• Посилання скопійовано

Тип ПРРО — «Пересувний»: що це таке?

Під час реєстрації ПРРО зазначається тип ПРРО — «Пересувний». Під цим визначенням мається на увазі виїзна торгівля чи оплата при доставці товару на замовлення?

Пунктами 1 та 2 ст. 3 Закону про РРО1 встановлено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг), зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

З метою заповнення розділу 4 «Дані щодо ПРРО» заяви про реєстрацію ПРРО за ф. №1-ПРРО, форму якої затверджено наказом Мінфіну №317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року №547», поняття тип ПРРО — «Пересувний» означає, що такий ПРРО зареєстрований на конкретну господарську одиницю (наприклад, автомобіль), але може використовуватися на всій території України.

Господарська одиниця згідно з п. 2 розділу I Порядку №5472 — це стаціонарний або пересувний об'єкт, у тому числі транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

1 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

2 Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.

У разі кур'єрської доставки товару покупцю чи у разі якщо суб'єкт господарювання реалізовуватиме покупцям товари через пересувну дрібнороздрібну торговельну мережу (виїзна торгівля) за допомогою пересувних об'єктів (автомобіля, мотоцикла тощо), у заяві зазначають назву та адресу господарської одиниці, де реалізовуватимуться товари (надаватимуться послуги) та здійснюватимуться розрахункові операції.

Тобто для реєстрації ПРРО на службу доставки та пересувну дрібнороздрібну торговельну мережу суб'єкт господарювання у пункті 3 «Дані щодо господарської одиниці» заяви зазначає реквізити транспортного засобу (автомобіля, мотоцикла тощо), а також попередньо повідомляє контролюючий орган про такий транспортний засіб як про об'єкт оподаткування, відповідно до вимог п. 63.3 ПКУ.

I тоді у розрахунковому документі, що засвідчує доставку (продаж) товару (надання послуг), мають зазначатися реквізити транспортного засобу.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру