• Посилання скопійовано

Що нового

Чергова спроба заохотити інвестиції

! Iнвесторам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 12.02.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про державну підтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями в Україні».

Цей Закон визначає організаційні, правові та фінансові засади державної підтримки інвестиційних проєктів з метою створення сприятливих умов для залучення в Україну значних інвестицій (внутрішніх і зовнішніх), створення нових робочих місць, стимулювання економічного розвитку регіонів та зростання конкурентоспроможності економіки України.

Дія Закону не поширюється на інвестиційні проєкти, що відповідають усім ознакам державно-приватного партнерства та готуються і реалізуються відповідно до законів «Про державно-приватне партнерство» та «Про концесію».

Законом встановлено вимоги до інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями, для реалізації якого може надаватися державна підтримка, а також форми такої держпідтримки.

Закон України від 17.12.2020 р. №1116-IX чинний з 13.02.2021 р.


Уточнено заборону на приймання відвідувачів закладами культури

! Усім

Кабмін вніс зміну до своєї Постанови від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Зміною уточнено, що на території України на період дії карантину забороняється, зокрема, приймання відвідувачів суб'єктами діяльності у сфері культури та проведення публічних наукових, освітніх та професійних тематичних заходів з наповненістю залів понад 50% місць (розміщення здійснюється з вільним місцем поруч, спереду та позаду) у кожному окремому залі або у разі, коли організатори таких заходів не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів з розрахунку одна особа на 5 кв. м споруди чи приміщення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.02.2021 р. №83 чинна з 06.02.2021 р.


Скасовано мораторій на окремі види податкових перевірок

! Юрособам

Кабмін скоротив строк дії мораторію на проведення деяких видів перевірок, встановлених п. 52-2 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Які саме перевірки тепер можливі та наскільки законним є таке рішення уряду — див. «ДК» №8/2021.

Постанова Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 р. №89 чинна з 09.02.2021 р.


Зміни в порядку оформлення і подання скарг платниками податків

! Платникам податків

Міністерство фінансів затвердило зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 21.10.2015 р. №916.

Так, уточнено, що скарги на рішення територіальних органів ДПС подаються до центральної ДПСУ.

Скарги на рішення територіальних органів Держмитслужби в частині виконання функцій контролюючого органу відповідно до пп. 41.1.2 ПКУ подаються до центрального органу Держмитслужби.

Рішення центральних органів ДПСУ та Держмитслужби за розглядом скарги платника податків є остаточними і не підлягають подальшому адміноскарженню, але можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Скарги на рішення контролюючого органу щодо нерезидентів, визначені у п. 56.3-1 ПКУ, можуть бути подані до контролюючого органу, який прийняв такі оскаржувані рішення. Контролюючий орган, який прийняв оскаржувані рішення, повинен розглянути скаргу нерезидента в порядку, визначеному для контролюючого органу вищого рівня.

Встановлено, що у скарзі може міститися клопотання про поновлення пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку.

Наказ Мінфіну від 14.01.2021 р. №9 чинний з 12.02.2021 р.


Внесено зміни до форми та порядку подання декларації акцизного податку

! Платникам акцизного податку

Міністерство фінансів затвердило зміни до форми декларації акцизного податку, а також Порядку її заповнення та подання, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №14.

Зокрема, уточнено, що декларацію складають та подають особи, визначені ст. 212 розд. VI ПКУ як платники акцизного податку (далі — платники).

За кожний встановлений ПКУ звітний період незалежно від того, чи провадили платники господарську діяльність у звітному періоді та чи виникають ПЗ зі сплати акцизного податку, заповнюють та подають відповідні розділи та додатки до декларації:

СГ, які відповідно до п. 212.1 ПКУ є платниками акцизного податку та мають чинні (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством;

платники, визначені пп. 212.1.15 ПКУ.

Iнші платники заповнюють та подають розділи і додатки до декларації лише щодо тих операцій, які вони здійснюють і за якими у них виникають ПЗ зі сплати акцизного податку.

Платник, який відповідно до пп. 212.1.11 ПКУ є суб'єктом господарювання роздрібної торгівлі, що здійснює реалізацію підакцизних товарів, заповнює та подає лише розділ «Д» та додаток 6 до декларації.

За звітний період, у якому платник податку, визначений пп. 212.1.16 Кодексу, використовував товари (продукцію), кодів яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначено у пп. 215.3.4 ПКУ (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД), як пальне для заправлення ТЗ, обладнання або пристроїв з ДВЗ із запалюванням від стиснення, з ДВЗ з іскровим запалюванням, з ДВЗ з кривошипно-шатунним механізмом, заповнюється та подається розділ «В» та додаток 1 до декларації.

Відмітка про подання конкретного розділу декларації та додатка до декларації із зазначенням кількості примірників та кількості сторінок проставляється на останньому аркуші декларації.

Визначено, що під час розрахунку ПЗ за ставками, встановленими в інвалюті, застосовується офіційний курс гривні до інвалюти, встановлений НБУ, що діє на перший день кварталу, у якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом кварталу. Курс зазначається із шістьма знаками після коми.

Наказ Мінфіну від 08.12.2020 р. №747 чинний з 16.02.2021 р.


Нові зразки направлень на перевірки Держфінконтролю

! Бюджетникам

Міністерство фінансів затвердило зразки:

— Направлення для посадових осіб органів державного фінансового контролю на проведення заходів державного фінансового контролю (ревізії, державного фінансового аудиту, перевірки закупівель). Один примірник цього Направлення і копія рішення суду (у разі проведення позапланової виїзної ревізії за рішенням суду) надаються керівнику (заступнику керівника) об'єкта, у якому проводитиметься захід держфінконтролю;

— Направлення для посадових осіб органів державного фінансового контролю на проведення збору інформації, зустрічної звірки. Один примірник цього Направлення надається керівнику (заступнику керівника) учасника аудиту або підприємства (установи чи організації), у якому проводитиметься збір інформації, зустрічна звірка.

Водночас втрачають чинність накази Держаудитслужби від 01.08.2016 р. №45, від 06.09.2017 р. №184, від 12.02.2019 р. №39, якими були затверджені попередні зразки направлень на перевірки.

Наказ Мінфіну від 30.12.2020 р. №821
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 17.02.2021 р. офіційно не опублікований


Туризм виведено з-під валютного нагляду

! Туроператорам

Нацбанк вніс зміну до своєї Постанови від 14.05.2019 р. №67 «Про встановлення винятків та (або) особливостей запровадження граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і внесення змін до деяких нормативно-правових актів».

Так, граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, визначені в п. 21 розд. II Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5 (365 к. д.), не поширюються також на туристичні продукти (послуги), що імпортуються відповідно до зовнішньоекономічних договорів (контрактів) у туристичній галузі, — операції з постачання, реалізації (продажу) туристичними операторами туристичних продуктів (послуг) нерезидентів.

Установлено, що з 22.02.2021 р. визначені Нацбанком граничні строки розрахунків за операціями з імпорту товарів і послуг не поширюються на операції, що зазначені вище, незалежно від дня здійснення таких операцій.

Банки завершують здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за відповідними операціями у день набрання чинності Постановою №17.

Постанова Національного банку України від 11.02.2021 р. №17 чинна з 22.02.2021 р.


Затверджено форму Звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній

! Транснаціональним корпораціям

Міністерство фінансів затвердило форму Звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній та Порядок його заповнення.

Звіт подається у разі, якщо сукупний консолідований дохід міжнародної групи компаній, в яку входить платник податків, за фінансовий рік, що передує звітному року, розрахований згідно зі стандартами бухобліку, які застосовує материнська компанія міжнародної групи (а у разі відсутності інформації — відповідно до МСБО), перевищує еквівалент 750 млн євро та за наявності однієї із обставин, визначених пп. 39.4.10 п. 39.4 ст. 39 розд. I ПКУ.

Звіт складається за фінансовий рік, встановлений материнською компанією міжнародної групи компаній, що може не збігатися з календарним роком.

Звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній подається платниками податків до контролюючого органу засобами електронного кабінету в електронній формі із дотриманням вимог законів «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги» та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами.

Наказ Мінфіну від 14.12.2020 р. №764
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 17.02.2021 р. офіційно не опублікований


Нові форми звітності на ринку природного газу

! Суб'єктам ринку природного газу

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміни до своєї Постанови від 07.07.2016 р. №1234 «Про затвердження форм звітності НКРЕКП щодо здійснення моніторингу на ринку природного газу та інструкцій щодо їх заповнення».

Затверджено такі нові форми звітності та інструкції щодо їх заповнення:

№6д-НКРЕКП-газ-моніторинг (місячна) «Звіт про алокації обсягів природного газу, здійснені на замовників послуг транспортування, та небаланси»;

№7а-НКРЕКП-газ-моніторинг (квартальна) «Звіт про обсяги зберігання природного газу в газосховищах»;

№8г-НКРЕКП-газ-моніторинг (річна) «Звіт про застосування тарифів на послуги розподілу природного газу».

Низку форм звітності викладено в новій редакції.

Постанова НКРЕКП від 03.02.2021 р. №143 чинна з 04.02.2021 р.


Нові форми звітності на ринку електроенергії

! Суб'єктам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміни до своєї Постанови від 29.03.2019 р. №450 «Про затвердження форм звітності з моніторингу для учасників ринку електричної енергії та інструкцій щодо їх заповнення».

Затверджено такі нові форми звітності та інструкції щодо їх заповнення:

№9-НКРЕКП-моніторинг-розподіл (місячна) «Звіт про обсяги купівлі-продажу електричної енергії»;

№15-НКРЕКП-моніторинг-передача (місячна) «Звіт про обсяги купівлі-продажу електричної енергії оператором системи передачі»;

№2 В-НКРЕКП-моніторинг-виробництво (ВДЕ) (квартальна) «Звіт про купівлю-продаж електричної енергії»;

№4 АЕС-НКРЕКП-моніторинг-виробництво (місячна) «Звіт про місячні обсяги виробництва електричної енергії»;

№6-НКРЕКП-моніторинг-виробництво (місячна) «Звіт про участь на балансуючому ринку».

Окремі зміни чинні з 20.02.2021 р.

Постанова НКРЕКП від 03.02.2021 р. №173 чинна з 06.02.2021 р.


Банківської таємниці знову поменшало

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою НБУ від 14.07.2006 р. №267.

Відповідно до змін інформація стосовно наявності та/або стану рахунків боржника, яка надається органам державної виконавчої служби, приватним виконавцям, повинна містити номери рахунків, відкритих боржником у банку, а також суми коштів, які наявні на таких рахунках.

Постанова Національного банку України від 12.02.2021 р. №18 чинна з 16.02.2021 р.


Правила застосування податкової застави стали ліберальнішими

! Платникам податків

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку застосування податкової застави контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 16.06.2017 р. №586.

Змінами, зокрема, втричі — з 60 н. м. д. г до 180 н. м. д. г. — підвищено максимальну суму податкового боргу для застосування права податкової застави.

Наказ Мінфіну від 21.01.2021 р. №30
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 17.02.2021 р. офіційно не опублікований


Нові форми документів для контролю за ефективністю управління активами

! Управляючим активами

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, затвердило:

форму повідомлення про проведення виїзної перевірки;

форму акта про протидію контролю;

форму довідки за результатами здійснення контролю ефективності управління активами у формі виїзної перевірки;

форму довідки за результатами здійснення контролю ефективності управління активами у формі камеральної перевірки.

Водночас втрачає чинність Наказ АРМА від 03.08.2018 р. №149 «Про затвердження форм документів, що складаються під час здійснення контролю за ефективністю управління активами».

Наказ АРМА від 29.01.2021 р. №41
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 17.02.2021 р. офіційно не опублікований


Нові Правила розрахунку загальної вартості кредиту для споживача

! Небанківським фінустановам та їхнім клієнтам

Нацбанк затвердив Правила розрахунку небанківськими фінансовими установами України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит.

Ці Правила встановлюють методику розрахунку загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договорами про споживчий кредит для небанківських фінансових установ України, які відповідно до законів України мають право надавати споживчі кредити (далі — кредитодавець).

Кредитодавець розраховує загальну вартість кредиту для споживача у грошовому виразі згідно з методикою розрахунку загальної вартості кредиту для споживача, наведеною в додатку 1 до Правил.

Небанківські фінустанови України, які відповідно до законів України мають право надавати споживчі кредити, повинні протягом 3 місяців із дня набрання чинності цією постановою привести свою діяльність у відповідність до вимог Правил.

Водночас втратило чинність розпорядження Нацкомфінпослуг від 20.07.2017 р. №3238 «Про затвердження Методики розрахунку загальної вартості кредиту для споживача, реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит».

Постанова Національного банку України від 11.02.2021 р. №16 чинна з 13.02.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру