• Посилання скопійовано

Чи може ФОП-«єдинник» продавати свої товари за договорами комісії?

ФОП на II групі ЄП за договором підряду замовляє пошиття одягу в іншого ФОПа. Отриманий одяг передає наступному ФОПу на реалізацію за договором комісії. Чи може ФОП на II групі ЄП здійснювати такі операції?

Так, може.

Згідно з пп. 2 п. 291.4 ПКУ, ФОПи на ЄП групи II мають право здійснювати діяльність з продажу товару. Причому мають право продавати цей товар будь-яким особам — як юридичним, так і фізичним, незалежно від системи оподаткування, на якій перебувають такі покупці. Але якщо вони мають право продавати товари, то для того аби продати, вони мусять ці товари купити.

Отримання одягу за договором підряду — це фактично придбання товару.

Щодо продажу за договором комісії

Як уже сказано, ФОП на ЄП групи II має право здійснювати діяльність з продажу товару. Причому ПКУ не обмежує способів продажу товару. Це може бути продаж і за прямими договорами продажу між ФОПом-продавцем і покупцем. Або за посередницькими договорами, наприклад комісії, де ФОП-продавець на ЄП групи II виступає комітентом.

За договором комісії комітент доручає комісіонеру вчиняти правочини від імені комісіонера, але коштом комітента (див. ст. 1011 ЦКУ).

У ситуації, яку ми розглядаємо, комітент (ФОП на ЄП групи II) доручає комісіонерові (іншому ФОПу) продати товари, які належать комітенту. А всі отримані від продажу товару кошти, які отримав комісіонер, належать комітенту.

Поряд з цим, відповідно до ст. 1013 ЦКУ, комітент повинен виплатити комісіонерові плату за надані послуги комісії. Здебільшого комісійним договором визначають, що комісіонер утримує власну плату з коштів від продажу, перераховуючи комітенту кошти від продажу за мінусом своєї винагороди.

Але у разі якщо комітент та/чи комісіонер є платниками ЄП груп I — III, робити цього не варто.

Адже відповідно до п. 291.6 ПКУ платники ЄП груп I — III повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Тобто в ситуації, яку ми розглядаємо, комітент (ФОП на ЄП групи II) повинен отримати від комісіонера всі кошти від продажу товару й окремо коштами сплатити комісійну винагороду комісіонерові.

А якщо комісіонер утримає свою винагороду з коштів від продажу, це вважатиметься зарахуванням заборгованості за винагородою із заборгованістю за проданими товарами. Зарахування заборгованості — негрошова форма оплати.

Наслідки для ФОПа на ЄП групи II здійснення зарахування заборгованостей:

на суму доходу від продажу, яку отримано не коштами від комісіонера, а внаслідок зарахування заборгованості з отриманої комісійної винагороди, ставка ЄП — 15% (див. пп. 3 п. 293.4 ПКУ);

ФОП має перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків (див. п. 4 пп. 298.2.3 ПКУ).

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру