01 грудня 2020 року набув чинності Наказ Міністерства фінансів України від 29.10.2020 р. №649 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2016 року №544» (далі — Наказ №649), яким, зокрема, затверджено зміни до форми декларації.

Відповідно до абзацу другого п. 46.6 ст. 46 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), якщо в результаті зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Отже, подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за формою, яка враховує зміни, внесені Наказом №649, уперше здійснюється за звітний (податковий) період — I квартал 2021 року.

На доповнення до викладеного у даній індивідуальній податковій консультації ДПС інформує.

Згідно з пп. 112.8.2 п. 112.8 ст. 112 розділу II Кодексу вчинення діяння (дії або бездіяльності) особою, яка діяла відповідно до індивідуальної податкової консультації, наданої такому платнику податків у паперовій або електронній формі, за умови що така консультація зареєстрована в єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій, є обставиною, що звільняє від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Разом з тим платник податків та/або податковий агент, які діяли відповідно до податкової консультації, не звільняються від обов'язку сплати податкового зобов'язання, визначеного Кодексом (п. 53.1 ст. 53 розділу II Кодексу).

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру