• Посилання скопійовано

Підвищення кваліфікації через Iнтернет

Податківці в IПК ДПС від 13.01.2021 р. №139/IПК/99-00-21-03-02-06 (див. «ДК» №8/2021) роз'яснили, в яких випадках надання дистанційно послуг з освіти або підвищення кваліфікації оподатковується ПДВ.

Отримувати знання тепер дуже просто і зручно. Iнтернет дозволяє дивитися вебінари та онлайн-лекції, слухати аудіокниги або читати книги в онлайн-бібліотеках. Крім того, з викладачем/тренером можна спілкуватися за допомогою всіляких засобів інтернет-зв'язку, наприклад Zoom або Skype.

Простіше стало і самим викладачам/тренерам. Але позаяк для них це послуги, за які вони отримують плату, постає питання щодо ПДВ. I ось тут важливими стають речі, які зазвичай інтернет-користувачам нецікаві: місце надання послуг, країна проживання викладача і студента тощо.

Місце постачання послуг

Загальні правила прості:

— згідно з пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників ПДВ з постачання послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України;

пунктами 186.2 — 186.4 ПКУ визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг чи від місця фактичного надання відповідних послуг. Якщо ж надаються послуги, не зазначені у п. 186.2 та 186.3 ПКУ, то їх місцем постачання є місце реєстрації постачання (п. 186.4 ПКУ).

Податківці в коментованій IПК зазначають, що послуг із навчання персоналу через Iнтернет (за допомогою програм Zoom, Skype тощо) немає у переліку послуг, визначених у п. 186.2 і 186.3 ПКУ. Отже, місцем постачання таких послуг є місце реєстрації їх постачальника.

Аналогічну позицію вони озвучували в IПК від 03.03.2020 р. №894/6/99-00-07-03-02-06/IПК і щодо послуг з навчання персоналу, що надаються не через Iнтернет.

Послуги надаються нерезидентом резиденту

Як було зазначено вище, місцем постачання освітніх послуг є місце реєстрації постачальника. Отже, якщо послуги з навчання персоналу через Iнтернет постачаються резидентові нерезидентом, то операції з постачання таких послуг не є об'єктом оподаткування ПДВ.

При отриманні таких послуг від нерезидента у резидента не виникає обов'язків з нарахування ПЗ з ПДВ, складання ПН та відображення суми придбаних послуг у декларації з ПДВ.

Також нагадаємо, що при виплаті нерезиденту доходів, зазначених у пп. 141.4.1 ПКУ, резидент утримує податок із таких доходів за ставкою 15% (крім доходів, зазначених у пп. 141.4.3 — 141.4.6 та 141.4.11 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати.

Податок у зазначеному розмірі утримується, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності (пп. 141.4.2 ПКУ).

Послуги надаються резидентом (як нерезидентові, так і резидентові)

А от якщо надавачем послуг є резидент, операції з постачання таких послуг є об'єктом оподаткування ПДВ.

Щоправда, ПЗ з ПДВ за ставкою 20% у такому разі виникають лише в тих резидентів, які зареєстровані платниками ПДВ (або підлягають такій реєстрації в обов'язковому порядку).

А далі за звичайними правилами:

— якщо такі послуги надаються іншому резидентові — платникові ПДВ, то платник ПДВ — постачальник послуг складає ПН на такого платника податку;

— якщо ж послуги надаються нерезидентові або резидентові — неплатникові ПДВ, то ПН складається як на неплатника ПДВ (отримувач зазначається «Неплатник») з умовним IПН 100000000000.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру