• Посилання скопійовано

Витрати неприбуткової організації більші за доходи: що робити?

Витрати неприбуткової організації за рік більші за доходи: отримано цільове фінансування (К-т 48) — 100000 грн; нараховано витрати за рік (Д-т 94) — 120000 грн. Як відобразити фінрезультат бухгалтерськими проведеннями?

Згідно зі ст. 4 Закону про бухоблік, серед принципів бухобліку є принцип нарахування та відповідності доходів і витрат, за яким для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів. Своєю чергою, доходи й витрати відображають у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження чи сплати коштів.

Тобто суть принципу полягає в тому, що результати операцій визнаються тоді, коли вони відбуваються, а не коли отримуються, та наводять у фінансових звітах тих періодів, до яких вони належать.

Витрати визнають витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображають у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені (п. 7 П(С)БО 16).

Облік цільового фінансування в неприбуткових організаціях ведуть на рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження». Цей рахунок пасивний, за К-т відображають кошти цільового призначення для фінансування певних заходів, за Д-т — використані суми за певними напрямами, визнання їх доходом і повернення невикористаних сум.

Доходи неприбуткової організації визнають у сумі витрат і тоді, коли ці витрати визнано. Доходи неприбуткових організацій визнають щомісяця, на рівні понесених витрат. А тому прибутку в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності неприбуткової організації з таких операцій не може бути. Якщо надходжень у звітному році було більше, ніж витрат, — невикористаний залишок надходжень обліковуватиметься за кредитом рахунку 48.

Якщо ж надходжень у звітному році було менше, ніж нарахованих витрат, — теж нічого страшного, цей «дефіцит» покриється за рахунок майбутніх надходжень, а доти обліковуватиметься за дебетом рахунку 48.

Доходи у сумі понесених витрат на статутну діяльність неприбуткової організації включають усі витрати неприбуткової організації, крім амортизації основних засобів, придбаних за рахунок цільового фінансування та цільових надходжень, відображаються в обліку записом: Д-т 48 К-т 719.

За загальним правилом, наприкінці звітного періоду всі витратні рахунки закривають на рахунок 79.

Одночасно і рахунок 719, на якому відображають визнані доходи в сумі понесених витрат, теж закривають на рахунок 79. Таким чином, сальдо на рахунку 79 немає, а сума перевищення витрат над отриманим цільовим фінансуванням формується у вигляді дебетового залишку на рахунку 48, який має бути покритий у наступних звітних періодах.

Схема записів може бути такою:

— Д-т 311 К-т 48 — на суму 100000 грн: фактично отримане фінансування неприбуткової організації у вигляді коштів;

— Д-т 94 К-т 20, 22, 63, 65, 66 — на суму 120000 грн: понесено витрати на діяльність неприбуткової організації;

— Д-т 791 К-т 94 — на суму 120000 грн: списання витрат на фінрезультат;

— Д-т 48 К-т 718 — на суму 120000 грн: визнання доходів в сумі понесених витрат;

— Д-т 718 К-т 791 — на суму 120000 грн: списання доходів на фінрезультат.

Після цього на Д-т 48 формують залишок у сумі 20000 грн, який має бути профінансований у наступних періодах.

У фінзвітності залишок за Д-т рахунку 48 не потрапляє до рядка 1595 Пасиву Звіту про фінансові результати за ф. №2-мс, відповідно цей рядок не може містити від'ємного значення. Натомість дебетовий залишок за рахунком 48 показують у складі дебіторської заборгованості, — адже це фінансування хтось повинен надати в майбутньому. Як правило, строк її погашення менший за рік (тобто неприбуткова організація очікує надходження фінансування протягом року з дати балансу), і цей залишок потрапить до рядка 1155 балансу за ф. №1-мс «Поточна дебіторська заборгованість».

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру