• Посилання скопійовано

Код за КВЕД замість коду за ДКПП у податковій накладній: які наслідки?

Постачальник послуг надавав податкові накладні, в яких зазначав код виду діяльності за КВЕД у графі 3.3 замість коду послуг згідно з ДКПП. Чи є ризик невизнання податківцями таких податкових накладних?

Відповідно до п. 201.1 ПКУ, до обов'язкових реквізитів податкової накладної належить, зокрема, код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг. Платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг не повністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

Як видно з наведених формулювань, для послуг застосовується саме Державний класифікатор продукції та послуг, а не КВЕД. Тож, якщо в податковій накладній постачальник зазначав код послуг не за ДКПП, а за КВЕД, то, по суті, він зазначав не код послуги, а код виду своєї діяльності, а це не одне й те саме.

У пункті 16 Порядку №13071 сказано, що у графах 3.1, 3.3 наводиться код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДКПП).

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

Тому зазначення коду виду діяльності за КВЕД є помилкою в обов'язковому реквізиті податкової накладної. Чи призведе така помилка до невизнання податкової накладної податківцями?

Щодо коду товару за УКТ ЗЕД податківці наголошують: податкова накладна, що містить помилки у коді товару згідно з УКТ ЗЕД, не дає змоги повною мірою ідентифікувати здійснену операцію, а отже, не може бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту. Але тут ідеться про код саме товару, а не послуги.

Чи дає змогу ідентифікувати здійснену операцію неправильне зазначення коду послуги? На це запитання у ЗIР немає відповіді. Щоправда, ще 2017 року в IПК від 17.05.2017 р. №220/6/99-99-15-03-02-15/IПК податківці уточнили: «Податкова накладна, складена починаючи з 16.03.2017 р., що містить помилки у коді послуги згідно з ДКПП (у тому числі в якій не зазначено такий код), не може бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до податкового кредиту, оскільки не дає змоги ідентифікувати здійснену операцію (послугу, що надається)».

Яку думку податківці мають тепер, можна дізнатися, лише замовивши індивідуальну консультацію відповідно до ст. 52 ПКУ.

А ми вважаємо, що найкращим варіантом буде виправлення податкових накладних з кодом послуг за КВЕД — виправити код послуг за КВЕД на код згідно з ДКПП. Для цього, як повідомляли податківці в IПК від 15.11.2018 р. №4836/6/99-99-15-03-02-15/IПК, постачальник має скласти і зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування, який буде для покупця підставою для віднесення суми ПДВ до податкового кредиту.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру